3 μικροί και εύκολοι τρόποι για να δείξεις λίγη περισσότερη αγάπη στον πλανήτη σήμερα

Σίγουρα μπορείς κι εσύ να γίνεις μέρος αυτής της «πράσινης» αλυσίδας!

Elle 20 Ιουν. 22
3 μικροί και εύκολοι τρόποι για να δείξεις λίγη περισσότερη αγάπη στον πλανήτη σήμερα

Ενώ το θέμα της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι τεράστιο, η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν χρειάζεται να τεράστια αναθεώρηση. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα λύσουν πλήρως την κλιματική κρίση; Όχι ακριβώς. Ωστόσο, η συστημική αλλαγή ξεκινά πραγματικά από χαμηλά και η ατομική δράση κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.

«Ένα από τα πράγματα που προσπαθώ να κάνω είναι να ενσταλάξω αυτή την πρόθεση», λέει η εμπειρογνώμονας περιβαλλοντικής πολιτικής Heather White. «Αυτή η πρόθεση στην πρακτική της βιωσιμότητας, είναι ο πολιτιστικός μοχλός που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουν αυτές οι μεγάλες λύσεις πολιτικής». Η ίδια σκιαγραφεί πολλές μικρές αλλαγές στο βιβλίο της, με τον εύστοχο τίτλο «One Green Thing», 3 από τις οποίες σου παρουσιάζουμε παρακάτω

Οργάνωσε το μενού σου εκ των προτέρων

«Για μια πολυάσχολη οικογένεια, ένα από τα πράγματα που προτείνω είναι ο προγραμματισμός του μενού», λέει η White. Ξέρουμε, δεν είναι η πιο συναρπαστική αλλαγή, αλλά βοηθά πραγματικά με τη σπατάλη τροφίμων και η σπατάλη τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα, μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) διαπίστωσε ότι εάν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο.

Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον προγραμματισμό του μενού σου για την εβδομάδα και στην απογραφή του πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεσαι πραγματικά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Για να μην αναφέρουμε, ότι είναι καλύτερο και για το πορτοφόλι σου και θα απλοποιήσει την προετοιμασία των γευμάτων.

αγάπη

Πέρασε χρόνο στη φύση

«Περάστε χρόνο στη φύση με την οικογένειά σας ή πηγαίνετε για μια βόλτα σόλο», λέει η White. Πώς βοηθά αυτό το κλίμα; Λοιπόν, σίγουρα, η αλληλεπίδραση με τη φύση μπορεί να μην είναι η πιο ενεργή κίνηση, αν και το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει συσχετιστεί με πολλά αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, αλλά η ενίσχυση μιας σχέσης με τη γη γύρω σου είναι σημαντική. Όπως υποστηρίζει η White, «Όταν νοιάζεστε βαθιά για το περιβάλλον, μπορείτε να βρείτε πιο δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσετε την υγεία του». «Απλώς πηγαίνετε μια μικρή βόλτα», προτείνει. Και ποιος ξέρει, μπορεί να βρεις κάποια σκουπίδια στο πεζοδρόμιο και να τα μαζέψεις, βάζοντας κι εσύ ένα μικρό λιθαράκι.

Εκπαιδεύσου

Και πάλι, είναι ένα μικρό βήμα, και ίσως δεν είναι το πιο δελεαστικό εγχείρημα. «Η γνώση είναι δύναμη», λέει η White. «Για πολλούς ανθρώπους, η ενέργεια είναι απλώς μαγεία», εξηγεί. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνδέσουμε τους φορητούς υπολογιστές και τα τηλέφωνά μας στο ρεύμα, αλλά πώς κατασκευάζεται; Από πού προέρχεται; Μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του παρόχου σας».

Φυσικά, η επένδυση σε ηλιακούς συλλέκτες είναι ένα τεράστιο άλμα, όμως δεν είναι προσβάσιμο στους πολλούς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για να μειώσεις την σπατάλη ενέργειας στο σπίτι σου. «Χρησιμοποιήστε τους λαμπτήρες LED, εστιάστε στην εκμετάλευση των καιρικών φαινομένων. Δεν είναι τόσο συναρπαστικό, αλλά πραγματικά κάνει τεράστια διαφορά στους λογαριασμούς ενέργειας», λέει η White. Πολλές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί επίσης να σου επιτρέψουν να συμμετέχεις σε μια υπηρεσία όπου μπορείς να λαμβάνεις μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας σου από ένα πεδίο ηλιακών συλλεκτών και να παίρνεις πιστώσεις στον λογαριασμό ενέργειας σου.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: