Ice baths: 8 οφέλη τους για να καταλάβεις γιατί είναι η νέα μεγάλη τάση

Ενώ πολλοί επαγγελματίες αθλητές, bodybuilders και λάτρεις της φυσικής κατάστασης υποστηρίζουν τα ice baths ως αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης, τα στοιχεία και τα δεδομένα είναι αμφιλεγόμενα.

Elle 03 Νοε. 21
Ice baths: 8 οφέλη τους για να καταλάβεις γιατί είναι η νέα μεγάλη τάση

Ενώ η ιδέα μιας παγωμένης βουτιάς μετά την προπόνηση μπορεί να μην είναι ελκυστική για όλους, το παγόλουτρο, γνωστό ως ice bath, μπορεί να είναι ένα εργαλείο αποκατάστασης που αλλάζει το παιχνίδι και το οποίο μπορεί να το εκμεταλλευτεί ο καθένας. «Η βύθιση ενός μόνο άκρου ή ολόκληρου του σώματος, σε μια μπανιέρα με κρύο νερό για 10-15 λεπτά, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ιεροτελεστία για τους αθλητές καθώς και τους σκληροπυρηνικούς ασκούμενους», λέει η Elizabeth Gardner, MD, γιατρός και βοηθός αθλητικής ιατρικής του Yale Medicine.

Τα ice baths, που αναφέρονται επίσης ως κρύα υδροθεραπεία, είναι μια μορφή κρυοθεραπείας αλλά όχι τόσο ακραία. Ενώ οι κρυοθεραπείες περιλαμβάνουν έκθεση σε θερμοκρασίες κάτω των -100 °C, τα ice baths δεν είναι τόσο κρύα. Η συνιστώμενη θερμοκρασία του νερού σε ένα ice bath είναι στην πραγματικότητα 10 °C, δηλαδή αρκετά κρύα για να ηρεμήσει το σώμα, αλλά όχι σε σημείο να παγώσει.

H κατάλληλη στιγμή για ένα ice bath είναι αμέσως μετά την προπόνηση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην παραμείνεις στο κρύο νερό για πολύ ώρα, διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τα πιθανά μειονεκτήματα. 15 λεπτά είναι υπέραρκετα λόγω του κινδύνου υποθερμίας και κρυοπαγημάτων. Αν παρατηρήσεις ότι το δέρμα σου αλλάζει χρώμα, τότε είναι σημαντικό να βγεις αμέσως. Επίσης, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό είναι να συμβουλευτείς πρώτα τον γιατρό σου.

ice bath

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι τα πιθανά οφέλη τους είναι αρκετά:

1.Τα ice baths μπορούν να βοηθήσουν τους μύες σου να αναρρώσουν μετά από μια σκληρή προπόνηση

Όταν εκτίθεσαι σε κρύο νερό, τα αιμοφόρα αγγεία σου συστέλλονται και μικραίνουν. Και όταν βγαίνεις από αυτό, η αλλαγή της θερμοκρασίας τα αναγκάζει να ξανανοίξουν γρήγορα, κάτι που μπορεί να σεβοηθήσει να ξεπλύνεις τα μεταβολικά απόβλητα των μυών. Αυτή η ταχεία διαστολή των αιμοφόρων αγγείων παρέχει επίσης το τόσο απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες, τα οποία θεωρητικά θα τους βοηθήσουν να ανακάμψουν μετά από τη σκληρή προπόνηση.

2.Μπορούν να αποτρέψουν τον μυϊκό πόνο 

Η βύθιση σε παγόλουτρο μετά από έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση μετέπειτα μυϊκού πόνου σε σύγκριση με τις απλές διατάσεις. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω της μείωσης της φλεγμονής.

3.Μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις το σώμα σου

Ένα από τα πιο προφανή οφέλη ενός ice bath; Θα βοηθήσει το σώμα σου να ηρεμίσει γρήγορα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Athletic Training διαπίστωσε ότι το κρύο ντους (πολύ παρόμοιο με ένα ice bath) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την υπερθερμία κατά την άσκηση.

4. Μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία

Τα ice baths προσφέρουν επίσης οφέλη και στην ψυχική υγεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκουν την εμπειρία του ice bath ευχάριστη στην αρχή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ειλικρινά επώδυνη. Ωστόσο, αυτό βελτιώνεται με τη χαλάρωση, την συγκέντρωση στην αναπνοή και ακόμη και με κάποια απόσπαση προσοχής. Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί άνθρωποι θα αναπτύξουν μια ανοχή στο κρύο και θα το θεωρήσουν σημαντικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης τους. Αυτή η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή έχουν προφανείς εφαρμογές και αλλού στην άσκηση, τον αθλητισμό και τη ζωή.

ice bath

5. Μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο σας

Το κρύο νερό μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που σε βοηθά να κοιμάσαι και να αισθάνεσαι καλύτερα αφού περάσεις 10 με 15 λεπτά σε αυτό.

6. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού

Τα ice baths μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και να μειώσουν τον πόνο.  Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

7. Μπορούν να σε βοηθήσουν να προετοιμάσετε το σώμα σου για την επόμενη προπόνηση

Μέσω αυτών δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ανακάμψει και έτσι να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για την επόμενη προπόνηση, η οποία μπορεί να είναι υψηλότερων αποδόσεων.

8. Ενισχύσουν το ανοσοποιητικό 

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία ότι τα ice baths λειτουργούν ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους είναι σχεδόν 30% να αρρωστήσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT