Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών σου; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις

Το πρόβλημα των κίτρινων φύλλων στα φυτά - αν και συνηθισμένο - μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους. Εδώ, ένας ειδικός σκιαγραφεί τέσσερεις από τα κύριους.

Elle 28 Ιουν. 22
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα των φυτών σου; Δες πώς θα το αντιμετωπίσεις

Ανεξάρτητα από το πόση εμπειρία έχεις στη φροντίδα των φυτών, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσεις προβλήματα από καιρό σε καιρό. Ενώ τα περισσότερα φυτά χρειάζονται ένα συνδυασμό φωτός, εδάφους και νερού για να επιβιώσουν, δεν είναι πάντα εύκολο να μάθεις πώς να πετύχεις αυτήν την ισορροπία και να προσαρμόσεις τη ρουτίνα φροντίδας σου για να ταιριάζει στις ανάγκες των φυτών σου, ειδικά αν αντιμετωπίζεις ένα φυτό που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο για τα φυτά να εμφανίζουν προβλήματα, όπως φύλλα με καφέ άκρα και μαρασμό του φυλλώματος. Ίσως ένα από τα πιο κοινά είναι το κιτρίνισμα των φύλλων, γνωστό και ως «χλώρωση». Αυτό συμβαίνει όταν κάτι παρεμβαίνει στη χλωροφύλλη του φυτού, τη χρωστική ουσία που δίνει στα φύλλα το πράσινο χρώμα τους, και την οποία τα φυτά χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό με το ηλιακό φως, για να μετατρέψουν το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και γλυκόζη (δηλασή στην τροφή τους).

φυτά

Εν ολίγοις, η χλωροφύλλη είναι πολύ σημαντική για την ικανότητα των φυτών σου να επιβιώνουν, οπότε όταν τα φύλλα τους δείχνουν έλλειψή της, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Το μόνο πρόβλημα; Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους τα φύλλα του φυτού σου μπορεί να κιτρινίσουν, οπότε το να μάθεις ακριβώς τι φταίει μπορεί να είναι δύσκολο. Έχοντας αυτό κατά νου, συμβουλευτήκαμε τον Richard Cheshire, φυτοθεραπευτή του Patch, για τους κύριους λόγους για τους οποίους τα φύλλα ενός φυτού μπορεί να κιτρινίσουν και πώς να το διορθώσεις.

Πάρα πολύ νερό

Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν φροντίζουν τα φυτά τους, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξεις ότι δεν δίνεις στο φυτό σου περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται. Σύμφωνα με τον Cheshire, ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις εάν τα κιτρινισμένα φύλλα προκαλούνται από το υπερβολικό πότισμα είναι να δεις το σχήμα τους.

«Όταν τα φύλλα πέφτουν και γίνονται κίτρινα, είναι συνήθως επειδή το φυτό κατακρατά πάρα πολύ νερό», εξηγεί. «Για να το διορθώσετε, απλώς σταματήστε το πότισμα. Με τα περισσότερα τροπικά φυτά, είναι καλύτερο να νιώσετε το χώμα του φυτού σας για να μετρήσετε αν χρειάζεται πότισμα ή όχι». Ο Cheshire συνεχίζει, «Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα μέχρι τη δεύτερη άρθρωση και εάν το αισθάνεστε ξηρό, δώστε στο φυτό σας ένα πότισμα, αν όχι, κρατήστε το για λίγο ακόμα απότιστο».

φυτά

Πολύ λίγο νερό

Με τον ίδιο τρόπο που το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ένα φυτό, το να δίνεις πολύ λίγο νερό στο φυτό σου μπορεί να επίσης να προκαλέσει προβλήματα, όπως κιτρίνισμα των φύλλων. Και, με παρόμοιο τρόπο με το υπερβολικό πότισμα, ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσεις εάν η λειψυδρία είναι η κύρια ένοχη, είναι να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στα φύλλα του φυτού. «Θα ξέρετε αν η έλλειψη νερού είναι ο λόγος γιατί το χώμα θα είναι πολύ στεγνό και τα φύλλα θα είναι ξερά και θα σπάνε», εξηγεί ο Cheshire.

Αν και το να δώσεις στο φυτό σου ένα καλό πότισμα είναι η προφανής λύση σε αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν θα φτάσεις στο άλλο άκρο με την προσπάθεια διάσωσης και θα καταλήξεις να το ποτίσεις υπερβολικά. Για να γίνει αυτό, ο Cheshire προτείνει να πας τα πράγματα αργά. «Ποτίστε μέχρι το χώμα να είναι ελαφρώς υγρό και, στη συνέχεια, ακολουθήστε το τεστ βύθισης με το δάχτυλο, ώστε να γνωρίζετε πότε είναι ώρα να ποτίσετε ξανά».

Έχει ξεπεράσει σε μέγεθος τη γλάστρα του

Τα περισσότερα υγιή φυτά θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τις γλάστρες τους τελικά, οπότε αν έχει περάσει καιρός από τότε που έδωσες στο φυτό σου μια νέα γλάστρα, αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα. «Όταν ένα φυτό είναι πολύ καιρό σε μία γλάστρα, οι ρίζες του είναι πολύ σφιχτά δεμένες με αυτήν και δεν μπορεί να συντηρήσει σωστά τον εαυτό του», αναφέρει ο Cheshire. «Αν αυτό είναι το πρόβλημα, συνήθως θα δείτε ένα ελαφρύ κιτρίνισμα σε όλο το φυτό. Σπάνια θα δεις μόνο λίγα κίτρινα φύλλα».

φυτά

Για να ελέγξεις αν τα κιτρινισμένα φύλλα του φυτού σου οφείλονται στο ότι είναι πολύ καιρό σε μία γλάστρα, μπορείς να το σηκώσεις και να ρίξεις μια ματιά στις ρίζες του. «Για να ελέγξετε εάν ένα φυτό είναι δεμένο σε γλάστρα, αφαιρέστε το προσεκτικά από αυτή», συνιστά ο Cheshire. «Αν οι ρίζες κάνουν κύκλους γύρω από την άκρη της γλάστρας, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χώρος. Λίγες ρίζες που βγαίνουν από το πάνω ή το κάτω μέρος της γλάστρας δεν είναι σημάδι ότι το φυτό σας είναι δεμένο σε αυτή», προσθέτει.

Η λύση είναι, φυσικά, να το μεταφέρεις σε μια μεγαλύτερη γλάστρα όπου μπορεί να τεντώσει τις ρίζες του. Ωστόσο, ο Cheshire προειδοποιεί να μην ανησυχήσεις εάν το φυτό σου χάσει μερικά φύλλα ως αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης. «Είναι πολύ φυσιολογικό το φυτό σας να χάνει μερικά φύλλα μετά τη μετακόμισή του σε μια νέα γλάστρα. Αφήστε στο φυτό σας λίγο χρόνο να εγκλιματιστεί στη νέα του κατάσταση και κόψτε αυτά τα αποχρωματισμένα φύλλα», λέει.

Είναι απλά ένα φυτό

Όσο απογοητευτικό κι αν ακούγεται, μερικές φορές ακόμη και τα πιο χαρούμενα, πιο υγιή φυτά κιτρινίζουν και χάνουν τα φύλλα τους. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, στην πραγματικότητα είναι μέρος του κύκλου ζωής του φυτού σου. «Καθώς τα περισσότερα φυτά γερνούν, τα μεγαλύτερα φύλλα θα πεθάνουν, θα κιτρινίσουν και τελικά θα πέσουν», εξηγεί ο Cheshire. «Αυτό συμβαίνει ώστε το φυτό να μπορεί να βάλει την ενέργειά του στη νέα του ανάπτυξη».

Εάν δεν είσαι βέβαιη εάν το φυτό σου αντιμετωπίζει ένα πιθανό πρόβλημα ή απλά ξεφορτώνεται τα παλιά φύλλα του, ψάξε για σημάδια ανάπτυξης. «Αν το φυτό σας βγάζει νέα φύλλα, είναι υγιές», προσθέτει ο Cheshire. «Απλώς κόψτε τυχόν παλιά και αντιαισθητικά κίτρινα φύλλα».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT