Terry Tsiolis: Η πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη

Η ομορφιά της μοναδικότητας και η σημασία της συμπερίληψης αποτυπωμένες στο φωτογραφικό χαρτί.

Elle 17 Νοε. 21
Terry Tsiolis: Η πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας του φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Terry Tsiolis είναι ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους μόδας με μεγάλες συνεργασίες στο ενεργητικό του. Έχει υπογράψει φωτογραφικά editorials για τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας παγκοσμίως, ενώ μεγάλες stars έχουν ποζάρει μπροστά στον φακό του όπως η Rihanna, η Margot Robbie και η Jane Fonda. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1969 στο Montreal του Καναδά, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη του μεγάλη έκθεση του σε μουσειακό χώρο όμως θα γίνει στην Ελλάδα και το Μουσείο Μπενάκη.

Terry Tsiolis

Η έκθεση «PORTRAITS» περιλαμβάνει έργα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 2013 έως σήμερα. Η συγκεκριμένη σειρά σηματοδοτεί τη μετάβαση του Tsiolis από τις δαπανηρές και σύνθετες φωτογραφίσεις μόδας προς μια πιο οικεία προσέγγιση του δίπολου φωτογράφος-μοντέλο. Σε φωτογραφίες και σύντομα βίντεο αποτυπώνει καθημερινούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον σωματότυπο, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων είχε πρωταρχική σημασία.

Terry Tsiolis

Προκειμένου να βρει τα μοντέλα του, απεύθυνε την ακόλουθη ανοιχτή πρόσκληση μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: «Γεια σας! Θα βρίσκομαι στο στούντιό μου την … [ημερομηνία ] για φωτογράφηση πορτραίτων. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Ανεξάρτητα από ηλικία, χρώμα, μέγεθος, φύλο ή θρησκεία. Επικοινωνήστε μαζί μου, εάν ενδιαφέρεστε».

Το αποτέλεσμα είναι μια εκτενής σειρά έργων στα οποία αποτυπώνεται ο χαρακτήρας του κάθε εικονιζόμενου χωρίς να αναδεικνύεται απαραίτητα ο ρουχισμός του, όπως θα υπαγόρευε μια φωτογράφηση μόδας. Ο Tsiolis χειρίζεται τόσο τις βασικές αρχές της φωτογραφίας, η οποία υποτίθεται ότι στοχεύει στην πιστή απόδοση της πραγματικότητας, όσο και τη φωτογραφία μόδας, την οποία χαρακτηρίζει η εξιδανίκευση της ομορφιάς. Αναπτύσσει μια πιο προσωπική, οικεία σχέση με τα μοντέλα του, προκαλώντας τα να εκδηλώσουν τον «αληθινό» τους εαυτό, έναν εαυτό ερωτικό, παράλογο, ειρωνικό, εύθυμο ή ντροπαλό. Με αυτόν τον τρόπο, ο Tsiolis αγκαλιάζει το διαφορετικό μέσα από την ομορφιά της ατομικότητας.

Terry Tsiolis

Το 2020, όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί λόγω της πανδημίας της Covid-19, ο Tsiolis εστίασε ακόμη περισσότερο στη σειρά «Portraits». Μέσω της εφαρμογής Facetime ήρθε σε επαφή με ανθρώπους από απομακρυσμένους τόπους και περιβάλλοντα, επιτρέποντας του να δημιουργήσει μια πιο αυθεντική εικόνα της ανθρωπότητας.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ν. Υόρκης, Messana O’Rorke και ο συνοδευτικός κατάλογος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και καλλιτεχνικό διευθυντή Michael Kaye, προλογίζει η Samira Nasr και κυκλοφορεί από την ΝΙΚΗ Εκδοτική.

Terry Tsiolis

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: