Η αποτελεσματική μέθοδος 4-7-8: Την συστήνουν οι ειδικοί σε όσους δεν κοιμούνται από άγχος

Είμαστε πολλοί αυτοί που τα βράδια παλεύουμε να μας πάρει ο ύπνος και το καταφέρνουμε με μεγάλη δυσκολία. Και σαν να μη φτάνει αυτό, ξυπνάμε συχνά στη διάρκεια της νύχτας είτε για να ουρήσουμε είτε γιατί είδαμε ένα όνειρο που μας τάραξε. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα έντονου άγχους. Ιδίως άτομα που τείνουν να κάνουν ανασκόπηση της ημέρας τους λίγο πριν κοιμηθούν, το να επαναφέρουν πράξεις τους που τους φαίνονται ενοχλητικές και αναρωτιούνται «γιατί το έκανα αυτό θεέ μου;», αυξάνει το άγχος.

Elle 20 Σεπ. 22
Η αποτελεσματική μέθοδος 4-7-8: Την συστήνουν οι ειδικοί σε όσους δεν κοιμούνται από άγχος

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που η τελευταία φορά που κοιμήθηκαν χωρίς ανησυχίες και έκαναν πλήρη ύπνο το βράδυ, ήταν στην 6η δημοτικού, τότε υπάρχει μια μέθοδος που αρκετοί ειδικοί στο εξωτερικό την θεωρούν αποτελεσματική.

Πρόκειται για τη μέθοδο 4-7-8. Όχι, δεν είναι κάποιος κωδικός ή κάποια μέτρηση προβάτων. Είναι η τεχνική του να εισπνέεις μετρώντας ως το 4, να κρατάς αυτή την εισπνοή μέχρι το 7 και να εκπνέεις μετρώντας ως το 8. Ο καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και ιατρικής στη Σχολή Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, δρ. Raj Dasgupta, περιγράφει αυτή την τεχνική ως την αναπνοή της ξεκούρασης.

Το 4-7-8 είναι μια πανάρχαια τεχνική που έχει τις ρίζες της στην πραναγιάμα, μια πρακτική ρύθμισης της αναπνοής στη γιόγκα, που διαδόθηκε το 2015.

«Οι περισσότερες δυσκολίες ύπνου αφορούν ανθρώπους που παλεύουν να κοιμηθούν, αλλά το μυαλό τους είναι υπερδραστήριο. Αλλά ασκήσεις όπως η τεχνική 4-7-8 σου δίνουν τη δυνατότητα να επιδιώξεις την ηρεμία. Κι αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε να κάνουμε πριν ξαπλώσουμε», λέει η σύμβουλος Rebecca Robbins από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που ασχολείται με τον ύπνο και τις κιρκαδικές ανισορροπίες στην Κλινική Brigham στη Βοστώνη.

«Δε σου προκαλεί υπνηλία, αλλά σου μειώνει το άγχος, άρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κοιμηθείς», εξηγεί ένας κλινικός ψυχολόγος στο CNN, ο Joshua Tal.

Διάβασε πώς θα πετύχεις αυτήν τη μέθοδο στο nitro.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: