Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνοντας εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας σε προϊόντα με μεγάλη ποσότητα λακτόζης, όπως είναι το παγωτό, το γάλα, το βούτυρο, οι κρέμες, μερικά τυριά, το ψωμί κ.α. Μάλιστα, το ποσοστό του πληθυσμού με δυσανεξία στη λακτόζη υπερβαίνει το 65%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Μedicine. Τί συμβαίνει όμως στον οργανισμό των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, ποια είναι τα συμπτώματα και με ποια άλλα προϊόντα μπορούν να αντικαταστήσουν τα κοινά γαλακτοκομικά; Ρωτήσαμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αναστασία Δουλγέρη και μας τα εξήγησε όλα.
Τι είναι η λακτόζη
Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης (υδατάνθρακας) που συναντάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορα ποσοστά. Η δυσανεξία στη λακτόζη συγκεκριμένα αφορά την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός ενός ανθρώπου αδυνατεί να µεταβολίσει τη λακτόζη και δεν μπορεί να διασπάσει όλη την ποσότητα που προσλαμβάνει.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας;
Όσον αφορά τα συμπτώματα, τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν συνήθως ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος ή τη λήψη τροφών που περιέχουν λακτόζη. Τα συμπτώματα αυτά τείνουν να εμφανιστούν περίπου 15 λεπτά με μερικές ώρες μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λακτόζη.
Όποιος έχει δυσανεξία πρέπει να κόψει τα γαλακτοκομικά;
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλουν εντελώς από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία. Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές, που οι περισσότερες συμπεριλαμβάνονται και σε πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Medicine, που θα βοηθήσουν τα άτομα με δυσανεξία να διατηρήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους, χωρίς όμως να χάσουν τα οφέλη που σχετίζονται με τα τρόφιμα αυτά:
Κάνε την εισαγωγή γαλακτοκομικών στη διατροφή σου σταδιακά
Αρχικά, για την ύφεση των συμπτωμάτων καλό είναι να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη. Η σταδιακή κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (από 30 έως 250 ml / ημέρα) πρέπει να καταναλώνεται μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνεται η απελευθέρωση λακτόζης στο λεπτό έντερο.
Να προτιμάς τα σκληρά τυριά
Προτίμησε την κατανάλωση παλαιωμένου τύπου τυριού και γενικά πιο σκληρά τυριά, τα οποία περιέχουν χαμηλό έως και καθόλου μερίδιο λακτόζης, όπως είναι το τσένταρ ή το πεκορίνο, η γραβιέρα και η παρμεζάνα.Το τυρί παρασκευάζεται με πυτιά, που περιέχει λακτόζη. Κατά κανόνα, όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο λιγότερη η υγρασία –πυτιά- που περιέχει, άρα τόσο λιγότερη και η λακτόζη. Στο σκληρό τυρί δεν έχει μόνο στραγγιστεί το μεγαλύτερο μέρος της πυτιάς, αλλά πολλή από την λακτόζη έχει ήδη μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας παραγωγής του.
Επίλεξε το κατάλληλο γάλα
Προτίμησε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένη λακτόζη, τα οποία είναι διατροφικά όμοια με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα τα υποκατάστατα του γάλακτος (π.χ. γάλα σόγιας, καρύδας κλπ) ή ακόμη και προϊόντων με γάλα χωρίς λακτόζη, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στο εμπόριο.