Μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος να νικήσεις την αναβλητικότητα το 2022;

Ίσως σου φανεί παράδοξο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να δουλέψει.

Elle 21 Ιαν. 22
Μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος να νικήσεις την αναβλητικότητα το 2022;

Σύμφωνα με μία έρευνα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Otago Business School, το χρονικό διάστημα που έχεις για να ολοκληρώσεις μια εργασία επηρεάζει το αν θα την αναβάλλεις ή αν θα την διεκπεραιώσεις γρήγορα.

Ο καθηγητής Stephen Knowles και η ομάδα του ήθελαν να βρουν τρόπους που θα βοηθούσαν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να συγκεντρώσουν χρήματα πιο αποτελεσματικά. Έτσι, επινόησαν μια μελέτη και κάλεσαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα. Όταν οι συμμετέχοντες ολοκήρωναν την έρευνα, μια δωρεά δίνονταν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Στη μία ομάδα από τους ερωτηθέντες δόθηκε μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει την εργασία, στην άλλη ένας μήνα και στην τρίτη δε δόθηκε καμία προθεσμία για να ολοκληρωθεί η έρευνα.

αναβλητικότητα

Ποια ομάδα πιστεύετε ότι συγκέντρωσε τα περισσότερα χρήματα; Δεν ήταν οι άνθρωποι που είχαν τον περισσότερο χρόνο να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Η ομάδα με τον ένα μήνα είχε τη χαμηλότερη ανταπόκριση. Η ομάδα με την προθεσμία της μίας εβδομάδας πάλι, είχε ως αποτέλεσμα πολλές απαντήσεις. Αλλά ήταν η ομάδα χωρίς καμία προθεσμία που ξεπέρασε τις επιδόσεις όλων των άλλων. Φαίνεται αντιφατικό, αλλά αν θέλεις οι άλλοι να ολοκληρώσουν κάτι, είναι καλύτερο να μην ορίσεις deadline. «Μια προθεσμία ενός μηνός αφαιρεί την επείγουσα ανάγκη δράσης», είπε ο Knowles. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να χρονοτριβούν, να ξεχάσουν τελείως την εργασία ή να θεωρήσουν την εργασία ως μη επείγουσα και επομένως περιττή.

Η αναβλητικότητα συμβαίνει όταν καθυστερείς κάτι, το οποίο πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσεις, λέει ο Piers Steel, ειδικός στη συμπεριφορά. Οι αναβλητικοί—περίπου το ένα τέταρτο από εμάς— γνωρίζουν την αξία μιας εργασίας, όπως η συμμετοχή σε μια έρευνα για τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά δεν την ξεκινούν, όχι επειδή δεν τους ενδιαφέρει, αλλά επειδή δεν έχουν αυτοπεποίθηση και κίνητρο.

Μια εργασία που αντιλαμβάνεσαι ως δύσκολη μπορεί επίσης να σε κάνει να την αναβάλεις επειδή δεν είσαι σίγουρη ότι μπορείς να την εκτελέσεις. Εάν δεν σου αρέσει η δουλειά που πρέπει να κάνεις, για παράδειγμα το να σιδερώσεις τα ρούχα ή το να γράψεις μία παρουσίαση, και δεν έχεις κίνητρο, τότε είναι πιο πιθανό να την αναβάλεις, συμπληρώνει ο Steel. Επομένως, είναι λογικό ότι εάν δεν έχεις κάποια προθεσμία, για να σου ασκεί πίεση, πιθανότατα δεν θα ολοκληρώσεις τη δουλειά. Σωστά; Οχι απαραίτητα.

αναβλητικότητα

Η μελέτη του Knowles έδειξε μια άλλη πλευρά. Με βάση τα αποτελέσματα, ο Knowles υπέθεσε ότι όταν δεν καθορίζεται προθεσμία, οι άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι υπάρχει μια προθεσμία ούτως ή άλλως και ασχολούνται με το task αυτό νωρίτερα.

Είναι αλήθεια ότι όταν κάτι προκύπτει μέσα στην ημέρα μας χωρίς σαφές deadline, τείνoουμε να το αντιμετωπίζουμε ιο γρήγορα, πριν το ξεχάσουμε. Συχνά αισθανόμαστε ότι αν μας αναθέσουν κάτι και δεν καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα, χρειάζονται άμεσα feedback.

Πώς μπορείς να το τσεκάρεις αυτό; Άρχισε να κοιτάζει τη to-do list σου με έναν νέο τρόπο. Ασχολείσου πρώτα με τα βασικά, ολοκληρώνοντας τις εργασίες με επικείμενες προθεσμίες. Όμως, αντί να δημιουργήσεις μία μακρά λίστα με συγκεκριμένα deadlines για τις άλλες εργασίες που έχεις να κάνεις, γράψε όλες τις υποχρεώσεις σου αφήνοντας τις καταληκτικές ημερομηνίες ανοιχτές. Μήπως αυτό σε βοήθησε να ολοκληρώσεις πολύ περισσότερες από αυτές;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: