Γιατί λαχανιάζω όταν τρέχω; #ELLERUN

Λαχάνιασμα: οι απαντήσεις σε μία από τις πιο κλασικές ερωτήσεις που απασχολούν όσους ξεκινούν τώρα το τρέξιμο.

Elle 28 Ιουν. 22
Γιατί λαχανιάζω όταν τρέχω; #ELLERUN

Μήπως λαχανιάζεις εύκολα; Ή έστω λίγα λεπτά αφού ξεκινήσεις; Μήπως αισθάνεσαι ότι λαχανιάζεις με το παραμικρό; Αυτές είναι σίγουρα μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που απασχολούν όσους ξεκινούν τώρα το τρέξιμο. Και πράγματι, ο φόβος πολλών νέων δρομέων είναι το έντονο λαχάνιασμα, η απότομη αύξηση του ρυθμού αναπνοής ή, κατά άλλους το “κόψιμο” της αναπνοής.

Γιατί λαχανιάζουμε όταν τρέχουμε;

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί ο οργανισμός μας εκτελεί μία δραστηριότητα που απαιτεί αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου. Κι αυτό γιατί όταν ασκούμαστε (τρέξιμο, ποδήλατο, ομαδικά σπορ κλπ.) οι μύες λειτουργούν πιο έντονα και το σώμα μας χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο, ενώ παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Ο οργανισμός στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση οξυγόνου, μέσω του εγκεφάλου αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να τριπλασιάσει ή και να τετραπλασιάσει το ρυθμό της αναπνοής. Ενδεικτικά σε κατάσταση ηρεμίας εκτελούμε περίπου 15 αναπνοές/λεπτό, ενώ σε έντονη άσκηση μπορούμε να φτάσουμε τις 40-60/λεπτό. Το αποτέλεσμα είναι να επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίματος ώστε να μεταφερθεί ταχύτερα οξυγόνο στους μυς.

Φυσικά, η συστηματική προπόνηση και άσκηση βελτιώνουν σημαντικά την ανταπόκριση του οργανισμού μας σε τέτοιες κατάστασεις. Έτσι, ένας έμπειρος δρομέας λαχανιάζει σπάνια ή σε πολύ απαιτητικές καταστάσεις συγκριτικά με έναν αρχάριο ή αγύμναστο που λαχανιάζει με το παραμικρό.

Διάβασε πώς μπορείς να αποφύγεις το λαχάνιασμα στο runnermagazine.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT