Θέλεις να εξαφανιστείς από όλους και από όλα; Τι λένε οι ειδικοί για αυτό

Η Dr Jenn Anders, γνωστή και ως The Anxiety Doc στο Instagram, εξηγεί την αξία του να απομακρύνεσαι από τον κόσμο όταν τα πράγματα γίνονται υπερβολικά.

Elle 24 Απρ. 22
Θέλεις να εξαφανιστείς από όλους και από όλα; Τι λένε οι ειδικοί για αυτό

Έρχεται μια στιγμή για όλους μας που όλα όσα έχουν συσσωρευτεί μέσα και γύρω μας μοιάζουν υπερβολικά για να τα χειριστούμε. Ο μόνος τρόπος να τα βγάλουμε πέρα, όπως φαίνεται, είναι να ξεφύγουμε από όλα για λίγο. Γυρίζουμε λοιπόν προς τα μέσα, ακυρώνουμε τα σχέδιά μας και βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο για λίγο μέχρι να περάσει το χειρότερο.

Σε κάποιους, η στρατηγική αδρανοποίησης μπορεί να ακούγεται σαν αποφυγή ή προσωρινή λύση σε μια πολύ μεγαλύτερη πληγή. Αλλά σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Jenn Anders, γνωστή και ως The Anxiety Doc στο Instagram, η απομάκρυνση από τον κόσμο είναι στην πραγματικότητα ένα ευρέως παρεξηγημένο αλλά σημαντικό στάδιο θεραπείας.

Φαίνεται ότι το να βγούμε έξω, να τα αποτινάξουμε όλα από πάνω μας και να πολεμήσουμε την κακή μας διάθεση μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και συχνά είναι μέρος των προσδοκιών μας ότι «θεραπευόμαστε» μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

«Η πρακτική της «χειμερίας νάρκης» δεν είναι ευρέως αποδεκτή ως μέρος του θεραπευτικού ταξιδιού», γράφει η Dr Anders. «Αλλά αν βρίσκεστε στη διαδικασία του πένθους, της θεραπείας ή/και της μεταμόρφωσης, εμπιστευτείτε ότι το σώμα σας ξέρει τι να κάνει», συμπληρώνει.

Ποιο είναι το στάδιο χειμερίας νάρκης στη θεραπεία;

Στην ανάρτησή της, η Dr Anders εξηγεί ότι αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από μία ματιά προς τα μέσα, μια βαθιά επιθυμία να μείνεις μόνη και να αποσυνδεθείς. Είτε προκαλείται από εργασιακό άγχος, σχέσεις ή άλλο εξωτερικό παράγοντα, μας ωθεί να αποστασιοποιηθούμε από καταστάσεις ή παρέες που μας βλάπτουν, δίνοντάς μας χώρο για «αποτοξίνωση» από αγχωτικές συναντήσεις. Αλλά αν είναι τόσο σημαντικό, γιατί τόσοι πολλοί από εμάς βρίσκουμε τόσο δύσκολο να διανήσουμε αυτό το στάδιο θεραπείας;

ειδικοί

Η Dr Anders εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χειμερίας νάρκης, είναι πιο πιθανό να αρχίσουμε να αμφισβητούμε την πραγματικότητα και τις επιλογές της ζωής μας. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι στη δουλειά μας; Χρειαζόμαστε περισσότερα από τις φιλίες μας; Είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε στη ζωή; Αυτές οι δύσκολες ενδοσκοπήσεις μπορούν συχνά να προκαλέσουν εσωτερική σύγκρουση και να προκαλέσουν συναισθήματα και τύψεις που δεν είναι εύκολο να τα επεξεργαστούμε.

«Πηγαίνετε με τη ροή», ενθαρρύνει η Dr Anders. «Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σας πουν «να βγείτε έξω» και να αποσπάσετε την προσοχή σας, αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η ενδοσκόπηση είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος θεραπείας. Η απόσπαση της προσοχής είναι ο τρόπος με τον οποίο καταπιέζουμε τα θέματα μας», συμπληρώνει.

Συνεχίζει εξηγώντας ότι δεν πρέπει να καταπολεμούμε τη φυσική μας κλίση για χειμερία νάρκη ενώ θεραπευόμαστε, καθώς είναι ένα σύνθημα τόσο από το μυαλό όσο και από το σώμα μας που μας ενημερώνει τι χρειαζόμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να ενδώσουμε στην επιθυμία να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να αποσυνδεθεί.

«Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον εαυτό σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θεραπεύεστε», συμβουλεύει η Dr Anders. «Εμπιστεύσου ότι θα βγεις ακόμα πιο δυνατή!».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT