Sexy is the new pop: Γιατί η ποπ κουλτούρα διανύει την πιο σεξουαλική εποχή της εδώ καιρό;

Ο σεξουαλικός και ο ρομαντικός πυρετός ανεβαίνουν διαρκώς σε μικρές ή μεγαλύτερες οθόνες, σε catwalks και μουσικές σκηνές. Είναι σύμπτωμα του μεγάλου ερωτικού κύματος που μας είχαν υποσχεθεί για τη μετά Covid εποχή ή κάτι άλλο;

Elle 21 Οκτ. 22
Sexy is the new pop: Γιατί η ποπ κουλτούρα διανύει την πιο σεξουαλική εποχή της εδώ καιρό;

Της Φωτεινής Σίμου

Eίναι, άραγε, αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι σειρές, η µουσική και οι ποπ σταρ της εποχής έχουν γίνει ο καθρέφτης των ερωτικών προσδοκιών µας και καταγράφουν τη σεξουαλική ένταση της εποχής; Κανείς δεν µπορεί να απαντήσει µε βεβαιότητα. Αυτό όµως που ίσως έχει σηµασία είναι να παρατηρήσουµε το φαινόµενο. H pop culture αποτελούσε πάντα ένα ασφαλές µέρος για να δούµε αποστασιοποιηµένα τι καταναλώνουµε, τι αναζητάµε να βλέπουµε, τι τραγουδάµε, τι φοράµε ή τι µας έλκει. Η µικρή οθόνη τον τελευταίο καιρό γέµισε µε love stories, ενώ οι σταρ της ποπ έπαιξαν περισσότερο από ποτέ µε την εικόνα τους και τα στερεότυπα του τι είναι σέξυ. Το ίδιο έκανε και η µόδα αποδοµώντας στις πασαρέλες τα έµφυλα στερεότυπα, αλλά και τα πρότυπα οµορφιάς.

Η µικρή οθόνη σε διέγερση

Καθετί που καταναλώσαµε και συνεχίζουµε να καταναλώνουµε τους τελευταίους µήνες είχε και έχει αρκετή δόση σεξουαλικής ή ροµαντικής έντασης. Δείτε, για παράδειγµα, τι επιλέξαµε να παρακολουθήσουµε σε κάθε είδους οθόνη. Παντού ο ερωτικός πόθος και ο ροµαντισµός είναι ψηλά στην ατζέντα. Το Euphoria του HBO κέρδισε και στα δύο. Υπήρξε διονυσιακά καυτό, όσο και ροµαντικό. Πόνταρε στην άφιλτρη εφηβική σωµατική έλξη την ίδια στιγµή που κατέληγε να κάνει την ύπαρξη εγγύτητας και τρυφερότητας εξίσου γοητευτική και θελκτική. Η δεύτερη σεζόν του Bridgerton µπορεί να µην είχε τόσο καυτές σκηνές όσο η πρώτη, αλλά η ερωτική διάθεση ήταν παρούσα και οργασµική. Από την άλλη, η τρυφερή αγάπη βρισκόταν σε… οίστρο στην τηλεοπτική µεταφορά του βιβλίου Συζητήσεις µε Φίλους της Sally Rooney, χωρίς να µας κάνει, βέβαια, να ξεχάσουµε τον σέξυ παλµό της προηγούµενης τηλεοπτικής µεταφοράς βιβλίου της, το Normal People. Στην τρυφερότητα, στα αγγίγµατα, στα απαλά φιλιά πόνταραν και οι δηµιουργοί του Heartstopper του Netflix, µιας queer ιστορίας αγάπης ανάµεσα σε δύο αγόρια λίγο πριν την ενηλικίωσή τους, τα οποία αντιδρούν µεταξύ τους µε σπλαχνική τρυφερότητα.

sex

Euphoria

Το παράδειγµά τους ακολούθησαν και οι δηµιουργοί του Fire Island του Hulu. Από την άλλη, όσοι ήθελαν µια κάπως old fashion ιστορία αγάπης περασµένη από ένα νευρώδες millennial φίλτρο, λάτρεψαν το χαριτωµένο Starstruck του BBC. Δηµιουργός και πρωταγωνίστριά του, η υπέροχη Rose Matafeo που µας διηγήθηκε µια µικρή, ερωτική ιστορία που θυµίζει το Μια Βραδιά στο Notting Hill. Ένα κορίτσι περνά ένα βράδυ µε έναν διάσηµο κινηµατογραφικό σταρ χωρίς να ξέρει ποιος είναι. Μεταξύ τους γεννιέται ένα διαφορετικό, ζεστό love story. Πρόκειται για δυο ανθρώπους που δεν είναι τόσο… cool όσον αφορά τις σχέσεις, τον εαυτό τους και τα όσα έχουν καταφέρει στη ζωή τους. Όταν µιλάµε για τρυφερότητα δεν µπορούµε να µη συµπεριλάβουµε στη λίστα το Somebody Somewhere του HBO που έχει µια ξεκάθαρη πρόθεση να σταθεί απέναντι στο σκοτάδι των στερεοτύπων και να επιδείξει το φως του.

Ερωτική δράση για βιβλιοφάγους

Και δεν ήταν µόνο οι σεναριογράφοι της µικρής οθόνης που πόνταραν στην απαλότητα της αγάπης. Η παγκόσµια λογοτεχνική παραγωγή ροµαντικών µυθιστορηµάτων ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η συγγραφέας Bolu Babalola, που κυκλοφόρησε ένα ακόµα best seller τους προηγούµενους µήνες, το σέξυ και σκανδαλώδες Honey and Spice, σχολιάζοντας αυτή την άνθηση, λέει: «Οι ερωτικές ιστορίες είναι θελκτικές σαν τα γλυκά, και από την άλλη ο κόσµος ήταν τόσο πικρός τελευταία, οπότε είναι κάπως λογικό οι άνθρωποι να είµαστε πλέον έτοιµοι να αγκαλιάσουµε κάτι τόσο ερωτικό». Για την ίδια, τα ροµαντικά µυθιστορήµατα παρέχουν µια µορφή απόδρασης: «Διαβάζοντας µια ερωτική ιστορία µπορούµε να αφεθούµε στις φαντασιώσεις µας χωρίς όρια, σε ένα ασφαλές µέρος, το οποίο µας υπόσχεται ένα αίσιο τέλος», καταλήγει.

sex

Το κοινό φαίνεται να συµφωνεί µαζί της. Από τότε που ξεκίνησε η πανδηµία, οι πωλήσεις «ερωτικής δράσης» έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50%. Από τις πρόσφατες κυκλοφορίες στα ελληνικά µπορείτε να ποντάρετε στη Λατρεία της Hannah Kent (εκδ. Ίκαρος) που γνωρίσαµε από τα Έθιµα Ταφής, η οποία µας αφηγείται την ιστορία αγάπης δύο κοριτσιών, της Χάνε και της Τέα στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για έναν ύµνο στην παντοδυναµία της ευαισθησίας. Πολλοί ήταν αυτοί που περίµεναν µε ανυποµονησία το νέο best seller πόνηµα της Sally Rooney, το Όµορφε Κόσµε, Πού Είσαι (εκδ. Πατάκη) που µόλις κυκλοφόρησε. Η Ιρλανδή συγγραφέας ασχολείται για ακόµη µια φορά µε τις ερωτικές περιπέτειες των millennials, ενώ απολαυστικό είναι και το Ακριβώς σαν Εσένα του Nick Hornby (εκδ. Πατάκη), που µας έχει χαρίσει µεταξύ άλλων το High Fidelity. Υπέροχο και ροµαντικό µε τον τρόπο του είναι και το O Έρωτας Είναι Παιχνίδι Μωρό µου της Δήµητρας Παπαδοπούλου (εκδ. Διόπτρα), µε τη γνωστή, γαργαλιστική και άµεση γραφή της δηµιουργού. Η ηρωίδα της προφανώς ψάχνει για το άλλο της µισό.

H λίµπιντο των catwalks

Πώς στέκεται η µόδα απέναντι σε όλα τα παραπάνω; H απελευθερωµένη έκφραση της σεξουαλικότητας και η πάταξη των έµφυλων και κάθε είδους στερεοτύπων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της τον τελευταίο καιρό. Οι σχεδιαστές απελευθέρωσαν το γυναικείο σώµα και το άφησαν να υπάρξει χωρίς ενοχές. Τόσο στην τρέχουσα σεζόν, όσο και στις συλλογές της επόµενης είδαµε διαφάνειες, τολµηρά cut outs, σούπερ µίνι φούστες, ενώ τα εσώρουχα έγιναν εµφανή και απαλλάχτηκαν από τους συντηρητισµούς του παρελθόντος. Όλα αυτά τα στοιχεία παραµένουν επίκαιρα και στις κολεξιόν για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειµώνας 2022-23. Οι δηµιουργοί φαντάζονται κορίτσια µε στενές, ultra sexy ολόσωµες φόρµες που θα αγαπούσε η Catwoman. Οι κοντές φούστες έγιναν το νέο signature κοµµάτι της Miu Miu, ενώ πολλαπλασιάστηκαν και σε οίκους όπως οι Fendi, Emporio Armani και άλλοι.

Άλλη απόδειξη ότι η λίµπιντο ήταν ψηλά στα ατελιέ των µεγάλων brands είναι και οι κορσέδες των Fendi και Balmain. Επίσης, δεν είναι τυχαία και η επιτυχία της Ελληνίδας Dimitra Petsa aka Di Petsa. Τα wet look φορέµατά της αναδεικνύουν τις καµπύλες αγκαλιάζοντας το κορµί και τιµώντας όλους τους σωµατότυπους. Αποτέλεσµα; Προκάλεσαν εγκωµιαστικά σχόλια, ενώ έχουν αποκτήσει φανατικές θαυµάστριες, από την Gigi Hadid και τη Megan Fox µέχρι τη Lizzo. Επίσης, ένα από τα ονόµατα που ξεχώρισαν στις πρόσφατες εβδοµάδες µόδας της Νέας Υόρκης είναι αυτό της Sintra Martins µε το brand της, Saint Sintra. Η ίδια έχει δηλώσει ότι αγαπάει να εµπνέεται από τον τρόπο που το σώµα προσπαθεί να γοητεύσει και αυτό δεν έχει να κάνει µε κάποιο συγκεκριµένο πρότυπο οµορφιάς. «Όλα τα σώµατα είναι ελκυστικά», λέει η ίδια. Η τελευταία της συλλογή απαντάει στο ερώτηµα «τι θα φορούσε η Josephine Baker σήµερα;».

sex

Di Petsa

Πρόκειται για τη γεννηµένη στην Αµερική µαύρη χορεύτρια και ακτιβίστρια ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωµάτων που µεσουράνησε στα ‘20s. «Στις συλλογές µου υπάρχουν κορσέδες, διαφάνειες και φορέµατα που θα φορούσε µια γυναίκα µε το πάθος της Baker σήµερα», λέει η σχεδιάστρια. Κάποιος θα µπορούσε να πει ότι «σέξυ µέσω της µόδας» ορίζεται στις ηµέρες µας οτιδήποτε συνδυάζει την ελευθερία του σώµατος και τη συµπερίληψη. Αναζωογονητικό; Φυσικά, αρκεί η «τάση» και, κυρίως, η πρόθεση να έχει αντίκτυπο εκεί που πρέπει. Να κατέβει από τις πασαρέλες και να κατακτήσει τις σχέσεις και τις συνθήκες ζωής όλων µας.

Προς το παρόν, συνεχίζουµε να θαυµάζουµε την πολιτική πρόθεση του brand Private Policy της Νέας Υόρκης, το οποίο εξακολουθεί να διερευνά διαφορετικές πτυχές της σεξουαλικότητας επιλέγοντας να ανεβάσει στο show του για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 κορίτσια και αγόρια να φορούν τα ίδια ρούχα, ισοπεδώνοντας έτσι τις νόρµες του φύλου. «Το σέξυ χωρίς φύλο είναι πολύ απελευθερωτικό, οπότε ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι το βρίσκουν ελκυστικό», λέει η Siying Qi, µία εκ των δύο σχεδιαστών του brand, εξηγώντας το hype της συλλογής, και συνεχίζει: «Αυτό που ορίζεται πολλές φορές ως σέξυ έχει να κάνει µε την αυτοπεποίθηση που “διαβάζει” το κοινό στα µοντέλα που περπατάνε στο catwalk, και έτσι δηµιουργούνται τα πρότυπα οµορφιάς». Έχοντας µάλλον αυτό στο µυαλό τους, οι άνθρωποι του brand επέλεξαν την τρανς σταρ του YouTube Nikita Dragun για να κλείσει το σόου.

Ενδιαφέρον επίσης έχει να παρατηρήσουµε τους pop stars που µεσουρανούν τους τελευταίους µήνες, αλλά και τον τρόπο που διαχειρίζονται την εικόνα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, οι εµφανίσεις του Harry Styles. Σε καθεµία από τις fluid στυλιστικές επιλογές του αποδοµεί µε αναζωογονητικό coolness τα στερεότυπα των φύλων φορώντας παραδοσιακά… γυναικεία ρούχα. Επίσης, ας έχουµε στο µυαλό µας πως ένα από τα πιο hot αγόρια που αναστάτωσαν τις ηµέρες και τις νύχτες µας µέσα στην πανδηµία είναι ο Damiano των Maneskin, ο οποίος επανέφερε µε ορµή στο προσκήνιο την άγρια και ανδρόγυνη rock ‘n’ roll αισθητική κάνοντάς την επίκαιρη και πιο… καυτά δροσερή από ποτέ.

sex

Maneskin

Τέλος, είναι χαρακτηριστικό το πώς επέλεξε να επικοινωνήσει µαζί µας µετά από έξι χρόνια δισκογραφικής σιωπής η Beyoncé. Μια µατιά στο εξώφυλλο, σε όλο το art work, αλλά και ακούγοντας τη µουσική του νέου της άλµπουµ Renaissance είναι εµφανές ότι η βασίλισσα γιορτάζει υπό τους ήχους της sexy disco το σώµα και τη θυληκότητα της. Το µήνυµα µάλιστα που συνόδεψε την κυκλοφορία του δίσκου κλείνει ως εξής: “Ελπίζω να σας εµπνεύσει να απελευθερώσετε το σώµα σας κουνώντας το. Και να νιώσετε τόσο µοναδικοί, δυνατοί και σέξι όσο αληθινά είστε“.

Αυτή η σεξουαλικά -µε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους- τεταµένη ατµόσφαιρα που χαρακτηρίζει την pop culture που επιλέγουµε να καταναλώνουµε ή µε την οποία συνυπάρχουµε θα ήταν αφελές να πούµε ότι λέει κάτι για τη συλλογική πρόθεσή µας να βιώσουµε και στην πραγµατική ζωή ένα σεξουαλικά εκρηκτικό καλοκαίρι. Αυτό το καλοκαίρι που κάποιοι βιαστικοί και αισιόδοξοι είχαν καλωσορίσει ήδη από πέρυσι και που, φυσικά, δεν ήρθε ποτέ. Ακόµη και φέτος, έπειτα από ένα σωρό µεταλλάξεις και κύµατα πανδηµίας, ίσως το καλοκαίρι που διανύουµε δεν είναι αυτό που ψάχνουµε.

sex

Harry Styles

Όσο, λοιπόν, συνεχίζουµε να αισθανόµαστε τους πολιτιστικούς µετασεισµούς της αναστάτωσης των σχέσεων, των ραντεβού, του σεξ, των ροµαντικών και µη δεσµών στην κατά και µετά Covid εποχή, ας κρατήσουµε αυτό: Η pop culture είναι πιο έτοιµη, δραστήρια και τολµηρή από ποτέ να διηγηθεί ερωτικές ιστορίες διαφορετικές, γήινες, συµπεριληπτικές, απελευθερωµένες από έµφυλα ή άλλα στερεότυπα και να φλερτάρει µαζί µας κυρίως µε οικειότητα και τρυφερότητα. Και αυτό είναι ίσως το νέο σέξυ που θα ορίσει και τις κάθε είδους σχέσεις µας.

Φωτογραφίες: imaxtree.com, getty images/ideal image
Εικονογράφηση: Μαριλένα Σουρβίνου

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT