Η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας είναι ολίγον τι παρεξηγημένη. Σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα, έρευνες δείχνουν πως υπάρχει πράγματι μια πολύ δυνατή σύνδεση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία τους. Άλλες μελέτες, που αφορούν σε πιο εύπορους ανθρώπους, τα ίδια τα χρήματα δεν φαίνεται να ασκούν επιρροή στην ευτυχία τους.
Πόσα χρήματα χρειαζόμαστε πραγματικά;
Ένα ακόμη γνωστό παράδοξο που έχει ερευνηθεί είναι πως τα χρήματα μπορούν όντως να σε κάνουν πιο ευτυχισμένο, αλλά μέχρι ένα σημείο. Μια μελέτη που διεξήχθη απο τον Νομπελίστα ψυχολόγο Daniel Kahneman απέδειξε πως όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο ποσό μισθολογικά που είναι τα 75.000 δολάρια ετησίως, όποια παραπάνω προσθήκη σε αυτά τα χρήματα, δε θα έχει απολύτως καμία σημασία.
Για να κάνουμε την αναλογία στα Ελληνικά δεδομένα, αυτό ισοδυναμεί περίπου με λίγο λιγότερα απο 5,000 ευρώ το μήνα. Ναι προφανώς και δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι και ένα αστρονομικό ποσό που βλέπεις και λες πως μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο.
Αυτλη η πληροφορία μας αφήνει όμως ακόμη με την απορία. Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Κι αν ναι, ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι που μπορούμε να τα ξοδέψουμε για να παραμείνουμε ευτυχείς; Με βάση κάποιες σύγχρονες μελέτες, ανακαλύψαμε πως αν τα ξοδέψεις με το σωστό τρόπο, τα χρήματα μπορούν πράγματι να είναι πηγή ευτυχίας.
1. Να ξοδεύεις τα χρήματα για τους άλλους
Μια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Harvard, Michael Norton, εστίασε στα οφέλη της σπατάλης που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ανακάλυψε πως όταν ξοδεύουμε τα χρήματα στην οικογένεια, στους φίλους, ή σε φιλανθρωπίες για ένα σκοπό, αυτό αυτομάτως αυξάνει πολύ περισσότερο το αντίκτυπο που έχει στην προσωπική αίσθηση της ευτυχίας, παρά αν τα ξοδεύαμε στον εαυτό μας.
Αυτό το φαινόμενο έχει μελετηθεί σε προσωπικό, κοινοτικό , ακόμη και σε εθνικό επίπεδο – έτσι ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη αίσθηση της βοήθειας και αλτρουισμού είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που ζουν σε κοινωνίες που δεν προσφέρουν πολλά.
Το καλύτερο αποτέλεσμα που έδειξε η έρευνα είναι πως ακόμη και το να δίνεις ένα μικρό ποσό σε ένα σκοπό που εσυ θεωρείς αξιόλογο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της ευτυχίας σου.
2. Να ξοδεύεις τα χρήματα σε εμπειρίες
Η έρευνες δείχνουν πως το να ξοδεύεις τα χρήματά σου σε εμπειρίες, μπορεί να έχει πράγματι καλύτερα οφέλη σε σύγκριση με τα χρήματα που πηγάζουν ξοδεύονται πράγματι απο τον υπερκαταναλωτισμό και στοχεύουν κυρίως σε υλικά αγαθά και προϊόντα. Τα πράγματα – αν και στην αρχή μπορούν να είναι πολύ συναρπαστικά, είναι στατικά και τα συνηθίζουμε πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Απο την άλλη, οι εμπειρίες έχουν δυναμική και προσφέρουν μοναδικές αναμνήσεις ενώ παράλληλα σου δίνουν την ευκαιρία να δεις τη ζωή απο διαφορετικές πλευρές, διευρύνοντας την αντίληψή σου.
View this post on Instagram
Το θετικό με τις εμπειρίες είναι πως δε χρειάζεται καν να είναι ακριβές για να είναι αξιομνημόνευτες. Ακόμη και το να γνωρίζεις κάποιους νέους ανθρώπους, ή να δεις μια ταινία που θα πυροδοτήσει μια παραγωγική συζήτηση μετά, είναι τρόποι που σε κάνουν “πλουσιότερο” και χτίσουν ένα κορμό απο δυνατές αναμνήσεις που μπορείς να ανακαλείς για πάντα και ίσως σε διαμορφώσουν σαν χαρακτήρα.
3. Στοχευμένες αγορές
Μια ακόμη στρατηγική για να ξοδεύεις τα χρήματά σου είναι το λεγόμενο “milestone purchasing”, δηλαδή η προγραμματισμένες αγορές για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους οι “συνειδητοποιημένες” αγορές, σου επιτρέπουν να αναβιώσεις την εμπειρία της ιδιοκτησίας και την ευχαρίστηση που σου προσφέρει μια πραγματικά αξιόλογη αγορά, για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
4. Μην ξεχνάς τις μικρές απολαύσεις
Μια εναλλακτική είναι, να κάνεις μικρές αγορές συχνότερα για να κατακτήσεις μικρές δόσεις ευτυχίας, αντί να περιμένεις να αξιοποιήσεις τα χρήματά σου σε μια μεγαλύτερη αγορά. Αυτό έγγειται στις προσωπικές σου ανάγκες.
Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia, Elizabeth Dunn υποστηρίζει πως «ίσως να είμαστε καλύτεροι στο να αφιερώνουμε τους πόρους μας στην εξαγορά μικρών δόσεων ευτυχίας απο αξιαγάπητα μικρά πράγματα, αντί να ξοδεύουμε μεγαλύτερες δόσεις σε ακόμη μεγαλύτερα πράγματα»