Κι όμως αυτό μπορεί να είναι το χειρότερο μέρος για να βάλεις τα φυτά σου

Η θέση των φυτών σου στο σπίτι μπορεί να τα βοηθήσει να παραμείνουν ζωντανά και υγιή ή και το αντίθετο.

Elle 02 Αυγ. 22
Κι όμως αυτό μπορεί να είναι το χειρότερο μέρος για να βάλεις τα φυτά σου

Τα φυτά μπορούν αμέσως να κάνουν το σπίτι σου να μοιάζει πιο οικείο και φιλόξενο. Αλλά αν είσαι αρχάρια στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου, το να τα κρατήσεις ζωντανά μπορεί να είναι πρόκληση. Άλλωστε, δεν μπορούν να σου πουν τι θέλουν ή τι χρειάζονται, και μερικά μαραμένα φυτά είναι αρκετά για να κάνουν οποιονδήποτε να αισθάνεται σαν τον άγγελο του θανάτου σε οτιδήποτε πράσινο και φυλλώδες. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να διατηρήσεις τα φυτά σου χαρούμενα και υγιή. Μέρος αυτού είναι να βεβαιωθείς ότι τοποθετείς τα φυτά σου στη σωστή θέση.

Αρχικά, πρέπει να πούμε, παρόλο που είναι κακό, ότι πιθανότατα θα σκοτώσεις μερικά φυτά. Υπάρχει μια ορισμένη ποσότητα δοκιμών και σφαλμάτων που έρχεται με την εκμάθηση και που είναι αναπόφευκτη. Μερικά φυτά είναι πιο δύσκολα από άλλα, και συχνά οι γενικές συμβουλές είναι ακατάλληλες. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι όσο εύκολο κι αν είναι να βλέπεις τα φυτά απλά ως διακοσμητικά αντικείμενα για να προσθέσετε κάποιο ενδιαφέρον σε έναν χώρο, είναι ζωντανά πλάσματα με ανάγκες, κυρίως μεταβολικές. Σκέψου τι έμαθες στο σχολείο πολύ παλιά. Τα φυτά παράγουν τροφή μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φωτοσύνθεση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν την ενέργεια από τον ήλιο για να πάρουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό και να τα μετατρέψουν σε σάκχαρα και οξυγόνο. Το οξυγόνο απελευθερώνεται στον αέρα και τα σάκχαρα είναι αυτά που χρησιμοποιεί το φυτό για φαγητό.

Αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, λοιπόν, δες παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζεις για το πού πρέπει (και δεν πρέπει) να τοποθετείς τους φυλλώδεις φίλους σου.

Φυτά

Φωτεινά παράθυρα, σκοτεινές γωνίες

Όποιο είδος φυτού κι αν έχεις, θα πρέπει να βρεις την ιδανική ισορροπία μεταξύ της ποσότητας νερού και του ηλιακού φωτός που του δίνεις, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει κάθε φυτό να κάθεται κάτω από το άμεσο φως ενός ηλιόλουστου παραθύρου και ότι δεν αντέχει κάθε φυτό να τοποθετηθεί σε μια σκοτεινή γωνία. Μερικά φυτά χρειάζονται νερό συχνά, άλλα μπορεί να μείνουν χωρίς για μεγάλο διάστημα. Συχνά, όταν οι άνθρωποι μιλούν για φυτά χαμηλού φωτισμού, σύμφωνα με το μηχανικό και ιδρυτή του «House Plant Journal» Darryl Cheng, εννοούν φυτά που «πείνανε με χάρη». Λιγότερο φως σημαίνει λιγότερο φαγητό. Όταν αγοράζεις ένα νέο φυτό, κάνε κάποια έρευνα για το περιβάλλον που προτιμά και να ξέρεις ότι ίσως χρειαστεί να κάνεις τροποποιήσεις.

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν με φυτά εσωτερικού χώρου, έχουν κάποια προτίμηση στα φυτά χαμηλού φωτισμού. Φαίνονται πιο δύσκολο να σκοτωθούν και δεν χρειάζονται άφθονη ποσότητα φωτός, αν και είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο χαμηλός φωτισμός δεν σημαίνει απουσία φωτός. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για φυτά που δεν χρειάζεται να τοποθετήσεις στο πιο ηλιόλουστο παράθυρό σου.

Σανσεβιέρια

φυτά
istockphoto.com

Η Σανσεβιέρια (υπάρχουν πολλές ποικιλίες) είναι ένα ισχυρό φυτό του οποίου τα φύλλα αναπτύσσονται κάθετα στο έδαφος. Τα φύλλα είναι κάπως άκαμπτα και το φυτό γενικά αναπτύσσεται αργά, ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό, αλλά δεν πρόκειται να μαραθεί. Το καλό με τη Σανσεβιέρια είναι ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από καταστάσεις φωτισμού, μέχρι το άμεσο φως του ήλιου. Προτιμά επίσης πιο ξηρό χώμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα τη ποτίζεις λιγότερο συχνά. Ομολογουμένως, πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν με το υπερβολικό πότισμα εάν είναι καινούργιοι στον κόσμο των φυτών. Ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε να ποτίζεις το φυτό σου συγκεκριμένες φορές το μήνα. Συστήνουμε να τη τοποθετήσεις λίγα μέτρα μακριά από ένα παράθυρο σε ένα δωμάτιο που είναι γενικά φωτεινό και να τη ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα.

Πόθος

φυτά
istockphoto.com

Ο Πόθος είναι ένα κλασικό οικιακό φυτό. Είναι κλήμα, άρα μπορεί να μακρύνει και μπορείς να το αφήσεις να κρέμεται από την γλάστρα του, αν θέλεις. Είναι άλλη μία επιλογή που μπορεί να τα βγάλει πέρα με χαμηλότερο φωτισμό, αλλά και πάλι να έχεις κατά νου ότι χαμηλότερο φως σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθεί τόσο πολύ. Τούτου λεχθέντος, πιθανότατα θα θέλεις να αποφύγεις να βάλεις τον Πόθο σου σε άμεσο φως. Επίσης, του αρέσει το υγρό χώμα και ένας τρόπος να καταλάβεις εάν ο Πόθος σου είναι χαρούμενος, είναι αν τα φύλλα του φαίνονται ανθισμένα και ζωηρά.

Καφέα

φυτά
istockphoto.com

Δεν θα λέγαμε ακριβώς ένα φυτό καφέ, φυτό με χαμηλό φωτισμό, αλλά σίγουρα δεν είναι από αυτά που θα απολαύσουν τον ήλιο που χτυπάει στο περβάζι του παραθύρου. Το έντονο, έμμεσο φως ταιριάζει πολύ καλύτερα σε μία Καφέα. Διατήρησε το χώμα του υγρό, αλλά μην το πνίγεις. Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα δραματικό, αν χρειάζεται νερό, τα φύλλα θα γέρνουν, αλλά θα επανέλθουν σχετικά γρήγορα αφού του δώσεις ένα καλό πότισμα. Σε ιδανικές συνθήκες, δεν θα χρειαστεί να γείρει για να σε ενημερώσει ότι διψάει, αλλά τουλάχιστον θα σου δώσει μια σαφή ένδειξη εάν το ξεχάσεις.

Cover photo: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT