5 ψέματα για την ευτυχία που επηρεάζουν τη ψυχική μας υγεία

Ποιο είναι το μυστικό για να γίνεις πιο ευτυχισμένη; Πιστεύεις ότι το μόνο που χρειάζεται για να χαρίσεις ένα πιο λαμπερό χαμόγελο στο πρόσωπό σου είναι ένας μεγαλύτερος μισθός, ένα απολαυστικό επιδόρπιο ή ένα ξεφάντωμα για ψώνια; Αυτό θέλει να πιστεύεις η κοινωνία μας. Αλλά δεν είναι αλήθεια.

Elle 28 Φεβ. 22
5 ψέματα για την ευτυχία που επηρεάζουν τη ψυχική μας υγεία
Cover photo: @chamellow

Η έρευνα στον τομέα της νευροεπιστήμης αποκαλύπτει ότι πολλά από αυτά που έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε ότι θα μας κάνουν ευτυχισμένους μπορούν πραγματικά να βλάψουν τον εγκέφαλό μας, να ανακατέψουν το μυαλό μας και να μας κάνουν πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη. Ο Daniel Amen νευροεπιστήμονας ψυχίατρος, αποκαλύπτει 5 από τα πιο κοινά ψέματα για την ευτυχία που πιστεύει ότι τελικά οδηγούν ένα βήμα πιο κοντά στην κατάθλιψη.

Ψέμα για την ευτυχία Νο. 1: Το να έχεις περισσότερο από κάτι που αγαπάς θα σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Η έρευνα στον τομέα της νευροεπιστήμης δείχνει ότι λόγω αυτού που ονομάζεται «ηδονική προσαρμογή», ​​όσο περισσότερη ευχαρίστηση λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε συναισθήματα ευτυχίας. Βασικά, ο εγκέφαλός μας συνηθίζει σε εμπειρίες υψηλής απόλαυσης, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη ευχαρίστηση για να νιώσουμε το ίδιο αποτέλεσμα, παρόμοια με τον τρόπο που οι άνθρωποι χρειάζονται όλο και περισσότερη κοκαΐνη για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο φτιαξίματος. Αυτό φθείρει τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ο Δρ. Amen λέει ότι το έχει δει σε αρκετούς επαγγελματίες αθλητές, ηθοποιούς και μουσικούς καλλιτέχνες.

Ψέμα ευτυχίας Νο 2: Τα χρήματα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο.

Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας εξαφανίζεται όταν ένα άτομο κερδίζει πάνω από 75.000 $ περίπου. Για μια μελέτη του 2018, οι πλούσιοι άνθρωποι ρωτήθηκαν τι χρειάζονταν για να φτάσουν να βάλουν ένα τέλειο 10 στην ευτυχία τους. Η απάντησή τους; Οι περισσότεροι είπαν δύο έως δέκα φορές περισσότερα από αυτά που είχαν. Η επιθυμία για περισσότερα χρήματα εξαφανίζει την ευτυχία γιατί ό,τι κι αν έχεις δεν είναι ποτέ αρκετό.

ευτυχία

Ψέμα ευτυχίας Νο. 3: Η κατανάλωση αλκοόλ σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Η κατανάλωση cocktails, κρασιού ή μπύρας μπορεί να σου χαρίσει μία πρόσκαιρη ευθυμία, αλλά έχει μόνιμες παρενέργειες που στραγγίζουν την ευτυχία. Το να πίνεις ένα έως επτά ποτά την εβδομάδα συρρικνώνει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου στο JAMA Neurology. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει τη λήψη αποφάσεων, κάτι που μπορεί να αναστατώσει την καριέρα, τις σχέσεις και την υγεία σου, αποτελώντας μία σίγουρη συνταγή δυστυχίας. Αν και είναι πιθανό για κάποιους να καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο, δεν πρέπει να βασίζεσαι σε αυτό ως ενισχυτικό ή ρυθμιστικό της διάθεσης.

Ψέμα ευτυχίας Νο. 4: Η μαριχουάνα σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν μαριχουάνα συχνά λένε ότι τους αρέσει το πώς τους προκαλεί γέλια και συναισθήματα ευφορίας. Αλλά ο Δρ. Amen έχει διαπιστώσει ότι αυτά τα αποτελέσματα συνδυάζονται με ένα μειονέκτημα. Η εργασία τους στην απεικόνιση του εγκεφάλου στις κλινικές Amen δείχνει ότι η μαριχουάνα προκαλεί πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και μειώνει την εγκεφαλική ροή αίματος, κάτι που είναι σημάδι ενός ανθυγιεινού και δυστυχισμένου εγκεφάλου. Η χρήση μαριχουάνας στους εφήβους δε αυξάνει τον κίνδυνο δυστυχίας καθώς μια ανασκόπηση του 2019 δείχνει αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονίας στη νεαρή ενήλικη ζωή.

Ψέμα ευτυχίας Νο. 5: Οι γλυκές λιχουδιές και τα επιδόρπια — οποιαδήποτε ζάχαρη — σε κάνουν πιο χαρούμενο.

Η κατανάλωση γλυκών μπορεί να προσφέρει μια στιγμιαία αίσθηση ευδαιμονίας, αλλά κλέβει την ευτυχία μακροπρόθεσμα. Τι κάνει τη ζάχαρη τόσο δυσάρεστη τροφή; Εκτός από το ότι είναι προφλεγμονώδες και εθιστική, σχετίζεται με την κατάθλιψη, καθώς και με άνοια, διαβήτη και παχυσαρκία. Πού είναι η ευτυχία σε αυτά; Όπως και με το αλκοόλ, μπορείς να απολαύσεις τα γύκά με μέτρο, απλώς φρόντισε να πεινάς στ’αλήθεια όταν το κάνεις και να προσέχεις να μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως τρόπο ρύθμισης των συναισθημάτων σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT