8 facts που αποδεικνύουν την πραγματική αξία μιας υγιούς σχέσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη επιθυμία να μοιράζονται και να νιώθουν αγάπη. Αν δεν το κάναμε, δεν θα συνεχίζαμε να μπαίνουμε σε σχέσεις - ή ακόμα και σε "καταστάσεις" - με την ελπίδα ότι θα μετατραπούν σε κάτι που θα έχει διάρκεια.

Σοφία Δρούγκα 28 Αυγ. 21
8 facts που αποδεικνύουν την πραγματική αξία μιας υγιούς σχέσης
Cover photo @negin_mirsalehi

Όταν οι σχέσεις γίνονται παρωχημένες ή στάσιμες, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν για να διασφαλίσουν ότι η αγάπη που έχουν βρει θα διαρκέσει.

Οι πιθανότητες μιας ρομαντικής σχέσης να αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου συχνά εξαρτώνται από το αν τα άτομα σε ένα ζευγάρι μοιράζονται ή όχι ορισμένες κοινές βασικές αξίες.

Ποιες είναι οι βασικές αξίες;

Σύμφωνα με τον βασικό ορισμό, “Οι βασικές αξίες είναι οι θεμελιώδεις πεποιθήσεις ενός ατόμου ή ενός οργανισμού. Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές υπαγορεύουν τη συμπεριφορά και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους.”

Για να διατηρήσουμε την αγάπη και να δημιουργήσουμε μια σχέση που έχει ό, τι χρειάζεται για να επιβιώσει μέσα στα επόμενα χρόνια, πρέπει να είμαστε σκόπιμοι και προσεκτικοί σχετικά με το πώς θα το καταφέρουμε αυτό.

Τα ζευγάρια που μοιράζονται αυτή τη λίστα με οκτώ βασικές αξίες στις σχέσεις τους είναι κατά βάση τα πιο ευτυχισμένα και υγιή.

1. Συντροφικότητα

Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για να είσαι φίλος του συντρόφου σου. Είναι χτισμένη από φιλία και μεγαλώνει με στοργή, σύνδεση και συναναστροφή ή ποιοτικό χρόνο.

Σκεφτείτε τη συντροφικότητα ως τον θερμοστάτη της σχέσης σας – σας επιτρέπει να γνωρίζετε πόσο ζεστή ή κρύα είναι η σχέση. Χωρίς φιλία στη σχέση σας, είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόσο υγιής είναι πραγματικά.

Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για να καλλιεργήσετε μια υγιή αίσθηση ρομαντισμού και στοργής με τον σύντροφό σας. Είναι δύσκολο να είσαι ρομαντικός ή να ελκύεσαι σεξουαλικά από κάποιον που δεν σου αρέσει τόσο πολύ σαν άνθρωπος.

2. Σεβασμός

Ο σεβασμός είναι το αίσθημα θαυμασμού για κάποιον και η τιμή/αναγνώρισή του για το ποιός είναι, τι έχει πετύχει ή τι είναι ικανός να πετύχει.

Ακριβώς όπως η ανάγκη μας για αυτοσεβασμό είναι σημαντική για εμάς ξεχωριστά, η ανάγκη του σεβασμού του συντρόφου μας είναι εξίσου σημαντική. Αυτό γίνεται αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και ελκυστικό από το να σέβεται ο άλλος την ανάγκη σας για ατομικότητα. Όταν μπορεί να συμβεί αυτό, είξναι εξαιρετικά πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη σχέση με την ίδια φροντίδα και σεβασμό που σας δείχνουν ως άτομο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi)

3. Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κατανόησης και ανταλλαγής των συναισθημάτων ενός άλλου ατόμου.

Αυτό είναι βαθύτερο από το να έχουμε απλώς συμπάθεια για τους συνεργάτες μας και αυτό με το οποίο ασχολούνται – είναι να έχεις την ικανότητα να θέτεις τον εαυτό σου στη θέση τους και να λες: «Κατάλαβα».

Αυτό ενημερώνει τον σύντροφό μας ότι όχι μόνο είμαστε εκεί γι’ αυτόν όταν η σχέση είναι διασκεδαστική, αλλά ακούμε προσεκτικά και ανησυχούμε εξίσου όταν πονάνε η βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση.

4. Να είσαι ευάλωτος

Το να είσαι ευάλωτος σε μια σχέση εμφανίζεται και συνάδει με την προθυμία.

Η πρόκληση με αυτό το συναίσθημα είναι ότι το να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς με τους συνεργάτες μας δεν εγγυάται ότι θα επιστρέψουν το ίδιο συναίσθημα, τη στοργή ή τη συμπεριφορά που περιμένουμε εκείνη τη στιγμή. Το να είμαστε ευάλωτοι σίγουρα μας θέτει ως ενδεχόμενο τον κίνδυνο απόρριψης.

Αλλά σημαίνει επίσης ότι αναγνωρίζετε την αξία του συντρόφου σας και της σχέσης – επειδή το να είσαι ευάλωτος σημαίνει ότι τιμάτε τη σχέση σας με την πιο αληθινή και ωμή εκδοχή του εαυτού σας.

5. Ανάληψη ευθύνη;

Το να αναλαμβάνεις την ευθύνη σημαίνει να καταλαβαίνεις και να προσδιορίζεις ως προσωπικό σου “λάθος” το χάος που δημιουργείς για κάποιο θέμα. Αλλά σημαίνει επίσης και να είσαι πρόθυμος να το καθαρίσεις.

Δεν αρκεί να ζητάμε μόνο συγγνώμη για τη συμπεριφορά και τις πράξεις μας απένατι στο σύντροφό μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δείξουμε ότι κατανοούμε τον αντίκτυπο των ενεργειών μας.

Η συγγνώμη είναι το πρώτο βήμα προς την υπευθυνότητα, αλλά η αναγνώριση της επιθυμίας του συντρόφου μας για αλλαγή και η επιδίωξη μίας διαφορετικής συμπεριφοράς είναι το δεύτερο βήμα για να γίνουμε υπεύθυνοι συνεργάτες στη σχέση.

σχέση

6. Δέσμευση

Δέσμευση σημαίνει να είστε αφοσιωμένοι στον εαυτό σας και ο ένας στον άλλο. Οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι έχουν σημασία στις σχέσεις τους και αυτό αποδεικνύεται με προτεραιότητα στις αισθηματικές- προσωπικές μας σχέσεις.

Το να κάνετε τον σύντροφό σας προτεραιότητα σημαίνει ότι έρχεται πριν από οποιονδήποτε άλλον και είναι το πρωταρχικό σας μέλημα.

Όταν παντρεύεστε, δεσμεύεστε με άλλο άτομο. Αλλά εάν δηλώσετε ρητά ότι είστε σε δεσμευμένη σχέση, τότε πρέπει να έχουμε πάντα αυτή τη δέσμευση στο μυαλό μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραμελείτε ή ξεγράφετε κάποια άλλα μέρη της ζωής σας που είναι εξίσιυ σημαντικά. Το μυστικό βρίσκεται στις ισορροπίες.

7. Εμπιστοσύνη

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ιδέα για το τι σημαίνει πράγματι η εμπιστοσύν αλλά για όσους δεν το ξέρουν, είναι η ικανότητα να πιστεύουν και να βασίζονται σε αυτά που λέει ο σύντροφός τους- σταθερά και ολόψυχα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για την εμπιστοσύνη ως θεμελιώδες στοιχείο, αλλά πρέπεοι να θυμόμαστε πάντα πως είναι κάτι που κερδίζεται και καλλιεργείται.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται σιγά σιγά και όχι από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι μια τεράστια έννοια σε κάθε σχέση και έχει τεράστια αξία. Θυμηθείτε, η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα.

8. Επικοινωνία

Η επικοινωνία είναι απλά το πώς μιλάμε ο ένας στον άλλο. Καθώς μια σχέση διαλύεται, το πρώτο που πρέπει να βγεί μπροστά είναι η επικοινωνία.

Όταν περιγράφετε την επικοινωνία της σχέσης σας, αν την περιγράφετε με συχνές φωνές, επιθετικές και πολύ συγκρουσιακές συμπεριφορές-αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής.

Η σύγκρουση θα συμβεί και είναι αναπόφευκτη. Αλλά η σύγκρουση δεν χρειάζεται να γίνει άσχημη και ακατάστατη ή να μας κάνει να μιλάμε με αρνητικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους συνεργάτες μας. Εάν η επικοινωνία διακόπτεται, κάντε ένα διάλειμμα και επιστρέψτε στη συνομιλία. Είναι πιο σημαντικό να αγαπάς παρά να έχεις δίκιο.

Πραγματοποιήστε μια απογραφή της σχέσης σας και αναρωτηθείτε εάν υπάρχουν αυτές οι οκτώ αξίες. Βασίζεστε σε αυτές τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας ή είναι μονόπλευρη η προσπάθεια;

Οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά, αλλά για να έχετε μια ευτυχισμένη, υγιή και ικανοποιητική σχέση που θα γεμίσει τη ζωή σας και θα σας στηρίξει σε βαθμό που δε μπορείτε να φανταστείτε, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT