Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος βιβλίων για να διαβάσεις πριν κοιμηθείς. Και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι!

Διάλεξε το κατάλληλο ανάγνωσμα με τη βοήθεια των ειδικών ύπνου!

Elle 21 Νοε. 22
Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος βιβλίων για να διαβάσεις πριν κοιμηθείς. Και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι!

Μια φορά κι έναν καιρό, δεκαετίες πριν η νυχτερινή σου ρουτίνα γίνει μία σειρά από βήματα περιποίησης δέρματος και διαλογισμός, αποκοιμιόσουν υπό τον ήχο των γονιών σου να σου διαβάζουν μία ιστορία για καληνύχτα. Τότε, οι επιλογές σου στα είδη περιορίζονταν σε παραμύθια ανάλογα με την ηλικία σου και ιστορίες με ηθικά διδάγματα. Τώρα, τα αναγνωστικά σου γούστα μάλλον εκτείνονται σε μία ευρεία γκάμα. Αλλά τα θρίλερ και οι υπαρξιακές εξερευνήσεις δεν είναι ακριβώς λογοτεχνικά νανουρίσματα. Πώς μπορείς λοιπόν να διαλέξεις ένα βιβλίο που θα σε βοηθήσει πραγματικά να αποφορτιστείς και να κοιμηθείς; Να τι λένε οι ειδικοί.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεις τα υπερβολικά αγχωτικά αναγνώσματα ακριβώς πριν τον ύπνο;

Η Ταγματάρχης Allison Brager, Ph.D., νευροεπιστήμονας που ασχολείται με το Ολιστικό Σύστημα Υγείας και Γυμναστικής του Στρατού των Η.Π.Α., που ειδικεύεται στον ύπνο, λέει ότι οι δραστηριότητες που επιλέγεις να κάνεις πριν τον ύπνο πρέπει να είναι χαλαρωτικές για να βοηθήσουν το σώμα να μεταβεί σε μια κατάσταση δραστηριότητας χαμηλού επιπέδου. Αυτό περιλαμβάνει το υλικό που διαβάζεις πριν πέσεις για ύπνο, καθώς οι λέξεις στις σελίδες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της μετάβασης από τον ξύπνιο στον ύπνο.

διαβάσεις

Επιπλέον, αυτά που διαβάζεις πριν τον ύπνο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα όνειρά σου και να θέσουν τη διάθεση σου για την ημέρα που έρχεται. «Οι σκέψεις με τις οποίες πηγαίνεις για ύπνο είναι συχνά οι πρώτες που έχεις όταν ξυπνάς. Και οι πρώτες σου σκέψεις καθώς και η ποιότητα του ύπνου που έκανες το προηγούμενο βράδυ συχνά θέτουν τη διάθεσή σου για όλη την ημέρα», λέει ο Jacob Teitelbaum, M.D., ειδικός στον ύπνο και συγγραφέας του «From Fatigued to Fantastic». Επομένως, θα πρέπει να αποφύγεις πριν τον ύπνο βιβλία που μπορεί να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο ή που έχουν σκοτεινά θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εφιάλτες.

Τι να διαλέξετε αντ ‘αυτού.

Αν και καλό είναι να επιλέξεις ένα ανάγνωσμα πριν τον ύπνο που δε θα σε κάνει να ανατριχιάσεις ή να σκεφτείς το νόημα της ζωής στις 11 το βράδυ (οτιδήποτε πρόκειται να ενεργοποιήσει το νευρικό σύστημα είναι απαγορευτικό), η ιστορία θα πρέπει να είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να απομακρύνει το μυαλό σου από αγχωτικές σκέψεις.

Φυσικά, το είδος της λογοτεχνίας που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις αυτό είναι υποκειμενική υπόθεση. «Αυτό που ένα άτομο βρίσκει ότι προωθεί τον ύπνο μπορεί να είναι πολύ συναρπαστικό ή υπερβολικά ανατρεπτικό για ένα άλλο άτομο», εξηγούν η Heather Turgeon και η Julie Wright, ιδρύτριες του The Happy Sleeper και συγγραφείς του «Generation Sleepless». Το κλειδί εδώ, δεν είναι να διαλέξεις κάτι πολύ βαρετό, λέει το δίδυμο, καθώς θα δημιουργήσει το μυαλό σου άλλες σκέψεις που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνια.

διαβάσεις

Η πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου και ιδρύτρια του «Live Love Sleep» Kaley Medina επισημαίνει επίσης τις αναγνώσεις υψηλού ενδιαφέροντος. Πιθανότατα θα θέλεις να τα διαβάσεις μέχρι το τέλος, οπότε μπορεί να μην είναι τα καλύτερα για την ώρα του ύπνου. «Πιθανότατα θα βρεθείς να καθυστερείς την ώρα του ύπνου ή να μένεις ξύπνια μέχρι αργά σκεπτόμενη τι θα συμβεί στη συνέχεια», λέει η Medina.

Επομένως, τι είδους αναγνώσματα πριν τον ύπνο επιτυγχάνουν την τέλεια ισορροπία του να μην είναι πολύ ενδιαφέροντα αλλά να μην είναι και πολύ βαρετά; Λοιπόν, εξαρτάται ποιον ρωτάς. Η γενική συναίνεση είναι να επιλέξεις κάτι ανάλαφρο, με χαρούμενα θέματα, που μπορεί επίσης να ηρεμήσει το πολυάσχολο μυαλό σου.

Ο Teitelbaum αποκαλύπτει ότι συνήθως αναζητά μια ρομαντική κομεντί, ενώ η Turgeon και η Wright προτείνουν ταξιδιωτικά, ανάλαφρη φαντασία, ιστορίες για φιλία και μερικές βιογραφίες. Ο Michael J. Breus, Ph.D. , γνωστός και ως The Sleep Doctor, υπογραμμίζει επίσης ότι το φυσικό αντίγραφο είναι προτιμότερο από ένα ψηφιακό, για να αποφευχθεί η έκθεση στο μπλε φως, που έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στον ύπνο σου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT