Βιβλία: Τα πρώτα πραγματικά σημαντικά βιβλία του φετινού χειμώνα ξεφυλλίζονται ήδη

Αυτά είναι τα βιβλία που θα ζεστάνουν τις πρώτες πραγματικά κρύες ημέρες του χειμώνα.

Elle 04 Δεκ. 22
Βιβλία: Τα πρώτα πραγματικά σημαντικά βιβλία του φετινού χειμώνα ξεφυλλίζονται ήδη

Τι κι αν το καλοκαίρι έχει συνδεθεί με την ανάγνωση βιβλίων στην παραλία, και τον χειμώνα έχουμε ανάγκη τις λέξεις να μας συντροφεύουν, ίσως περισσότερο απ’ όταν καθόμαστε κάτω από τον καυτό ήλιο. Τα πρώτα πραγματικά σημαντικά βιβλία του φετινού χειμώνα είναι εδώ και ξεφυλλίζονται ήδη. Ποια από αυτά θα καταλήξουν πρώτα στο κομοδίνο σου κι έπειτα στη βιβλιοθήκη σου;

Η ΠΑΡΑΝΥΦΟΣ της Carson McCullers (εκδ. Διόπτρα)

Βιβλία
Ήταν πολύ ιδιαίτερη περίπτωση η Αμερικανίδα McCullers. Έγραφε απαλά και σκληρά ταυτόχρονα, αφήνοντας να προκύψει μια δική της, προσωπική λογοτεχνική αισθητική που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.  Τα βιβλία της McCullers κυκλοφορούν σταδιακά από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι μια φοβερή ευκαιρία να την ανακαλύψετε. Οι ιστορίες της, αλλά κυρίως ο τρόπος που βάζεις τις λέξεις αλλά και τα συναισθήματα σε σειρά σε κάνουν να σε νοιάζει για τους ήρωες της. Να σε απασχολούν. Θέλεις να τους πάρεις αγκαλιά και όχι απαραίτητα για να τους παρηγορήσεις. αλλά γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσεις καλύτερα τη μαλακότητα τους. Εδώ, μας κάνει να αγαπήσουμε την 12χρονη Φράνκι που μπερδεύεται πιστεύοντας πώς ο επικείμενος γάμος του αδερφού της θα μπορούσε να της αλλάξει τη ζωή και να την πάρει από την βαρετή κωμόπολη στην οποία μένει εκείνη. Τα άγουρα συναισθήματα και οι σκέψεις της μας ξεναγούν σε μια γοητευτική ιστορία ενηλικίωσης στην οποία θα μπορούσε κάποιος να δει και queer αναζητήσεις.

Βιβλία

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ της Emily St. John Mandel (εκδ. Ίκαρος)

Όσοι αγάπησαν τον Σταθμό Έντεκα, την ακολούθησαν στο Γυάλινο Ξενοδοχείο. Εδώ, η συγγραφέας βουτά πιο βαθιά και πιο απενοχοποιημένα στην επιστημονική φαντασία, με την πλοκή να μας ταξιδεύει από τη Γη των αρχών του 20ού μέχρι τη Σελήνη του 25ου αιώνα. Το δυνατό, όμως, σημείο της ιστορίας παραμένουν η ποιητική μελαγχολία και οι «γήινες», ανθρώπινες πτυχές της.

 

ΑΛΛΑΓΗ: ΜΕΘΟΔΟΣ του Εντουάρ Λουί (εκδ. Αντίποδες)
Βιβλία

 

Ο Λουί αναλύει την επίπονη διαδικασία της μετάλλαξής του από το πάμφτωχο αγόρι της γαλλικής επαρχίας σε κάτι διαφορετικό. Το γεγονός ότι αυτή τη διαδικασία την αφήνει ζωντανή και ανοιχτή μέχρι το τέλος, είναι και το πιο ωραίο, ανθρώπινο και βαθιά συγκινητικό στοιχείο του.

 

ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΣΑΒΒΑΤΟ του Τζώρτζ Στάινερ (εκδ. Δώμα)

Βιβλία

Οι συζητήσεις μεταξύ του διάσημου κριτικού λογοτεχνίας Τζωρτζ Στάινερ και της δημοσιογράφου Λωρ Αντλέρ λίγο πριν τον θάνατό του περιλαμβάνουν θέματα από τη σημαντικότητα των κλασικών κειμένων μέχρι την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Διαβάζεται σαν τα λόγια ενός σοφού.

ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΠΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του  Osamu Dazai (εκδ. Gutenberg)

Βιβλία
Πρόκειται για ένα από τα κλασικά έργα του σημαντικότερου Ιάπωνα συγγραφέα. Η γραφή του κυλάει αργά και νωχελικά, με μια αίσθηση απουσίας συναισθημάτων. Και αυτή η απουσία γίνεται η ίδια συναίσθημα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΖ ΑΛΙ της Aamina Ahmad (εκδ. Κλειδάριθμος)

Βιβλία

 

Ένας άντρας μεγαλώνει σε μια κακόφημη γειτονιά. Επιστρέφει, όμως, ως διοικητής του αστυνομικού τμήματος για να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας κοπέλας. Είναι πάντα απολαυστικό όταν το νουάρ συνδυάζεται με μαεστρία με το συναισθηματικό, πολύπλοκο ψυχόδραμα.

Η ΚΙΣΣΑ της Elizabeth Day (εκδ. Κλειδάριθμος)

Βιβλία

Η Μαρίσα είναι ερωτευμένη με τον Τζέικ. Μένει έγκυος, αλλά και οι δύο καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν οικονομικά και αποφασίζουν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους. Από εκεί ξεκινούν οι ανατροπές.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ του Francis Kirps (εκδ. Βακχικόν)

Βιβλία
Εφτά ιστορίες και ένα ποίημα που μοιάζουν να ταλαντεύονται πάνω από κλασικά κείμενα με έναν αφηρημένο και σουρεαλιστικό τρόπο.

ΣΑΛΤΟΣ του Ανδρέα Νικολακόπουλου (εκδ. Ίκαρος)

Βιβλία

Μετά την Αποδοχή Κληρονομιάς, ο συγγραφέας επιστρέφει με δεκατρία νέα διηγήματα που ξεχωρίζουν για την ίδια αρετή: κουβαλούν ανάμεσα στις λέξεις και τις ιστορίες των ηρώων τους ένα ιδιαίτερο, ανάλαφρο βάρος που δεν θες να το φορτωθείς, αλλά να το χαϊδέψεις.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΥ της Claire Messud (εκδ. Gutenberg)

Βιβλία
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που έχει οδηγό την οργή μιας γυναίκας. Μια δασκάλα χάνει από τη ζωή της ένα ζευγάρι, τους γονείς ενός μαθητή της. Τι να θρέφει όμως αυτή την οργή;

KUESSIPAN. ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ της Naomi Fontaine (εκδ. Πλήθος)

Βιβλία

Υπάρχει λόγος να διαβάσουμε το βιβλίο της Fontaine. Είναι από τις λίγες ευκαιρίες να ακούσουμε αυτή τη διαφορετική φωνή που προέρχεται από την κοινότητα των Ιννού του βορειοανατολικού Κεμπέκ.

1979 της Val McDermid (εκδ. Διόπτρα)

Βιβλία

Η βετεράνος του αστυνομικού μυθιστορήματος επιστρέφει με νέα σειρά και μας μεταφέρει σε μια εφημερίδα στις αρχές του 1979. Εκεί, δύο δημοσιογράφοι συνεργάζονται για να λύσουν μια πολύπλοκη υπόθεση οικονομικού σκανδάλου, λίγο πριν την απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΨΙΛA ΓΡAΜΜΑΤΑ της Ιωάννας Καρυστιάνη (εκδ. Καστανιώτη)

Βιβλία

Η Καρυστιάνη καταπιάνεται με τη μνήμη. Αυτό είναι το μόνο που καταφέρνει να περισώσει ο κεντρικός χαρακτήρας της, ο Μίλτος. Αυτή γίνεται και ο πυλώνας της επιβίωσής του. Όλα αυτά με το γνωστό, διεισδυτικό γράψιμο της συγγραφέως.

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT