Είναι πλέον κι επιστημονικά αποδεδειγμένο: Ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική σου ζωή

Οι χνουδωτοί φίλοι μας σίγουρα έχουν να μας μάθουν πολλά.

Elle 22 Φεβ. 22
Είναι πλέον κι επιστημονικά αποδεδειγμένο: Ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική σου ζωή
Cover photo: @kjp

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια μπορούν να μας δείξουν τον τρόπο να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους. Σε τελική ανάλυση, εάν οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να ζουν μαζί σε αρμονία και ακόμη και να αγαπιούνται όπως το διάσημο δίδυμο του Instagram, Henry the dog και Baloo the cat, δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να μπορούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους; Δες πώς τα κατοικίδια μπορούν να σε βοηθήσουν να το κάνεις αυτό.

Δημιουργούν μια άμεση σύνδεση

Ας υποθέσουμε ότι έχεις γείτονες με τους οποίους σπάνια μιλάς πέρα από ένα τυπικό γεια όταν τους βλέπεις στο δρόμο. Ένας σκύλος, είτε είναι δικός σου είτε δικός τους, σας δίνει μία αφορμή να σταματήσετε και να μιλήσετε και να δεθείτε γύρω από αυτό, λέει η Lori Kogan, Ph.D., καθηγήτρια αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Ένα κατοικίδιο είναι μια ασφαλής ζώνη. Ακόμη και σε αυτούς τους διχαστικούς καιρούς, δεν υπάρχει τίποτα αμφιλεγόμενο σε ένα φιλικό, χαριτωμένο σκυλάκι.

Σε διδάσκουν να είσαι συνεργάσιμη

Εκτός από την αλληλεπίδραση με τους γείτονές, θα συναντήσεις κάθε είδους ανθρώπους που θα θελήσουν να παίξουν με το σκύλο σου, είτε βρίσκεσαι στο πάρκο είτε για πεζοπορία. Τα κατοικίδια έχουν το «social lubricant effect», λέει η Virginia K. Corrigan, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής της Βιρτζίνια-Μέριλαντ. Με άλλα λόγια, πρακτικά εγγυώνται ότι θα ασχοληθείς με άλλους ανθρώπους. Είναι πολύ πιο πιθανό να ξεκινήσεις μια κουβέντα με κάποιον αν περπατάς με το κατοικίδιό σου παρά μόνη. Μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να κάνεις νέους φίλους ως ενήλικας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiel James Patrick (@kjp)


Αυτή η επίδραση επεκτείνεται ακόμη και στο γραφείο. Έρευνα για κατοικίδια στο χώρο εργασίας δείχνει ότι μας βοηθούν να συνεργαζόμαστε με άλλους και μπορούν να μειώσουν το άγχος, λέει η Corrigan. Αν ο χώρος στον οποίο εργάζεσαι σου επιτρέπει να πάρεις μαζί το κατοικίδιο σου, θα δεις ότι κάνει τους ανθρώπους να χαμογελ0ύν με το γλυκό του πρόσωπο και την ουρά του που κουνιέται χαρούμενα. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι είμαστε πιο χαλαροί με τα κατοικίδια μας τριγύρω και πιο διαδραστικοί ο ένας με τον άλλον.

Σε βοηθούν να βρεις κοινό έδαφος

Η ενσυναίσθηση – η ικανότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων του άλλου – είναι το κλειδί για να μας βοηθήσει να σχετιστούμε μαζί τους και η έρευνα με τα παιδιά δείχνει ότι η φροντίδα ενός κατοικίδιου βοηθά στην οικοδόμησή της προσωπικότητας τους. Τα ζώα μπορούν επομένως να γίνουν γέφυρα. Όταν βλέπεις ότι σε ένα άλλο άτομο αρέσουν τα σκυλιά, όπως και σε σένα, είναι πιο πιθανό να έχεις θετικές σκέψεις γι’αυτό. Και αυτό μπορεί να μεταφραστεί στο να του δώσεις το πλεονέκτημα της αμφιβολίας σε άλλους τομείς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiel James Patrick (@kjp)


Τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να νιώσεις περισσότερο συντονισμένη με τους άλλους. Θεωρείται ότι τα ζώα έχουν μια ενωτική επίδραση όταν βρίσκονται μαζί μας. Έχουν περιγραφεί ως «πρεσβευτές του φυσικού κόσμου» που μας παρέχουν αποκαταστατική δύναμη. Η αμοιβαία αγάπη και ο θαυμασμός για τα κατοικίδια ζώα μας μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ένα κοινό έδαφος, το οποίο μπορεί να θέσει τις βάσεις για μία συνεργασία ή σχέση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT