Όπως όλοι, έχεις και εσύ red flags. Πώς θα τα αναγνωρίσεις;

Η θεραπεύτρια, coach και νευροεπιστήμονας Bobbi Banks με έδρα το Λονδίνο αποκάλυψε τα 5 red flags που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας σε μία πρόσφατη ανάρτηση της στο Instagram.

Elle 07 Νοε. 22
Όπως όλοι, έχεις και εσύ red flags. Πώς θα τα αναγνωρίσεις;

Είτε πρόκειται για ραντεβού, είτε για δουλειά είτε για πριοσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, έχουμε γίνει αρκετά ικανοί να αναγνωρίζουμε τα red flags των άλλων ανθρώπων από χιλιόμετρα μακριά. Δεν βρίσκουν χρόνο για εσάς; Red flag. Σου μεταφέρουν συνεχώς τα προβλήματά τους; Red flag. Σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους; Τεράστιο red flag. Όλες αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν έλλειψη αυτογνωσίας, ορίων και πιθανώς λίγο εγωισμό.

Αλλά, αν είμαστε πραγματικά ειλικρινείς με τον εαυτό μας, μερικές φορές δεν ενεργούμε κι εμείς έτσι; Δεν έχουμε γίνει όλοι αμυντικοί όταν νιώθουμε επίθεση, ή δεν έχουμε δικαιολογήσει μία κακή συμπεριφορά επειδή δεν θέλαμε να κάνουμε σκηνή;

Όπως εξηγεί η νευροεπιστήμονας Bobbi Banks σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram, συχνά μιλάμε για red flags στις σχέσεις και τις φιλίες, αλλά σπάνια ανοίγουμε μια συζήτηση γύρω από τα red flags μέσα μας. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι είναι δύσκολο να τα αγγίξουμε. Να αναγνωρίσουμε για παράδειγμα τον ναρκισσιστή μέσα μας ή το ότι ξεφορτωνόμαστε τα προβλήματα μας στους ανθρώπους γύρω μας, μπορεί να είναι επειδή είναι ιδιαίτερα οδυνηρή εμπειρία να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας ελλείψεις.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bobbi | Therapist & Coach (@heybobbibanks)

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε κάνει τουλάχιστον κάποια από αυτά και η ανάδειξή τους δεν σημαίνει να επιπλήξουμε τον εαυτό μας για το ότι είμαστε ένα πολύπλοκο ανθρώπινο ον. Έχει να κάνει με τον εντοπισμό των πραγμάτων στα οποία θέλουμε να εργαστούμε και την ανάληψη θετικής δράσης.

Η Banks συνεχίζει προσδιορίζοντας 5 συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κόκκινες σημαίες μέσα μας. Πρώτον, σημειώνει ότι η δημιουργία δικαιολογιών για τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων είναι μια πρώιμη red flag, καθώς δημιουργεί ένα ανοιχτό περιβάλλον για να πραγματοποιούνται τοξικές ενέργειες χωρίς αμφισβήτηση.

Στη συνέχεια, προσδιορίζει το να μην μιλάμε ανοιχτά λόγω φόβου απόρριψης ή σύγκρουσης ως άλλη μια κόκκινη σημαία. Αυτό μπορεί συχνά να αλληλεπιδράσει με την τάση μας να ευχαριστούμε συνεχώς τους άλλους ανθρώπους, καθώς αισθανόμαστε υπερβολικά υπεύθυνοι για τα συναισθήματα τους και θα κάναμε τα πάντα για να μην τους προκαλέσουμε πόνο, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας.

red flags

Η κριτική και η υποβάθμιση του εαυτού μας ή των άλλων είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που η Banks λέει ότι θα μπορούσε να είναι μια red flag. Αυτό συχνά έχει τις ρίζες του στην ανασφάλεια και είναι περισσότερο αντανάκλαση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής μας παρά η φύση μας.

Το να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να περνούν τα όριά μας είναι άλλο ένα παράδειγμα δυνητικά τοξικής συμπεριφοράς που πρέπει να προσέχουμε. Τα υγιή όρια είναι απαραίτητα συστατικά για τη φροντίδα του εαυτού μας, γιατί χωρίς αυτά, είναι πολύ πιθανό να νιώθουμε εξαντλημένοι, να μας εκμεταλλεύονται, να θεωρούμαστε δεδομένοι ή να μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα.

Τέλος, η Banks γράφει ότι το να βασίζουμε την αξία μας στην επικύρωση άλλων ανθρώπων είναι μια άλλη ανθυγιεινή συνήθεια που πρέπει να προσέχουμε. Προερχόμαστε από μια κοινωνία που στηρίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό στην έγκριση των άλλων, είτε της οικογένειάς μας, των συνεργατών ή της ευρύτερης κοινότητας, ακόμα και του διαδικτύου. Ωστόσο, αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ζήλια, υποτίμηση του εαυτού και χαμηλή αυτοεκτίμηση, αν αφεθεί ανεξέλεγκτο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bobbi | Therapist & Coach (@heybobbibanks)

Εάν κάποια από αυτές τις red flags σου φαίνεται ιδιαίτερα οικεία μην πανικοβληθείς. Ο καθένας έχει μέρη του εαυτού του που θεωρεί λιγότερο ιδανικά και το πώς αντιδρούμε στην πίεση συχνά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ανατροφή μας. Εκτός από τις κόκκινες σημαίες όμως, η Banks σημειώνει επίσης τις «πράσινες σημαίες» που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας.

Θετικές συμπεριφορές όπως το να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, να διατηρούμε τα όριά μας, να δίνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας και να επιλέγουμε αυτό που είναι καλύτερο από αυτό που είναι εύκολο, είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία στα οποία πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT