Μπαίνεις στο Instagram. Οι κοιλιακοί μίας fit-fluencer. Double tap. Scroll down. Μια χαρούμενη selfie από διακοπές στην παραλία. Double tap. Scroll down. Ένα υπέροχο πάρτι γενεθλίων με όλους τους καλεσμένους άψογα ντυμένους. Double tap. Scroll down. Κι όλα αυτά ενώ εσύ έχεις χυθεί στον καναπέ, φορώντα την παλιά σου ρούμπα, άλουστη, χωρίς μακιγιάζ και φίλτρα.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το Instagram, όπως αποδεικνύεται, μπορεί απλώς να είναι η χειρότερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH) του Ηνωμένου Βασιλείου. Ως μέρος της έρευνας αυτής, η RSPH ρώτησε σχεδόν 1.500 νεαρούς ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο (14 έως 24 ετών) σχετικά με τις ψυχικές και συναισθηματικές επιπτώσεις των πιο δημοφιλών social media: Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter και YouTube. Η έρευνα περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη συναισθηματική υποστήριξη, το άγχος και την κατάθλιψη, τη μοναξιά, την προσωπική ταυτότητα, τον εκφοβισμό, τον ύπνο, την εικόνα του σώματος, τις πραγματικές σχέσεις και το FOMO (φόβος απώλειας). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το Instagram, είχε τη χειρότερη βαθμολογία για την εικόνα του σώματος, το άγχος και την κατάθλιψη.
Δεν χρειάζεται πυρηνική φυσική για να καταλάβουμε γιατί. Το Instagram είναι η πιο επιμελημένη και κραυγαλέα φιλτραρισμένη πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς να κάνετε facetune, luxe και να χρησιμοποιήσεις τόσα φίλτρα που να είσαι πραγματικά αγνώριστη. Με πιο φωτεινά μάτια, λείο δέρμα, μεγαλύτερα οπίσθια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Όλη αυτή η οπτική τελειότητα μπορεί να προωθήσει μια στάση «σύγκρισης και απόγνωσης», σύμφωνα με την έρεινα, η οποία προκύπτει όταν συγκρίνεις την καθημερινότητά σου και το αμακιγιάριστο πρόσωπο σου με τις άψογες selfies και τις πολυτελείς διακοπές που βλέπεις στο feed σου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το ασφαλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Το YouTube, το οποίο ήταν το μόνο που είχε καθαρά θετική επίδραση στους θεατές, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχε μια σημαντικά αρνητική επίδραση μόνο στον ύπνο και μια μικρή αρνητική επίδραση στην εικόνα του σώματος, τον εκφοβισμό, το FOMO και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Το Twitter σημείωσε τη δεύτερη θέση, το Facebook την τρίτη και το Snapchat βγήκε τέταρτο, με προοδευτικά χειρότερες βαθμολογίες για το άγχος και την κατάθλιψη, το FOMO, τον εκφοβισμό και την εικόνα του σώματος.
Από την άλλη πλευρά, όλες οι εφαρμογές social media συνδέθηκαν με ενισχυμένη αυτοέκφραση, ταυτότητα, οικοδόμηση κοινότητας και συναισθηματική υποστήριξη. Επομένως, όχι, το scroll down δεν είναι 100% κακό.
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς να τα χρησιμοποιήσεις για να αποκομμίσεις μόνο τα οφέλη. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος της ψηφιακής εποχής και η επίθεση του «κοίτα την υπέροχη ζωή μου!» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύεται από σοβαρή αύξηση των θεμάτων ψυχικής υγείας στους νέους. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στους νέους έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τελικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά εθιστικά και οι πιθανότητες να είστε διατεθειμένοι να τα βγάλεις εντελώς από τη ζωή σου είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι δεδομένες. Εάν αισθάνεσαι όμως απογοητευμένη μετά από ένα μαραθώνιο scroll down, δοκίμασε να τσεκάρεις hashtags όπως το #LoveMyShape. Τα θετικά τους μηνύματα για την αποδοχή, το σώμα και την αγάπη προς τον εαυτό, είναι παράξενα ικανοποιητικά και θα δεις ότι αν μπεις σε αυτήν την σκουλικότρυπα του Instagram, θα είναι σαν να κάνεις ένα μίνι διαλογισμό.