Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες τρόμου; Μία κλινική ψυχολόγος απαντά

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι ταινίες —συμπεριλαμβανομένων και των τρόμου— μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσουμε, να ταξιδέψουμε ή απλά να διασκεδάσουμε.

Elle 27 Οκτ. 21
Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν τις ταινίες τρόμου; Μία κλινική ψυχολόγος απαντά

Για κάποιους από εμάς, τίποτα δεν συγκρίνεται με μια καλή ταινία τρόμου. Γνωρίζουμε φυσικά ότι τίποτα δεν είναι αληθινό και ίσως γι’ αυτό μοιάζει τόσο απελευθερωτικό: εκτιθέμεθα στην πιο σκοτεινή, τρομακτική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, χωρίς πραγματικό φόβο βλάβης ή ενοχή. Ωστόσο, γιατί να το απολαμβάνουμε αυτό; Και τι λέει για εμάς αν αγαπάμεμισούμε) τις ταινίες τρόμου; Κάθε άτομο και κάθε κατάσταση είναι φυσικά διαφορετική, αλλά η κλινική ψυχολόγος, Chloe Carmichael, μοιράζεται μερικές σκέψεις για τους πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

1. Τραβούν την προσοχή μας

Για όσους έχουν υψηλή ικανότητα ψυχολογικής διάσπασης – η οποία συνδέεται με την ικανότητα «αναστολής της δυσπιστίας» που μας επιτρέπει να χαθούμε σε ένα βιβλίο ή ταινία – οι τρομακτικές ταινίες μπορούν να μονοπωλήσουν την προσοχή μας. Για αυτές τις δύο ώρες, βιώνουμε την ίδια ψυχική και σωματική εστίαση που μας δίνει η Μητέρα Φύση για να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές απειλές. Αυτή η αίσθηση μας αναγκάζει να κάνουμε ένα διάλειμμα από οποιεσδήποτε καθημερινές ανησυχίες που ροκανίζουν το μυαλό μας. Από την άλλη πλευρά, εάν η ικανότητά μας για διάσπαση και απορρόφηση είναι εξαιρετικά υψηλή, μπορεί να βρούμε τις τρομακτικές ταινίες πολύ διεγερτικές – ειδικά αν συνεχίσουμε να τις σκεφτόμαστε και νιώθουμε αληθινά φοβισμένοι για μέρες αργότερα, όποτε είμαστε στο σκοτάδι, μόνοι ή οτιδήποτε άλλο.

ταινία τρόμου

2. Μας ανάβουν

Οι τρομακτικές ταινίες προσφέρουν στο σώμα μας συναρπαστικές συγκινήσεις που κόβουν την ανάσα, κάτι που μας προκαλεί σεξουαλική διέγερση. Στην πραγματικότητα, τα νευρολογικά κυκλώματα που μας κάνουν να τρέμουμε και να ιδρώνουμε από φόβο επικαλύπτονται με τα νευρολογικά και σωματικά κυκλώματα που ενεργοποιούνται όταν τρέμουμε και ιδρώνουμε από τη σεξουαλική διέγερση. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που οι ταινίες τρόμου είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή για ραντεβού.

ταινίες

3. Καθιστούν ασφαλή την εξερεύνηση

Οι ταινίες τρόμου είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ικανοποιήσουμε τη «σκιώδη πλευρά» της ανθρώπινης φύσης, ως μέρος μιας ψυχολογικής άμυνας που ονομάζεται «εξάχνωση», όπου βρίσκουμε κοινωνικά αποδεκτές διεξόδους για τις πλευρές του εαυτού μας που θα ήταν ταμπού αν εκφραζόντουσαν με ακατέργαστο, αφιλτράριστο τρόπο. Αυτό θεωρείται πράγματι πολύ υγιές: Για παράδειγμα, οι ψυχαναλυτές μερικές φορές εικάζουν ότι οι χειρουργοί μπορεί να εξαχνώνουν τις ασυνείδητες βίαιες παρορμήσεις μέσω της κοινωνικά αποδεκτής (και εξαιρετικά χρήσιμης) διαδικασίας τεμαχισμού ατόμων στο χειρουργικό τραπέζι ή ότι ένας πυγμάχος στο ρινγκ έχει βρει μια κοινωνικά αποδεκτή αρένα κάθαρσης για τη βία. Οι ταινίες τρόμου μπορούν να το κάνουν αυτό για εμάς σε πολύ μικρότερη, πιο ήπια κλίμακα. Είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός, καλοήθης τρόπος για να πειραματιστούμε διανοητικά με τις πιο σκοτεινές πλευρές μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT