Ταξίδια θάρρους, ελπίδας, γενναιοδωρίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους που παλεύουν και καταφέρνουν να φέρουν την αλλαγή στη ζωή τους και φόντο το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν. Αυτή τη θεματική προσέγγιση έχουν τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν από το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε ένα αφιέρωμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
Στα παρακάτω ντοκιμαντέρ αντικατοπτρίζονται τα πραγματικά αποτελέσματα που έχει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα. Σε κάθε δράση αναμένεται και μια αντίδραση. Αυτός είναι ένας απο τους θεμελιώδης νόμους της φυσικής που εφαρμόζεται πλήρως στην εικόνα του πλανήτη σήμερα. Όμως το να βλέπεις την καταστροφή μακριά από σένα και σε χώρες που ίσως δεν ξέρεις καν που βρίσκονται γεωγραφικά, δε σημαίνει πως το περιβαλλοντικό πρόβλημα δε σε αγγίζει. Όσο οι φυσικές καταστροφές και οι διατάραξη του περιβάλλοντος συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται ορατά και καμία κοινωνική τάξη και χώρα δε θα μπορεί να τα παραβλέψει.
1. Παιδί της φύσης
Ο κόσμος μπορεί να γίνει ένα αφιλόξενο μέρος – και ειδικότερα για τα παιδιά, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, της φτώχειας, της πείνας και της κακοποίησης. Ωστόσο, τα παιδιά έχουν μεγάλη αντοχή και πολλά από αυτά μετατρέπουν τις επώδυνες εμπειρίες τους σε έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα. Μέσα από την αφήγηση ενός νεαρού δημοσιογράφου από την Ινδία, η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή παιδιών από την Κένυα, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και τον Καναδά, τα οποία, παρά τις αντιξοότητες, φέρνουν την αλλαγή στη ζωή τους και στις κοινότητές τους. Ένα επικό ταξίδι θάρρους, ελπίδας και γενναιοδωρίας, που θα συνεπάρει το μυαλό και θα αγγίξει την καρδιά.
2. Κλιματική έξοδος
Το βραβευμένο ως το “Καλύτερο Ντοκιμαντέρ” στη διεθνή εβδομάδα Κινηματογράφου 2020 παρουσιάχει την τραγωδία τριών γυναικών που έχασαν τα πάντα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τώρα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Η μια τους παλεύει καθημερινά να βρει τα τελευταία αποθέματα νερού για να επιβιώσει στην Τουρκάνα της Κένυας, όπου έχει σταματήσει να βρέχει. Η δεύτερη έχασε μια ολόκληρη σοδειά στην Γκοραμάρα της Ινδίας, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Τυφώνες και θεομηνίες μαστίζουν τον Άγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής, όπου μια τρίτη γυναίκα έχει μείνει άστεγη, ενώ οι γείτονές της έχουν χάσει τη ζωή τους. Μια συγκλονιστική σύνθεση για την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη φύση και στον πολιτισμό.
3. Είμαι η Γκρέτα
Η ιστορία της Γκρέτα Τούνμπερκ, της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή, μέσα από ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ που αξιοποιεί οπτικό υλικό που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας. Ένα δείγμα σύγχρονου σινεμά βεριτέ, που αποτυπώνει τόσο τις συναντήσεις της Τούνμπεργκ με αρχηγούς κυβερνήσεων και τις δημόσιες εμφανίσεις σε μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις, όσο και στιγμές από την προσωπική ζωή μιας ξεχωριστής έφηβης: ενός κοριτσιού που γράφει πύρινους λόγους στο παιδικό της δωμάτιο, καθώς παλεύει να ισορροπήσει το άγχος των ταξιδιών με το σύνδρομο Άσπεργκερ, τη ραγδαία αναγνωρισιμότητα με την κριτική των μίντια, την προσωπική με τη δημόσια ζωή.
Το ντοκιμαντέρ Σουηδικής παραγωγής έχει λάβει ήδη 6 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο για “Καλύτερο πορτρέτο ατόμου εν ζωή σε ντοκιμαντέρ (Critics’ Choice Documentary Awards 2020)
Τα παραπάνω ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr) από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.
4. Perpetual Planet: Ήρωες των Ωκεανών
Όταν οι άνθρωποι, που αγαπούν τη Γη, ενώνουν τις δυνάμεις τους, όλα είναι πιθανά! Μια νέα γενιά ηρώων, που συνεχίζει το έργο ζωής της θρυλικής ωκεανογράφου Sylvia Earle για την προστασία των ωκεανών, αφηγείται τη μοναδική προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για την προστασία του εύθραστου θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, η Δρ. Emma Camp αποκαλύπτει πώς τα κοράλλια που εκτρέφονται σε ενυδρεία αλλά και αυτά που επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες, αποτελούν ελπίδα για τους ευαίσθητους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη. Στην Ανταρκτική, ο Καθηγητής Michel André, αναπτύσσει μια νέα ριζοσπαστική τεχνολογία, μέσα από την οποία μελετάει ζωντανά τους ήχους των ωκεανών, με σκοπό να τους προστατεύσει από την απειλή της ηχορύπανσης.
Στο Περού, η Δρ. Kerstin Forsberg αξιοποιεί τη δύναμη της εκπαίδευσης για να σώσει τα σαλάχια Μάντα, ενώ στη Δυτική Αυστραλία ο Δρ. Brad Norman χρησιμοποιεί τεχνολογία electronic tagging, για την προστασία των φαλαινοκαρχαριών. Στα φιόρδ της Παταγονίας, η Δρ. Vreni Häussermann εργάζεται ασταμάτητα για να καταγράψει σπάνια είδη υπό εξαφάνιση, ενώ στη Γαλλική Πολυνησία ο μηχανικός Ghislain Bardout έχει αναπτύξει ένα αξιοθαύμαστο υποθαλάσσιο σταθμό που επιτρέπει στους επιστήμονες να παραμείνουν κάτω από το νερό για μέρες, βοηθώντας τους έτσι να κατανοήσουν και να συμβάλλουν στο μέγιστο στην προστασία του οικοσυστήματος. Η προστασία των ωκεανών είναι μια μάχη σε πολλά μέτωπα και αυτή η ομάδα επιστημόνων μας δείχνει πως όλα είναι πιθανά!
Το ντοκιμαντέρ «Perpetual Planet: Ήρωες των Ωκεανών» κάνει πρεμιέρα την Ημέρα της Γης, Πέμπτη 22 Απριλίου στις 20.10, αποκλειστικά στο National Geographic. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.
Η ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας και όχι η πρόληψη και η προστασία του πλανήτη είναι δυστυχώς η κινητήριος δύναμη πια. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επαγρύπνυση είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και οχι μόνο να ελπίζουμε αλλά και να διεκδικούμε μια μαζική στροφή προς μια φιλικότερη προς το περιβάλλον ζωή. Αυτή είναι και θα είναι η μόνη λύση. Η συλλογική προσπάθεια και η ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης.