Veronica Webb: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία καλλυντικών

To 1992 η Veronica Webb έγινε η πρώτη γυναίκα που υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με τη γνωστή εταιρεία καλλυντικών Revlon. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, η αντιπροσώπευση έγχρωμων γυναικών στο χώρο αυτό κάνει μεγάλη πρόοδο- αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που χρειάζεται να γίνουν.

Σοφία Δρούγκα 07 Μαρ. 21
Veronica Webb: Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία καλλυντικών

Η Veronica Webb, γεννήθηκε το 1965 και είναι μια Αμερικανίδα μοντέλο, ηθοποιός, συγγραφέας αλλά και τηλεπτικό πρόσωπο. Ήταν η πρώτη Αφρο-Αμερικανή γυναίκα που κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με μεγάλη εταιρεία καλλυντικών και έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων σε εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών όπως το Elle. Επίσης έχει περπατήσει την πασαρέλα για μεγάλους οίκους όπως Victoria Secret αλλά και Chanel.

Veronica Webb

Veronica Webb-Elle Cover November 1990

Σε μια από τις πολλές της συνεντεύξεις, αναφέρει πως όλη της η οικογένεια είχε ιστορικό από πρωτιές σε πολλούς χώρους, Η μητέρα της για παράδειγμα άνηκε στην πρώτη γενιά έγχρωμων μαύρων γυναικών που κατέκτησαν τη θέση αξιωματικού στον Αμερικάνικο στρατό. Η αδερφή της ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα ογκολόγος στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Ακόμη, οι γονείς της ήταν οι πρώτοι από την οικογένεια που φοίτησαν σε κολέγιο. Έτσι το αίσθημα του “ακατόρθωτου” είχε καταρριφθεί από νωρίς για εκείνη και την οικογένειά της που πιστεύουν στην εκπαίδευση και το συνεχή αγώνα, προωθώντας τους απογόνους τους να προχωράνε μπροστά και να προσπερνάνε όλα τα εμπόδια, καταρρίπτοντας στερεότυπα.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ, όταν ήταν 19 ετών. Πάντα ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο, όμως ήρθε αντιμέτωπη με τις αντιρρήσεις τις μητέρας της που υποστήριζε πως χρειαζόταν κάποια βασική εκπαιδευτική κατάρτιση προτού μπει στο χώρο. Και εν τέλη, είχε δίκιο. Στην αρχή, η Webb ξεκίνησε να δουλεύει βασιζόμενη αποκλειστικά στην εξωτερική της εμφάνιση και τελικά συνειδητοποίησε αργότερα πόσο μεγάλο ψυχικό αντίκτυπο είχε το να βάζεις τον εαυτό σου τόσο ψηλά και να βιώνεις συνεχόμενα την απόρριψη. Την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν δύσκολα για όλα τα έγχρωμα μοντέλα που σαφώς είχαν πολλούς περιορισμούς στο τι μπορούσαν- ή μάλλον τι τους επιτρεπόταν- να κάνουν στη βιομηχανία ομορφιάς και τι όχι.Όταν μετά από πολλές δυσκολίες και απορρίψεις, και με τη συμβολή σημαντικών ανθρώπων όπως το τότε μοντέλο Bethann Hardison, και η στυλίστριά της Elizabeth Saltzman -η οποία πίστευε σε εκείνη και μάλιστα ήταν αυτή που πρότεινε τη Webb στην Revlon- κατάφερε να κλείσει το πολυετές συμβόλαιο, η Webb ήταν ανακουφισμένη που είχε την ευκαιρία να γίνει το πρόσωπο της Revlon και να εμπνεύσει τόσες έγχρωμες γυναίκες να αγοράσουν τα προϊόντα της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών που επιτέλους έκανε τα πρώτα της βήματα αγκαλιάζοντας την έννοια του diversity, στο χώρο των καλλυντικών.

Veronica Webb

H Veronica Webb σε διαφήμιση της Revlon (1993) – Courtesy Revlon

Κλείνοντας, η Webb καταλήγει πως το συμβόλαιο αυτό της έδωσε τη δύναμη και την ώθηση που χρειαζόταν για να συνεχίσει να παλεύει για να έρθει στο φως το ταλέντο όλων των έγχρωμων γυναικών στη βιομηχανία της ομορφιάς, μιας και εκείνη την εποχή καμία συνεργάτιδά της δεν ήταν Αφρο-αμερικανή. Ούτε οι κομμώτριες, ούτε οι make-up artists ούτε οι φωτογράφοι, ούτε κανείς. Η κληρονομιά που άφησε, ξεκινώντας από τη Revlon και σε συνέχεια και στον τομέα της μόδας, ήταν να ανοίξει το δρόμο και να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους Αφρο-αμερικανούς σε ένα χώρο που ως τότε ήταν τρομακτικά περιοριστικός για αυτούς. Σαφώς και υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη και σήμερα να γίνουν για να επέλθει μια φυλετική ισορροπία στις θέσεις εργασίας στο χώρο της ομορφιάς και της μόδας αλλά παραδέχεται πως η πρόοδος είναι εμφανής και μπορούμε σήμερα να βλέπουμε τη μόδα και την ομορφιά να γιορτάζουν με την αισθητική της Αφρο-Αμερικανικής ομορφιάς με τρανό παράδειγμα το μοντέλο Adut Akech.

https://www.instagram.com/p/CLe_d5aDeGP/

Η Webb πιστεύει πως η ομορφιά και η περιποίηση είναι μια έννοια ενωτική και ένα safe place για τις γυναίκες, γιατί όλες την επιλεγουμε για να σχηματίσουμε την καλύτερή μας πλευρά. Όταν η έννοια αυτή μπαίνει στη ζωή των γυναικών, μπορούν όλες να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο για να νιώθουν καλύτερα, ως γιατρικό για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή τους.

Interview credits: Darian Symone Harvin -Allure

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 

«Self-made»: Η ιστορία της αυτοδημιούργητης C.J. Walker στο Netflix συνεχίζει να μας εμπνέει

Chloé Zhao: Ποια είναι η πρώτη Ασιάτισσα γυναίκα που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες;

«Η θηλυκή ψυχή χορεύει»: Η editor in chief του ELLE γράφει στο editorial Μαρτίου για τις θηλυκές ποιότητες που πρέπει να έχει το μέλλον μας

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: