Καρκίνος του μαστού: 7 τρόποι για να δείξουμε αγάπη στον εαυτό μας μετά τη διάγνωση

Δείξε στον εαυτό σου περισσότερη αγάπη καθώς περνάς αυτό το «ταξίδι» που θα σου αλλάξει τη ζωή.

Elle 13 Οκτ. 21
Καρκίνος του μαστού: 7 τρόποι για να δείξουμε αγάπη στον εαυτό μας μετά τη διάγνωση

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι ένας όρος που βλέπουμε και ακούμε παντού γύρω μας, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη δύναμη και το νόημα πέρα από τα κλισέ των αφρόλουτρων και της μάσκας προσώπου. Ωστόσο όταν λέμε Self-Love εννοούμε πολύ περισσότερα. Σημαίνει να προκαλείς τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, να σε περιβάλλεις με υποστήριξη και να χαιρετάς το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σου με συμπόνια.

Κατά τη διάρκεια και μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, καθώς βιώνεις ταυτόχρονα τραύμα, πόνο και θλίψη, αυτές οι τελετουργίες είναι ακόμη πιο σημαντικές. Μπορεί να έχεις συναισθήματα θυμού για το σώμα σου και να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να συμβαίνει κάτι τόσο φρικτό. Το να δείξεις όμως αγάπη στον εαυτό σου μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να είσαι πιο ευγενική με τον εαυτό σου καθώς βιώνεις αυτήν τη δύσκολη εμπειρία.

1. Πίστεψε στην αξία σου 

Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αφαιρέσει την αξία σου. Κράτησε το στο μυαλό σου, γράψε το στον τοίχο, σε post-it ή στο κινητό σου. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να το θυμάσαι πάντα, καθώς είναι απαραίτητο για τη βάση της αυτοπεποίθησης του. Όσο περισσότερο εστιάζεις σε αυτήν τη δήλωση ως γεγονός, τόσο περισσότερη αγάπη θα μπορείς να δείξεις στον εαυτό σου σε δύσκολες στιγμές.

αγάπη

2. Αναλογίσου τι έχει περάσει το σώμα σου και πες ευχαριστώ

Είτε πρόκειται για χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, χειρουργική επέμβαση ή για όλα τα παραπάνω, κάνε μία παύση κι αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσεις όλα όσα έχεις περάσει και πόσο απίστευτα δυνατό είναι το σώμα σου. Συχνά, είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στην ανάκαμψη και προχωράμε, ξεχνώντας το που βρισκόμασταν και τη πρόοδο έχουμε κάνει. Αυτό θα σε κάνει να νιώσεις μεγαλύτερη εκτίμηση και αγάπη για το σώμα σου.

3. Κοίταξε το σώμα σου με στοργή

Πολλοί ασθενείς κρύβουν το σώμα τους, νιώθουν ντροπή ή αμηχανία και δεν θέλουν να βλέπουν τις περιοχές του σώματός που θεωρούν ατελείς.  Τι κι αν κοιτούσες το σώμα σου με διαφορετικά μάτια, αυτά που πιστεύουν ότι κάθε εκατοστό είναι όμορφο και άξιο αγάπης; Φαντάσου πόσο διαφορετικά μπορεί να αισθανθείς.

4. Βρες νέους τρόπους για να συνδεθείς με το σώμα σου

Μετά τη μαστεκτομή και τη χημειοθεραπεία, το σώμα αλλάζει. Μπορεί πολλές φορές να θες το «προκαρκινικό» σώμα σου πίσω αλλά ακόμα κι αν το είχες έχεις αλλάξει εσύ η ίδια μέσα από αυτό το ταξίδι και δεν θα ένιωθες ποτέ το ίδιο. Ακολούθησε μία νέα πορεία αποδοχής για το σώμα σου μέσω της άσκησης, της υγιεινής διατροφής, της yoga ή όποιας άλλης μεθόδου επιλέξεις για να αναπτύξεις νέες συνδέσεις με το σώμα σου. Ναι, έχει αλλάξει, αλλά πρέπει να το αγαπήσεις για όλα όσα έχει περάσει.

αγάπη

5. Όρισε όρια

Το να θέτεις όρια μπορεί να μην είναι τόσο πολυτελές όσο ένα αφρόλουτρο, αλλά είναι μια κρίσιμη μορφή αγάπης για τον εαυτό σου. Σημαίνει ότι εκτιμάς τον χρόνο, την ενέργεια και την ψυχική σου κατάσταση αρκετά για να γνωρίζεις τι είναι καλύτερο για εσένα κάθε στιγμή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθορισμός ορίων είναι κάτι αρνητικό. Ακούγεται δύσκολο και μερικές φορές είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στα δύσκολα σημεία του καθορισμού ορίων που ξεχνάμε τι έχουμε να κερδίσουμε. Το να ξεκαθαρίσεις τα όριά σου σου δίνει την ελευθερία να δώσεις περισσότερη ενέργεια σε αυτά που σε γεμίζουν και σου δίνουν την αυτοπεποίθηση να λειτουργείς με όρους υγιείς για εσένα και τους αγαπημένους σου.

6. Προκάλεσε τις αρνητικές σου σκέψεις

Το μυαλό μας είναι δυνατό. Όταν νιώθουμε ή σκεφτόμαστε κάτι, πιστεύουμε έμφυτα ότι είναι αληθινό. Αλλά τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα. Αντί να αποδεχτείς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου ως αντικειμενική αληθειά, σταμάτα και αμφισβήτησε τα. Έχω στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτή τη σκέψη ή απλά νομίζω ότι είναι αληθινή; Αν όχι, απλώς ο εγκέφαλός σου κλώθει μία ιστορία. Όσο περισσότερο αμφισβητείς τις αρνητικές σου σκέψεις, τόσο πιο εύκολο θα γίνει να διαχωρίσεις τον εαυτό σου από αυτές. Το παν είναι να αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα κατά μέτωπο και να αφαιρείς τη δύναμή τους.

7. Γράψτε στον εαυτό σου γράμματα συμπόνιας 

Η ιδέα είναι να γράψεις στον εαυτό σου  από ένα σημείο στο μέλλον κοιτάζοντας πίσω τη στιγμή που βρίσκεσαι. Φαντάσου τι θα ήθελες να ακούσεις από τον μελλοντικό εαυτό σου και γράψε στον εαυτό σου σε τρίτο πρόσωπο. Για παράδειγμα, «Άννα, είμαι τόσο περήφανη για τη δύναμή σου. Πέρασες τη θεραπεία σου για τον καρκίνο με τόση χάρη και συνέχισε να δίνεις απλόχερα στους άλλους». Επικεντρώσου στο καλό και δείξε στον εαυτό σου το ίδιο επίπεδο συμπόνιας που θα έδειχνες σε έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο. Αποθήκευσε αυτά τα γράμματα για μια μέρα που θα αισθάνεσαι ιδιαίτερα αναστατωμένη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT