5 τρόποι που η πανδημία έχει επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή και τις σχέσεις μας

Κι όμως δεν μας έχει επηρεάσει μόνο προς το χειρότερο.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 22 Δεκ. 21
5 τρόποι που η πανδημία έχει επηρεάσει τη σεξουαλική μας ζωή και τις σχέσεις μας

Υπήρξαν πολλά σενάρια για το πώς η πανδημία COVID-19 θα άλλαζε τη σεξουαλική μας ζωή. Στην αρχή, όταν οι άνθρωποι νόμιζαν ότι αντιμετώπιζαν μόλις μερικές εβδομάδες στο σπίτι, υπήρχαν προβλέψεις για ένα νέο baby boom. Η υπόθεση ήταν ότι πολλοί άνθρωποι θα περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας καυτό, παθιασμένο σεξ. Στη συνέχεια, όταν έγινε σαφές ότι η καραντίνα θα διαρκούσε πολύ και η πανδημία θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο, οι προβλέψεις για μια έκρηξη διαζυγίων άρχισαν να κυκλοφορούν.

Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι είχαν μείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι με τους συζύγους τους και ίσως τα παιδιά τους, χωρίς διαφυγή. Σίγουρα αυτή η συνθήκη θα οδηγούσε σε πολλούς χωρισμούς. Μόλις άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια, προβλέψαμε για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν τη σχετική ελευθερία τους για να αρχίσουν να επικοινωνούν και να συνδέονται μεταξύ τους.

Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη στην πραγματικότητα. Νέα δεδομένα από το National Coalition for Sexual Health των Η.Π.Α και το Kinsey Institute εξετάζουν πώς άλλαξαν οι σεξουαλικές ζωές των Αμερικανών μετά την πανδημία της COVID-19.

πανδημία

1. Οι άνθρωποι κάνουν συνολικά λιγότερο σεξ 

Η έρευνα διαπιστώνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας 18-35 ανέφεραν σεξουαλικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού σεξουαλικού ενδιαφέροντος, των ασυμβίβαστων σεξουαλικών ορμών με τους συντρόφους τους και των προβλημάτων οργασμού. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι παράξενα. Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί λόγοι που οι άνθρωποι μπορεί να έκαναν λιγότερο σεξ από ό,τι πριν από την πανδημία. Τα ζευγάρια μπορεί απλώς να είχαν λιγότερες ευκαιρίες, λέει ο Justin Lehmiller, PhD, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey που ηγήθηκε της έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων. Η πρόβλεψη ότι όλοι θα έκαναν πολύ σεξ, παρέβλεψε τα ζευγάρια που είχαν παιδιά στο σπίτι. Με όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι όλη την ώρα, οι γονείς δυσκολεύονταν να βρουν χρόνο για σεξ. Οι άνθρωποι που είχαν σχέσεις εξ αποστάσεως έχασαν επίσης ευκαιρίες για σεξ με τον σύντροφο τους.

Αλλά ίσως ο σημαντικότερος λόγος που οι άνθρωποι είδαν τη λίμπιντο τους να παίρνει την κατιούσα ή είχαν προβλήματα με τον οργασμό τους είναι το άγχος και η αβεβαιότητα που προκαλεί η COVID-19 σε όλο τον κόσμο, λέει ο Raegan McDonald-Mosley, MD, OB/GYN και Διευθύνων Σύμβουλος της Power to Decide. Για πολλούς ανθρώπους, το στρες και το άγχος είναι μεγάλοι δολοφόνοι της λίμπιντο και η πανδημία μας έδωσε πολλούς, πολλούς λόγους να είμαστε αγχωμένοι. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και όλοι μας έπρεπε να ανησυχούμε μην αρρωστήσουμε εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας. Έτσι, παρόλο που τα ζευγάρια περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί, δεν είχαν απαραιτήτως διάθεση για σεξ.

πανδημία

2. Αντί για baby boom, υπήρχε ένα baby bust

Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη «καταιγίδα» που αναγκάζει τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι για λίγο, όλοι εικάζουν μια νέα έκρηξη γεννήσεων. Η λογική είναι λογική, υπάρχει πιθανότητα οι άνθρωποι να κάνουν περισσότερο σεξ όταν είναι κολλημένοι στο σπίτι και, στατιστικά, περισσότερο σεξ ισοδυναμεί με περισσότερα μωρά. Αλλά αυτή η πρόβλεψη αγνοεί τόσο το άγχος που σκοτώνει τη λίμπιντο όσο και την ύπαρξη πολύ αποτελεσματικών αντισυλληπτικών. Αν κοιτάξει κανείς τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σεξ, η απόκτηση μωρού είναι στην πραγματικότητα ένας από τους λιγότερο συνηθισμένους λόγους. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπεσε ακόμη πιο χαμηλά. Τα ποσοστά γεννήσεων στις ΗΠΑ μειώθηκαν μετά την κήρυξη της πανδημίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπήρχαν 763 λιγότερες γεννήσεις κάθε μέρα τον Δεκέμβριο του 2020 από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2019. Με νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς με COVID-19, φόβους κολλήματος του ιού και οικονομικούς λόγους όπως η απώλεια δουλειάς, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα ζευγάρια θα καθυστερούσαν σκόπιμα να αποκτήσουν μωρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

3. Τα ζευγάρια επικοινωνούν περισσότερο

Η COVID-19 δεν άλλαξε τις σχέσεις μας μόνο προς το χειρότερο. Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι πολλά ζευγάρια έμαθαν πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί για την προβλεπόμενη έκρηξη των διαζυγίων, οι άνθρωποι κατάλαβαν πώς να κάνουν τις σχέσεις τους να λειτουργήσουν. Η πανδημία δοκίμασε πραγματικά τους ανθρώπους με τρόπους που δεν είχαν δοκιμαστεί πριν και ώθησε πολλούς  να κάνουν πιο ουσιαστικές συζητήσεις για τις σχέσεις τους και το τι θέλουν από αυτές. Η έρευνα έδειξε ότι το 47% των ανθρώπων σε σχέσεις αύξησαν την επικοινωνία με τους συντρόφους τους για να αντιμετωπίσουν σεξουαλικά προβλήματα. Φυσικά, υπήρχαν ακόμη χωρισμοί και διαζύγια, αλλά η συνολική τάση ήταν εκπληκτικά θετική και υποδηλώνει ότι οι σχέσεις μας είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πιστεύουμε.

πανδημία

4. Οι άνθρωποι πειραματίζονται περισσότερο με σεξουαλικά παιχνίδια, λιπαντικά και kinks

Η πανδημία έδωσε τόσο σε πολλά ζευγάρια όσο και σε μερικούς singles μια ώθηση προς τη σεξουαλική εξερεύνηση. Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι δοκίμασαν σεξουαλικά παιχνίδια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα ζευγάρια περνούσαν πιο πολύ χρόνο μαζί κι έτσι ήταν πιο εύκολο να εξερευνήσουν νέες μορφές ευχαρίστησης καθώς και σεξ σε νέες στάσεις ή νέα μέρη. Από την άλλη οι ελεύθεροι δοκίμασαν virtual λύσεις όπως το sexting και το σεξ μέσω τηλεφώνου.

Μάλιστα, όσοι δοκίμασαν νέα πράγματα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ των ανθρώπων σε σχέσεις, το 42% ανέφερε πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 20% των singles. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι η σεξουαλική εξερεύνηση μπορεί να είναι ένας προσαρμοστικός τρόπος για τη διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνας περιόδου. Μερικές φορές η λύση είναι τόσο απλή όσο να δοκιμάσετς έναν νέο τρόπο ή μέρος για να κάνετε σεξ ή να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό ή ένα σεξουαλικό παιχνίδι για πρώτη φορά.

5. Αυξήθηκε το online dating

H πανδημία οδήγησε πολλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν για πρώτη φορά να κάνουν διαδικτυακές γνωριμίες. Ένα από τα πράγματα που είδε στα δεδομένα που συγκέντρωσε το Ινστιτούτο Kinsey ήταν ότι η φύση των διαδικτυακών γνωριμιών είναι διαφορετική τώρα από ό,τι ήταν πριν. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες, πιο ουσιαστικές και οικείες συνομιλίες στο διαδίκτυο. Πριν από την πανδημία, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών ως τρόπο να βρουν κάποιον να βγουν ραντεβού, να στείλουν μερικά μηνύματα και να συναντηθούν από κοντά το συντομότερο δυνατό.

Τώρα, οι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να γνωρίσουν πραγματικά κάποιον στο διαδίκτυο. Υπάρχει επίσης μια άνοδος στα virtual ραντεβού, κάτι που τους βοηθά να δοκιμάσουν τα νερά πριν συναντήσουν κάποιον προσωπικά. Ένα εικονικό ραντεβού έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εντελώς δωρεάν και σου προσφέρει μια εύκολη απόδραση εάν το χρειάζεσαι. Επομένως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μοντέλο για τις σχέσεις του μέλλοντος αλλάζει. Βλέπουν ένα μέλλον όπου πολλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το online dating ως ένα βήμα μεταξύ της σύνδεσης στο διαδίκτυο και της προσωπικής συνάντησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: