3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους χειριστικούς ανθρώπους. Γιατί πρέπει να τους αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή!

Μπορείς να κάνεις κάτι γι'αυτό ή ήρθε η ώρα να φύγεις;

Elle 07 Νοε. 21
3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους χειριστικούς ανθρώπους. Γιατί πρέπει να τους αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή!

Όλοι έχουμε συναντήσει κάποιο χειριστικό άτομο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Είτε ήταν ένας σύντροφο, γονέας ή ακόμα και φίλος που προσπαθούσε και πολλές φορές κατάφερνει να μας ελέγχει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι εύκολο να το διαχειριστούμε. Γι’αυτό οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας συμβουλές τους για την αντιμετώπιση των χειριστικών ανθρώπων με τους οποίους καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι.

1. Μιλήστε τους για αυτό απευθείας

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Όταν έχεις να κάνεις με κάποιον που επιδεικνύει ελεγκτική συμπεριφορά, είναι σημαντικό να του μιλήσεις άμεσα για το θέμα. Η  θεραπεύτρια Rachel Wright, συνιστά τη χρήση του «πλαισίου AEO» της για τη δομή δύσκολων συνομιλιών, το οποίο αποτελείται από τρία βήματα:

  • Αναγνώρισε το ζήτημα.
  • Εξήγησε τα συναισθήματα σου.
  • Πρόσφερε μια λύση.

2. Θέσε όρια

Τα όρια είναι άλλο ένα σημαντικό κλειδί και στην περίπτωση των ελεγκτικών ανθρώπων, τα όρια που θέτεις θα πρέπει να είναι πολύ πιο σταθερά. Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε η κλινική ψυχολόγος Shefali Tsabary, Ph.D., ο καθορισμός ισχυρών, σταθερών και συνεπών ορίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτού του είδους τους ανθρώπους. Θυμήσου ότι δεν είσαι υποχρεωμένη να σπαταλήσεις το χρόνο, την ενέργεια, ακόμη και την προσοχή σου σε κανέναν.

3

3. Μάθετε πότε να φύγετε

Και τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, το να έχεις ένα χειριστικό άνθρωπο στη ζωή σου απαιτεί να γνωρίζεις και να αναγνωρίζεις πότε είναι ώρα να φύγεις. Όπως σημειώνει η Tsabary, όταν ο καθορισμός ορίων δεν λειτουργεί, «τότε είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συναισθηματικό χώρο και απόσταση με άλλο τρόπο». Είναι πολύ βασικό να κοιτάξεις πώς ανταποκρίνεται αυτό το άτομο όταν αναφέρεις τι σε ενοχλεί, όταν βάζεις όρια και όταν μιλάς για το πώς η συμπεριφορά του σε επηρεάζει. Αν γίνεται συνεχώς αμυντικό, παραβιάζει τα όριά σου και/ή συνεχίζει να επιδεικνύουν χειριστική συμπεριφορά, αυτό είναι απλώς μια ανθυγιεινή δυναμική σχέσης.

Εάν βγαίνεις ραντεβού με αυτό το άτομο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει η σχέση. Εάν είναι κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας που δεν θέλεις να αποκόψεις εντελώς, μπορείς να δημιουργήσεις κάποιο χώρο μέσα στη σχέση. Για παράδειγμα, η θεραπεύτρια Tiana Leeds έχει πει ότι ο τερματισμός μιας χειριστικής φιλίας μπορεί να είναι τόσο απλός όσο το να μην επιδιώκεις πλέον επαφή μαζί του ή να κάνετε σχέδια τόσο συχνά, αφήνοντας το δεσμό σας να εξασθενίσει φυσικά.

Όποια κι αν αποφασίσεις ότι είναι η καλύτερη πορεία δράσης, μην ξεχνάς τις δικές σου ανάγκες, το πώς πραγματικά σε κάνει να νιώθεις αυτό το άτομο και τι χρειάζεσαι από τις σχέσεις σου στο μέλλον. Οτιδήποτε λιγότερο είναι λιγότερο από αυτό που σου αξίζει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT