Μία Food Policy Expert αποκαλύπτει τρόπους για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού στην κουζίνα μας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες μια στιγμή συνειδητοποίησης που σε έβαλε σε ένα νέο μονοπάτι;

Elle 06 Ιουν. 22
Μία Food Policy Expert αποκαλύπτει τρόπους για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού στην κουζίνα μας

Το 2015, μια ομάδα ερευνητών, ακαδημαϊκών και επενδυτών συνέταξε μια έκθεση που ονομάζεται Οδικός Χάρτης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στις ΗΠΑ κατά 20%. Ήταν το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και προχώρησε πέρα ​​από την απλή εξήγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, στην παροχή πραγματικών λύσεων για την καταπολέμησή τους και στο να αναδείξει ποια θα ήταν τα οφέλη όταν το κάναμε. Όταν κυκλοφόρησε το 2016, η ανταπόκριση ήταν άμεση. Αυτή η έκθεση μετατράπηκε σε αυτό που είναι τώρα ο εθνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ReFED, ο οποίος προωθεί λύσεις βάσει δεδομένων για τον τερματισμό της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων.

Ένα από τα κύρια μηνύματα της ReFED είναι ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα σε όλο το σύστημα, επομένως θα χρειαστεί μια συνολική προσπάθεια για την καταπολέμησή της. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι για να εμπλακεί ο κάθε ένας από εμάς από την κουζίνα του σπιτιού μας. Παρακάτω ακολουθούν 5 κορυφαίες συμβουλές από την Food waste expert και Εκτελεστική Διευθύντρια Dana Gunders.

σπατάλη

Κάνε ένα διατροφικό πλάνο εκ των προτέρων.

Μην αγοράζεις είδη παντοπωλείου χωρίς να σκεφτείς τι θα φας τις επόμενες ημέρες ή ολόκληρη την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αγοράσεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι. Αν πρόκειται να φας κατεψυγμένη πίτσα ή να βγεις για φαγητό με τους φίλους ή την οικογένειά σου, προγραμμάτισε το και αυτό, ώστε να μην αγοράσεις τίποτα άλλο για εκείνο το βράδυ, καταλήγοντας να μην το φας τελικά.

Αποθήκευσε σωστά το φαγητό σου.

Διαφορετικά τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται με διαφορετικό τρόπο και θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο όταν αποθηκευτούν σωστά.

Χρησιμοποίησε τον καταψύκτη σου.

Μου αρέσει να σκέφτομαι την κατάψυξη ως ένα μαγικό μέρος «παύσης» για να διατηρείς τα τρόφιμα φρέσκα περισσότερο. Μπορείς να καταψύξεις σχεδόν τα πάντα, μαγειρεμένα και ωμά. Απλώς έλεγξε online για να δεις ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για τα τρόφιμα που καταψύχεις. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις, μπορείς απλώς να βγάλεις κάτι από την κατάψυξη, να το ζεστάνεις και να το φας.

σπατάλη

Διάβασε τις ετικέτες.

Οι μεγάλοι όμιλοι της βιομηχανίας τροφίμων έχουν επικυρώσει τη χρήση του της ημερομηνίας λήξης για να υποδείξουν πότε ένα προϊόν πρέπει να απορριφθεί για λόγους ασφάλειας. Το «ανάλωση πριν από» όμως αναφέρεται συνήθως στην ποιότητα και όχι στην ασφάλεια! Επομένως, χρησιμοποίησε καλύτερα την κρίση σου, αν ένα προϊόν φαίνεται καλό, μυρίζει καλά και έχει ωραία γεύση, είναι πιθανώς εντάξει να το καταναλώσεις.

Φάε ότι περισσέψει.

Καθώς σχεδιάζεις εκ των προτέρων το τι θα φας μέσα την εβδομάδα, προγραμμάτισε μια ημέρα να φας όλα τα φαγητά που έχουν περισσέψει και τα περιττά τρόφιμα που έχεις στο ψυγείο σου. Ξεχωριστά, μπορεί να μην αρκούν για ένα πλήρες γεύμα, αλλά συνδυάζοντας τα όλα μαζί μπορεί να φτιάξεις κάτι πολύ καλό. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά sites με τέτοιου είδους συνταγές.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT