Ομόνοια Λόβερς: Η αγαπημένη φωτογραφική κολεκτίβα της Αθήνας έκθετει τις καταγραφές της στο Athens City Festival

Οι Ομόνοια Λόβερς, που καταγράφουν στο φωτογραφικό φακό την ανθρωπογεωγραφία της Ομόνοιας και των πέριξ, παρουσιάζουν μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens City Festival.

Φιλίππα Δημητριάδη 20 Απρ. 23
Ομόνοια Λόβερς: Η αγαπημένη φωτογραφική κολεκτίβα της Αθήνας έκθετει τις καταγραφές της στο Athens City Festival

Μέσω της αγάπης τους για τη φωτογραφία, παρακολουθούν καθημερινά την Αθήνα, με σημείο αναφοράς την ιστορική πλατεία, που μεταμορφώνεται και κινείται από το πρωί έως το βράδυ και από μέρα σε μέρα: την Πλατεία Ομονοίας. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η ιδέα της φωτο-ομάδας των Ομόνοια Λόβερς.

«Όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια πριν, όταν κατέβαινα τις σκάλες του τρένου στην Ομόνοια και έβγαλα μια φωτογραφία δύο νέων ανθρώπων να φιλιούνται στις σκάλες. Την ανέβασα στα social media με hashtag #ομόνοια_λόβερς. Αυτό ήταν! Η αφορμή να γεννηθεί η ιδέα μιας φωτογραφικής ομάδας είχε δοθεί. Έτσι, μερικοί φίλοι αποφασίσαμε να αναδείξουμε τη γειτονιά μας, μέσα απ’ τις φωτογραφίες μας. Στιγμές της Αθήνας, με την Ομόνοια στο κέντρο της», αναφέρει ένας από τους συνιδρυτές των Ομόνοια Λόβερς, ο Στράτος Νεσλεχανίδης του οποίου το κατάστημα φωτογραφικών ειδών Photo Digital, στην 3ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί πολλές φορές και «ορμητήριο» της ομάδας.

figoura_antra_ston_ilektriko_tis_omonoias_aspromavri_fotografia

plithos_kosmou_stin_apovathra_tou_ilektrikou_ston_stahmo_tis_omonoias

peristaria_petoun_pano_apo_enan_mavro_skylo_stin_plateia_kotzia_sto_vathos_to_dimarxeio

Η ομάδα των “Ομόνοια Λόβερς” αποτελείται από δύο φωτογράφους, έναν γραφίστα, δυο καλλιτέχνες, έναν εικαστικό και έναν μεταφραστή (τους Αλέξανδρο Σούλτο, Γιώργο Καψαλάκη, Νίκο Μαλιάκο, Νίκο Σωτηρόπουλο, Στράτο Νεσλεχανίδη, Μιχάλη Τσαβίδη και Vangelis Grav). Χρησιμοποιούν μηχανές με παραδοσιακό φιλμ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ακόμα και κινητά τηλέφωνα, για να συλλάβουν με τη ματιά τους αυτό που οι περισσότεροι/ες αδυνατούν να δουν, όταν διασχίζουν το κέντρο της Αθήνας. Μέσα από τη φωτογραφία, αποτυπώνουν αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο και γεμάτο αντιθέσεις πολιτισμικό χώρο.

ergates_se_oikodomi_pano_sti_skalosia

prosopsi_kafeneiou_me_tin_epigrafi_kafe_mpar

gynaika_anadyetai_apo_tis_kylyomenes_skales_tou_metro_stin_agiou_konstantinou

Το λογότυπό της ομάδας έχει τον κύκλο που συμβολίζει την πλατεία της Ομόνοιας και το “λ” που παραπέμπει στο “λόβερς”. Η πλατεία είναι ένα μέρος με ιδιαίτερους και πολλές φορές δικούς της κανόνες που δεν συμβαδίζουν με αυτούς του υπόλοιπου κέντρου.

Polites_efimeridon_stin_omoia

Andras_me_kostoumi_kai_kapelo_mprosta_apo_to_ktirio_tou_OSE

andras_me_omprela_stin_plateia_omonoias_eno_xionizei

«Είμαι εραστής της φωτογραφίας. Τη βλέπω παντού, απ’ την ώρα που ξυπνάω ως την ώρα που θα κοιμηθώ. Μερικές φορές, ακόμα και στα όνειρά μου. Πιθανόν, δεν θα καταφέρω να αλλάξω πράγματα και καταστάσεις στον κόσμο που ζούμε. Μπορεί, όμως, με κάποιες φωτογραφίες μου να βάλω ερωτηματικά και να πετάξω σπίθες. Ο φακός μου βλέπει τα κοινά, τις περισσότερες φορές με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αλλά με τη δική μου οπτική. Αρκετοί θεατές αντιλαμβάνονται αμέσως, άλλοι βαδίζουν προς αντίθετη κατεύθυνση και άλλοι στέκονται. Ο στόχος είναι να σταθούν και να κοιτάξουν. Η κάθε εικόνα είναι σαν ένα παιδί που γεννιέται, μοναδικό, θορυβώδες, χαμογελαστό, που κλείνει το μάτι στον χρόνο. Τον χρόνο που χρειάζεται ο καθρέφτης της φωτογραφικής να ανέβει και που είναι αρκετός για να δω τον εαυτό μου απέναντι στην εικόνα», καταλήγει ο Στράτος.

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Ομόνοια Λόβερς

Info: Ομόνοια Λόβερς: Έκθεση Φωτογραφίας, 11 – 14 Μαΐου 2023, Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών – Αθηνάς 63, Αθήνα
Στην έκθεση συμμετέχουν με φωτογραφίες τους οι: Αλέξανδρος Σούλτος, Νίκος Μαλιάκος, Νίκος Σωτηρόπουλος, Στράτος Νεσλεχανίδης, Μιχάλη Τσαβίδης και Vangelis Grav.
Βρείτε τους Ομόνοια Λόβερς σε Fecebook και Instagram

Φωτογραφίες: Ομόνοια Λόβερς

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: