Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σύμφωνα με νέα έρευνα

Μπορεί το φθινόπωρο να είναι η εποχή της χειμερίας νάρκης, αλλά μία νέα έρευνα για τον ύπνο μας έδωσε μια επιτέλους οριστική απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: «Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσω;».

Elle 23 Σεπ. 22
Αυτή είναι η ώρα που πρέπει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σύμφωνα με νέα έρευνα

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάμε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι από έναν καλό βραδινό ύπνο, ιδιαίτερα μετά από ένα καλοκαίρι που τα ημερολόγια μας ήταν γεμάτα από κοινωνικές συναντήσεις και συγκεντρώσεις.

Ο επαρκής ύπνος δεν διασφαλίζει απλώς ότι έχουμε αρκετή ενέργεια για να αντιμετψπίσουμε τη μέρα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματός μας, στη μείωση του στρες, αλλά και του κινδύνου σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, με την πλειονότητα των ενηλίκων να υποφέρει από διατραχές ύπνου, η άφιξη των cosy φθινοπωρινών νυχτών και η ελάττωση των ωρών της ημέρας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Δεν είναι μόνο η αλλαγή της ατμόσφαιρας και η ψύχρα στον αέρα που μπορεί να μας αποσυντονίσει. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες, ειδικότερα, βιώνουμε περισσότερο κατακερματισμό και χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για το σώμα μας να προσαρμοστεί στις μεταβατικές εποχές. Πώς μπορούμε λοιπόν να μεγιστοποιήσουμε τις ώρες της ημέρας και να διατηρήσουμε τους κύκλους του ύπνου μας υπό έλεγχο καθώς τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν;

ώρα

Εν όψει του φθινοπώρου, οι ειδικοί στο Duette ανέλυσαν δεδομένα από την ανατολή του ηλίου σε πέντε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία πέντε χρόνια για να ανακαλύψουν τις καλύτερες ώρες για να ξυπνήσεις τον Οκτώβριο. Η συναρπαστική έρευνά τους αποκάλυψε ότι η μέση ώρα ανατολής του ηλίου τον Οκτώβριο, σε όλες τις πόλεις που αναλύθηκαν, είναι 7.28 π.μ., καθιστώντας αυτή τη βέλτιστη ώρα για να ξεκινήσει η ημέρα.

Επιπλέον, η έρευνα του Duette ανέφερε ότι η μέση ώρα δύσης νωρίς το φθινόπωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 5.54 μ.μ., καθιστώντας την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσεις να εργάζεσαι και να αρχίσεις να αποφορτίζεσαι.

Πώς επηρεάζει το φως της ημέρας τον ύπνο μας;

Ο κύκλος του φωτός και του σκότους του ήλιου έχει ισχυρή επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, γνωστό και ως το 24ωρο ρολόι του. Η μετάβαση μεταξύ της θερινής ώρας και της τυπικής ώρας που συμβαίνει στα τέλη του φθινοπώρου χαρακτηρίζεται από περισσότερο πρωινό σκοτάδι και λιγότερο απογευματινό φως.

ώρα

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, αυτό μπορεί ουσιαστικά να «καθυστερήσει» τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, κάνοντας μας να αισθανόμαστε κουρασμένοι το πρωί και σε εγρήγορση το βράδυ. Επιπλέον, το φως επηρεάζει την απελευθέρωση μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και ελέγχει το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε. Λιγότερη έκθεση στο φως σημαίνει περισσότερη μελατονίνη, που μας κάνει να νιώθουμε νωθροί ή πιο υπνηλία από το συνηθισμένο.

Επομένως, το κλειδί είναι να επηρεαζόμαστε από φυσικές πηγές φωτός και να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα ύπνου μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση του κιρκάδιου ρυθμού μας και να αποφύγουμε το «χρέος ύπνου», το σωρευτικό αποτέλεσμα της μη επάρκειας ύπνου σε τακτική βάση.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT