3 εύκολες αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο διασκεδαστική

Η διασκέδαση δεν είναι κάτι ανούσιο ή επιπόλαιο. Ένας τόνος επιστήμης δείχνει ότι μας βοηθά να είμαστε πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι.

Elle 22 Αυγ. 22
3 εύκολες αλλαγές που μπορούν να κάνουν τη ζωή σου πιο διασκεδαστική

Η διασκέδαση μπορεί να φαίνεται ακριβώς το αντίθετο από τη δουλειά, αλλά η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: η χαρά και η παιχνιδιάρικη διάθεση σε βοηθούν στην πραγματικότητα να είσαι όχι μόνο πιο ευτυχισμένη προσωπικά αλλά και πιο επιτυχημένη επαγγελματικά.

Το παιχνίδι μας κάνει ψυχικά πιο ανθεκτικούς, βοηθώντας μας να μειώσουμε το άγχος και να δούμε τις παλιές προκλήσεις με νέο πρίσμα. Η έρευνα το έχει συνδέσει με λιγότερη κούραση και εξάντληση μεταξύ των εργαζομένων και μεγαλύτερη αφοσίωση και δημιουργικότητα. Το να είμαστε παιχνιδιάρικοι με τους άλλους μάς βοηθά να διαπραγματευόμαστε τις συγκρούσεις και να χτίζουμε ενσυναίσθηση, ενώ το γέλιο ενισχύει το EQ και επιταχύνει τη μάθηση (αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ο Αϊνστάιν συμβούλεψε τον γιο του ότι ο τρόπος για να μαθαίνει πιο γρήγορα είναι να διασκεδάζει). Η επιστήμη δείχνει ότι τα αστεία αφεντικά σου δίνουν μεγαλύτερο κίνητρο. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μια μεγάλη νορβηγική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με καλή αίσθηση του χιούμορ ζουν κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια περισσότερο.

Εν ολίγοις, η διασκέδαση δεν είναι απλώς μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής από τη σοβαρή δουλειά της ζωής. Το παιχνίδι μάς βοηθά να πετύχουμε περισσότερα και να είμαστε πιο χαρούμενοι. Αλλά στον αγχωτικό, αβέβαιο κόσμο μας, όπου οι θερμοκρασίες και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη και μια ύφεση φαίνεται να πλησιάζει, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη διασκεδαστική πλευρά του εαυτού μας στην επιφάνεια. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις όλες τις σοβαρές ευθύνες της ενηλικίωσης, ενώ παράλληλα κάνεις χώρο για διασκέδαση στη ζωή σου;

διασκεδαστική

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τη «διασκεδαστική νοοτροπία»

Αυτό είναι το θέμα ενός συναρπαστικού αποσπάσματος από το νέο βιβλίο «The Power of Fun», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ιστολόγιο TED Ideas. Σε αυτό, η συγγραφέας Catherine Price υποστηρίζει ότι είναι πραγματικά δυνατό να γίνεις το είδος του ατόμου που προσελκύει τη διασκέδαση, ακόμα κι αν μέχρι τώρα θεωρούσες τον εαυτό σου ντροπαλό, εσωστρεφή ή σοβαρό.

Όταν η Price ρώτησε για το βιβλίο της τους ανθρώπους τι τους έκανε να διασκεδάζουν, οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις ήταν πράγματα όπως ο αυθορμητισμός, η προθυμία να είναι ευάλωτοι και η εκτίμηση των μικρών χαρών της ζωής, πράγματα που μπορούν να καλλιεργηθούν από κάθε τύπο προσωπικότητας. «Το πρωταρχικό πράγμα που διαχωρίζει τους ανθρώπους που προσελκύουν τη διασκέδαση από τους υπόλοιπους είναι η στάση τους», επιμένει ο Price προτού προσφέρει μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις μια «διασκεδαστική νοοτροπία».

Γέλα εύκολα.

Η Price αναφέρει τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του Twitter, Dick Costolo, για να εξηγήσει τι εννοεί με αυτήν την πρόταση: «Ο ευκολότερος τρόπος για να έχεις περισσότερο χιούμορ… δεν είναι να προσπαθείς να είσαι αστείος. Αντίθετα, απλώς ψάξε στιγμές για να γελάσεις». Το να γελάς περισσότερο είναι ένα όφελος από μόνο του, αλλά η Price επισημαίνει επίσης ότι «όσο πιο εύκολα γελάς (και όσα περισσότερα πράγματα μπορείς να βρεις για να γελάσεις), τόσο πιο ελκυστικός θα είσαι, τόσο για τους άλλους ανθρώπους όσο και για τη διασκέδαση.

διασκεδαστική

Πες «ναι και…».

Μπορεί να έχεις ήδη ακούσει γι’ αυτήν τη συμβουλή στο πλαίσιο της κωμωδίας αυτοσχεδιασμού ή της δημιουργικής εκπαίδευσης, αλλά η Price ισχυρίζεται ότι θα σε κάνει επίσης περισσότερο διασκεδαστικό. Στην πραγματικότητα είναι το να χαιρετάς νέες ιδέες με θετικότητα και συγκεκριμένα τις δικές σου νέες ιδέες.

«Δεν χρειάζεται να είσαι κωμικός για να εξασκήσεις την τέχνη του «ναι, και». Αντ ‘αυτού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη φιλοσοφία του – επιλέγοντας σκόπιμα να μην καταρρίψεις ιδέες, αλλά να τις επιβεβαιώσεις και να χτίσεις επάνω τους – ως έναν τρόπο να ενισχύσεις τη διασκεδαστική σου νοοτροπία, ανοίγοντας τον εαυτό σου στον αυθορμητισμό, κάνοντας τους άλλους να νιώθουν included και με το γίνεσαι πιο προσαρμοστικός», γράφει.

Στείλε σήματα παιχνιδιού.

Ξέρεις πώς όταν ένας σκύλος θέλει να παίξει, κουνάει την ουρά του. Έτσι, η Price επιμένει ότι πρέπει όλοι να αντιγτράψουμε το ανθρώπινο ισοδύναμο αυτής της στάσης του σκύλου. «Ένα παράδειγμα ενός σήματος παιχνιδιού στους ανθρώπους θα ήταν η σύντομη οπτική επαφή σε συνδυασμό με ένα χαμόγελο ή ένα σχόλιο που προκαλεί συζήτηση. Ακόμη και μια παιχνιδιάρικα σαρκαστική ατάκα μπορεί να λειτουργήσει, όπως «Ωραίο καιρό έχουμε» όταν βρίσκεστρ στη μέση μιας χιονοθύελλας», εξηγεί. «Το να κοιτάξεις πέρα από το τηλέφωνό σου και να στείλεις σήματα παιχνιδιού είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προσκαλέσεις πιο παιχνιδιάρικες αλληλεπιδράσεις και τελικά, περισσότερη διασκέδαση στη ζωή σου», σημειώνει.

Cover photo: istockphoto.com

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: