Ο καλοκαιρινός καιρός έχει πολλά οφέλη, αλλά αν είσαι απο τους ανθρώπους που τρέχουν να γυμναστούν απο την πρώτη μέρα της άνοιξης για να φτάσουν στο ιδανικό τους summer body, είναι δύσκολο να είσαι πολύ ενθουσιασμένη αν προσθέσεις την βασανιστική ζέστη σε μια ήδη δύσκολη προπόνηση. Οι περισσότεροι απο εμάς αθλούμαστε έξω αυτή την εποχή και λόγω της πανδημίας και του καλού καιρού, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό μιας και μετά τις 11-12 το μεσημέρι είναι ανυπόφορο να είσαι -πόσο μάλλον να γυμνάζεσαι- στον ήλιο.
Η επιμονή όμως πάντα νικά γι’ αυτό και η personal trainer Bianca Errigo μας δίνει τα πιο σημαντικά tips προετοιμασίας για την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες για να βρούμε το σωστό τρόπο και τη σωστή ώρα να προπονηθούμε, ανεξάρτητως ζέστης και θερμοκρασίας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Εάν ετοιμάζεσαι να αθληθείς εκτός σπιτιού, οργάνωσε τη διαδρομή σου ή επέλεξε το μέρος να έχει αρκετή σκιά. Καλό θα ήταν να αποφύγεις την καφεΐνη και να προτιμήσεις το νερό πριν την άσκηση. Επίσης διάλεξε τα ρούχα σου προσεκτικά. Χρειάζεσαι ελαφριά υφάσματα που να επιτρέπουν στο δέρμα σου να αναπνέει. Υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα αθλητικά ενδύματα για το καλοκαίρι και τις περιόδους με πολλή ζέστη. SOS Μην ξεχάσεις να βάλεις αντιηλιακό!
ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ ΠΡΙΝ
Πριν ξεκινήσει η προπόνηση, καλό θα ήταν να κάνεις ένα αναζωογονητικό κρύο ντούζ. Θα τονώσει την επιδερμίδα σου και θα σε δροσίσει. Επίσης, μπορείς να μην στεγνώσεις τα μαλλιά σου για να σε κρατήσουν δροσερή όσο περισσότερο γίνεται.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Πάρε μαζί σου ένα γεμάτο μπουκάλι νερό (χρειάζονται τουλάχιστον 750 ml την ώρα) και εάν σκοπεύετε να κάνετε μια μεγαλύτερη διαδρομή στο τρέξιμο ή προπόνηση (πχ πάνω από 45 λεπτά) μπορείς να σκεφτείς ίσως να πάρεις κάποια ειδικά αναψυκτικά ενυδάτωσης που περιέχουν ηλεκτρολύτες.
ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΤΗΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Η πιο δροσερή ώρα της ημέρας είναι η αυγή, δηλαδή όσο πιο πρωί γίνεται. Παρόλο που και το σούρουπο ή το βράδυ είναι καλύτερα από το μεσημέρι, η πρωινή προπόνηση σου προσφέρει όλες τις ενδορφίνες για να έχεις το καλύτερο δυνατό ξεκ΄νημα που θα σε ωφελήσει σε όλη την υπόλοιπη μέρα.
ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ
Είναι σημαντικο να ακούμε το σώμα μας. Εάν αισθάνεσαι πως πιέζεις τον εαυτό σου πολύ, μη φοβηθείς να σταματήσεις. Ειδάλλως, μπορείς να κάνεις μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ για να επιτρέψεις στο σώμα σου να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του. Τέλος, δώσε την απαραίτητη σημασία και χρόνο στις διατάσεις σου, έτσι ώστε να βοηθήσεις τους μύες σου να επανέλθουν αργά και να αποφύγεις το ενοχλητικό πιάσιμο που μπορεί να σε ακολουθεί μέρες μετά.