Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Γιατί είναι σημαντικό αυτή η ημέρα να μπει στο ημερολόγιο μας

Ας άρουμε επιτέλους το στίγμα γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας.

Σύρμα Κιουπελόγλου 10 Οκτ. 21
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Γιατί είναι σημαντικό αυτή η ημέρα να μπει στο ημερολόγιο μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου. Η ημέρα έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδό σχετικά με την ψυχική υγεία. Η ημέρα σηματοδοτεί επίσης την άρση του κοινωνικού στίγματος που σχετίζεται με θέματα ψυχικής υγείας. Η ημέρα αυτή γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1992 με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία, έναν παγκόσμιο οργανισμό ψυχικής υγείας με μέλη σε περισσότερες από 150 χώρες.

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως η κατάσταση κάποιου που «λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής και συμπεριφορικής προσαρμογής». Είναι η απουσία οποιασδήποτε ψυχικής ασθένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ψυχική υγεία είναι «υποκειμενική ευημερία, αντιληπτή αυτο-αποτελεσματικότητα, αυτονομία, ικανότητα, διαγενεακή εξάρτηση και αυτοπραγμάτωση του πνευματικού και συναισθηματικού δυναμικού κάποιου, μεταξύ άλλων».

Θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να προκύψουν λόγω κατάθλιψης, άγχους, μοναξιάς, θανάτου αγαπημένων προσώπων, διαταραχών διάθεσης και διαφόρων άλλων ψυχικών ασθενειών. Η θεραπεία, η συμβουλευτική ή η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην υπέρβαση αυτών των ασθενειών.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με αυτά επιδεινώνει μόνο το πρόβλημα. Το στίγμα δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να δεχτούν ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και πολλοί ασθενείς αρνούνται να επισκεφθούν γιατρό για βοήθεια με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται συνεχώς. Λόγω αυτού του κοινωνικού στίγματος τα άτομα με ψυχικές ασθένειες έρχονται αντιμέτωπα και με διακρίσεις ακόμα και στις μέρες μας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να μπει αυτή η ημέρα στο ημερολόγιο μας.

Από το 1992 που ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία μέχρι σήμερα ο μέσος πολίτης είναι πιο ενημερωμένος σε θέματα ψυχικής υγείας. Γυναίκες, παιδιά, υγεία, εργασία, αυτοτραμαυτισμοί, αυτοκτονίες, αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού και πολλά άλλα έγιναν μέρος μίας παγκόσμιας ανοιχτής συζήτησης.

Η ιδέα του νου είναι μια αφηρημένη έννοια και αυτή η μέρα μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε τις σκέψεις μας. Εξελισσόμαστε πέρα ​​από ξεπερασμένες αντιλήψεις και απελευθερώνουμε το στίγμα της ψυχικής υγείας, ώστε να μπορούμε να διαγνώσουμε το όποιο πρόβλημα σωστά και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Με το βάρος και τον φόβο να απομακρύνονται πάνω από τα θέματα ψυχικής υγείας, η μάχη γίνεται σημαντικά πιο εύκολη.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Αυτή η μέρα είναι εδώ για να μας θυμίσει πως ό, τι κι αν περάσαμε, δεν είμαστε οι μόνοι. Πολύ συχνά πιστεύουμε ότι είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη στιγμή. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι άλλοι άνθρωποι το έχουν περάσει και έχουν φτάσει στο άλλο άκρο. Μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε κι εμείς και να επουλώσουμε τις πληγές μας.

Καθώς αυξάνεται η κατανόησή μας για την ψυχική υγεία, αυξάνεται και η ικανότητά μας να αναζητούμε κατάλληλη θεραπεία. Με τον κατάλληλο θεραπευτή και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, τα πράγματα θα μοιάζουν πολύ πιο εύκολα. Όσο πιο δεκτικοί είμαστε και όσο περισσότερη χρηματοδότηση διατίθεται για την έρευνα και την ψυχική υγεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο παγκόσμιος αντίκτυπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT