Γιατί το τρέξιμο έχει γίνει η νέα αγαπημένη μας ρουτίνα για τη ψυχική υγεία; #ELLERUN

Πιστέψτε μας, υπάρχει άφθονη επιστήμη για να υποστηρίξει τα οφέλη του τρεξίματος για τη ψυχική μας υγεία.

Elle 27 Ιουν. 22
Γιατί το τρέξιμο έχει γίνει η νέα αγαπημένη μας ρουτίνα για τη ψυχική υγεία; #ELLERUN

Με κάθε βήμα, το τρέξιμο μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια μας, αφήνοντας το σώμα μας πιο δυνατό από ό,τι ήταν πριν. Είναι όμως τόσο καλό για το μυαλό μας όσο και για το σώμα μας; Όπως αποδεικνύεται, ένα μικρό τρέξιμο γύρω από το πάρκο μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από ό, τι πιστεύουμε.

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση ενισχύει τη διάθεσή μας. Πάντα τείνουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο αφού ιδρώσουμε. Αλλά δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε αν το περίφημο «runner’s high» είναι τελικά πραγματικότητα. Είναι το τρέξιμο ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία; Spoiler alert: είναι και μάλιστα με τρόπους που ίσως δεν γνωρίζαμε.

τρέξιμο

Το τρέξιμο είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης, όπως και κάθε δραστηριότητα που χρησιμοποιεί μεγάλες μυϊκές ομάδες, μπορεί να την κάνεις κατ’εξακολούθηση και έχει ρυθμικό χαρακτήρα. Η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του σώματος και τη χρήση του οξυγόνου ως απάντηση στις ενεργειακές απαιτήσεις μιας κίνησης. Μαζί με πολλά καθιερωμένα σωματικά οφέλη, όπως η καρδιαγγειακή ικανότητα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση και η διαχείριση βάρους, αυτό το είδος άσκησης κάνει θαύματα στο μυαλό μας. Και ειδικά τώρα που τα επίπεδα άγχους είναι πιο υψηλά από ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κάτι που έχουμε ανάγκη.

Όταν δένουμε τα παπούτσια μας, ξεκινάμε το τρέξιμο και ανεβάζουμε ρυθμό, το σώμα μας αρχίζει να βιώνει μια μορφή «υγιεινού στρες». Ως απάντηση σε αυτό το στρες, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της καλής διάθεσης που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν. Αλλά απελευθερώνει επίσης ενδοκανναβινοειδή, όπως το ανανδαμίδιο (η χημική ουσία «ευδαιμονίας») και νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Με άλλα λόγια, ενώ μετράς χιλιόμετρα, ο εγκέφαλός σου εργάζεται ανακατεύοντας ένα χημικό κοκτέιλ που σε αφήνει με καλύτερη διάθεση.

τρέξιμο

Μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά, οι δρομείς έχουν αναφέρει χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους και υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας. Ακόμη και άτομα που είναι αρχάρια στο τρέξιμο, έχουν σημειώσει ψυχικά οφέλη όπως ανακούφιση από την ένταση, βελτιωμένη εικόνα του εαυτού τους και καλύτερη διάθεση. Και αυτά τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο runner’s high. Η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει ευεργετικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική μας κατάσταση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: