8 τοξικά «πιστεύω» για τη φιλία που μπορούν να βλάψουν μία σχέση

Όλοι έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες από τους φίλους μας, αλλά αυτές οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις θα μπορούσαν να είναι άκρως επιζήμιες, σύμφωνα με τη θεραπευτή Meredith Prescott.

Elle 22 Ιουν. 22
8 τοξικά «πιστεύω» για τη φιλία που μπορούν να βλάψουν μία σχέση

Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε πολλά από τους φίλους μας. Από το να είναι εκεί για εμάς όταν έχουμε ανάγκη μέχρι να μας ακούν να γκρινιάζουμε για τα δεινά της σχέσης μας και τις ατυχίες στην καριέρα μας, η βάση των φιλιών μας μπορεί να ποικίλλει, αλλά υπάρχουν ορισμένες προσδοκίες που όλοι πιστεύουμε και τηρούμε και οι οποίες μπορεί να είναι τόσο καλές όσο και κακές. Το να έχουμε προσδοκίες και όρια είναι το κλειδί για κάθε σχέση, αλλά τι γίνεται με εκείνες τις βλαβερές πεποιθήσεις που μας έχουν διδαχθεί και που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ιδέα μας για το πώς μοιάζει η φιλία; Ευτυχώς, η θεραπεύτρια Meredith Prescott μπήκε στο Instagram για να μοιραστεί μερικές πληροφορίες σχετικά με τις 8 επιβλαβείς πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για τις φιλίες.

«Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι οι φιλίες μας πρέπει να είναι πάντα τέλειες», έγραψε στην ανάρτησή της. «Αλλά οι φιλίες είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη σχέση – περιλαμβάνουν δύο άτομα και κάθε άτομο φέρνει τις δικές του αποσκευές και προσδοκίες. Ως αποτέλεσμα, οι φιλίες μπορεί να είναι περίπλοκες και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα», σημειώνει.

φιλία

Στη λίστα της με τις βλαβερές πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για τις φιλίες, η Prescott λέει ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να λέμε στους φίλους μας τα πάντα. «Είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής με τους φίλους σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους πεις κάθε λεπτομέρεια της ζωής σου», γράφει.

Επίσης προσθέτει ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις συμβουλές των φίλων τους και ενώ είναι υπέροχο που οι φίλοι σου είναι εκεί για να σε υποστηρίξουν, «δεν χρειάζεται να κάνεις ό,τι λένε». «Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και πάρτε τις δικές σας αποφάσεις», σημειώνει.

φιλία

Στη συνέχεια, η Prescott γράφει ότι μια άλλη επιζήμια πεποίθηση είναι η ιδέα ότι οι φίλοι πρέπει να ξέρουν τι χρειαζόμαστε, και αν όχι, είναι «κακοί φίλοι». «Οι φιλίες χτίζονται στην εμπιστοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Δεν είναι πάντα δυνατό ή ρεαλιστικό για τους φίλους μας να ξέρουν τι χρειαζόμαστε, ειδικά αν δεν επικοινωνούμε ανοιχτά τις ανάγκες μας μαζί τους», λέει.

Στην ανάρτηση, η Prescott γράφει ακόμη ότι άλλες λάθος πεποιθήσεις περιλαμβάνουν τη σκέψη ότι πρέπει να ανταλλάζουμε δώρα, ότι οι φίλοι μας δεν θα μας πληγώσουν ή θα μας απογοητεύσουν ποτέ και ότι πρέπει να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους. Και όταν οι φιλίες τελειώνουν, είναι επίσης επιζήμιο να πιστεύουμε ότι πρέπει να κάναμε κάτι λάθος όταν μερικές φορές δεν φταίει κανείς. «Αν νιώθετε απογοητευμένοι από τους φίλους σας ή το αντίστροφο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι χρειάζεστε εσείς πραγματικά από αυτή τη σχέση ή τι παραπάνω πρέπει να δώσετε εσείς σε αυτήν», συμβουλεύει.

Το να έχουμε προσδοκίες από τους φίλους μας είναι σημαντικό, αλλά είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε ποιες είναι αυτές οι προσδοκίες και από πού προήλθαν για να διασφαλίσουμε ότι είναι οι σωστές για εμάς και τις φιλίες που έχουμε δημιουργήσει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT