Η συγγραφέας Tessa Hadley πιστεύει ότι «Η ιστορία της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων ρίχνει τη μεγάλη σκιά της ακόμη και σήμερα στη λογοτεχνία»

Η συγγραφέας που εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα στα 46 της χρόνια μιλά στο ELLE με αφορμή το Παρελθόν, το πρώτο βιβλίο της που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg.

Elle 06 Μαρ. 21
Η συγγραφέας Tessa Hadley πιστεύει ότι «Η ιστορία της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων ρίχνει τη μεγάλη σκιά της ακόμη και σήμερα στη λογοτεχνία»

«Αρχίζοντας το βιβλίο ήμουν αποφασισμένη ότι θα διαδραματιζόταν στο παρόν, χωρίς χρονικά flash back. Το παρελθόν αυτής της οικογένειας και αυτού του σπιτιού ήταν εξίσου σημαντικά, αλλά ήθελα να μεταδώσω στον αναγνώστη την πίεση του σήμερα. Πλησιάζοντας, όμως, στη μέση της ιστορίας, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η αφήγηση παρουσίαζε ένα κενό, χρειαζόταν μια νέα πνοή μέσα από μια καινούρια κατεύθυνση. Για πολλές εβδομάδες δεν ήξερα πώς να το διορθώσω αυτό. Ένα απόγευμα μού ήρθε η ιδέα: να πάω πίσω στο 1968. Ένα εντελώς νέο κύμα γραφής προέκυψε όταν “συνάντησα” τους πρωταγωνιστές μου ως παιδιά στο ίδιο σπίτι.
Οι οικογένειες είναι από μόνες τους ένα μυθιστόρημα. Μια συλλογή από διαφορετικά άτομα, τα οποία αναγκάζονται, είτε τους αρέσει είτε όχι, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο κύμα λογοτεχνίας- τουλάχιστον στην Αγγλία- ξεκίνησε τον 18o αιώνα με την ανάπτυξη του μοντέλου της αστικής οικογένειας και των μελών της που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους, μακριά από δημόσιους χώρους. Βέβαια, το μυθιστόρημα είναι και άλλα πράγματα, αλλά η καρδιά του ρεαλιστικού μυθιστορήματος ξεκινά κυρίως από την καθημερινότητα της οικογένειας.

Tessa Hadley

Για εμένα θεωρώ ότι είναι δύσκολο να βάλω την πολιτική στις ιστορίες μου και παράλληλα να τις εξιστορώ. Φυσικά, πολλοί σπουδαίοι μυθιστοριογράφοι το έχουν επιτύχει. Εγώ πιστεύω ότι βρίσκω τον δρόμο μου σταδιακά. Όχι για να αντιμετωπίσω τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της εποχής μας ως αναλυτής, αλλά να τα τοποθετήσω με τέτοιον τρόπο, ώστε να επηρεάζουν και να χρωματίζουν τις ζωές και τις σκέψεις των ηρώων μου.

Ως γυναίκα συγγραφέας είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι γυναίκες έχουν και γράψει αριστουργήματα και διαβάζουν βιβλία. Πολλά μυθιστορήματα έχουν καταφέρει να αποκαλύψουν πτυχές των γυναικών, τις ευαισθησίες και τους αγώνες τους. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πολύ συχνά οι γυναίκες συγγραφείς δεν θεωρούνταν αξιόλογοι στοχαστές και διανοούμενες και είμαι βέβαιη ότι η ιστορία της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων ρίχνει τη μεγάλη σκιά της ακόμη και σήμερα στη λογοτεχνία».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT