Ποια είναι τα οφέλη του να κάνουμε yoga στο κρεβάτι;

Ένας φυσιοθεραπευτής αναλύει γιατί πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά να το δοκιμάσεις.

Elle 11 Σεπ. 22
Ποια είναι τα οφέλη του να κάνουμε yoga στο κρεβάτι;

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι οραματίζονται να κάνουν yoga, φαντάζονται τους εαυτούς τους να απλώνουν ένα στρώμα και να κάνουν στάσεις στο πάτωμα. Ωστόσο, η πρακτική της yoga είναι ποικίλη και μπορείς πραγματικά να την εξασκήσεις ακόμα και στο κρεβάτι. Αυτό όχι μόνο θα σε απαλλάξει από το να χρειαστεί να αγοράσεις yoga mat και να κάθεσαι στο πάτωμα, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει μοναδικά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Για να μάθουμε περισσότερα, συμβουλευτήκαμε τη Shannon Leggett, φυσιοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη δασκάλα yoga.

Τι συνεπάγεται η yoga στο κρεβάτι;

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται μόνο τις σωματικές στάσεις της yoga, οι οποίες ονομάζονται ασάνες, αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της πρακτικής. Η yoga περιλαμβάνει άλλες εξίσου σημαντικές πτυχές, όπως η αναπνοή (πραναγιάμα) και ο διαλογισμός.

Καθώς ο διαλογισμός έχει συνδεθεί με πράγματα όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης (σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Journal of Psychiatric Research) και η βελτιώση του άγχους (σύμφωνα με μια κριτική στο Psychological Medicine) αξίζει μία θέση στην πρωινή σου ρουτίνα και, γιατί όχι, την πρώτη, πριν σηκωθείς.

yoga

«Η yoga στο κρεβάτι είναι επίσης ιδανική αν θέλεις να ενισχύσεις την κινητικότητα σου ή να κάνεις διατάσεις», λέει η Leggett, προσθέτοντας ότι η yoga στο κρεβάτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλύνεις τον πόνο και τη δυσκαμψία. Λειτουργεί ως προθέρμανση πριν ξεκινήσεις να κινείσαι.

Η Leggett λέει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τον ύπνο. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε 7-9 ώρες τη νύχτα. Ωστόσο, το 62% των ανθρώπων παγκοσμίως αναφέρει ότι δεν κοιμάται τόσο πολύ όσο θα ήθελε», αναφέρει. «Ένας από τους τρόπους για να βελτιώσετε την ικανότητα να αποκοιμηθείτε και να έχετε ποιοτικό ύπνο είναι να αναπτύξετε μια ρουτίνα ύπνου. Αντί για τηλέφωνα ή τηλεόραση στο κρεβάτι, η προσθήκη της yoga σε μια νυχτερινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από την ημέρα και να κοιμηθείτε».

Έχει κάποια επίδραση η yoga στο κρεβάτι;

Η Leggett λέει ότι ένα από τα κύρια οφέλη της yoga στο κρεβάτι προέρχεται από τη «συνειδητότητα». Συνειδητότητα σημαίνει απλώς να έχεις επίγνωση της παρούσας στιγμής. Ο διαλογισμός εμπίπτει στην πραγματικότητα στον γενικό όρο της «συνειδητότητας». Και όπως ο διαλογισμός, η πρακτική έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου, που γράφτηκε στο Journal of Clinical Medicine, διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα συνειδητότητας μπορεί να βελτιώσει το άγχος και την κατάθλιψη.

yoga

Σύμφωνα με τη Leggett, οι ασκήσεις αναπνοής της yoga βοηθούν στην επίγνωση, επειδή σε βοηθούν να εστιάσεις στο να είσαι παρόν και να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Η αναπνοή διεγείρει άμεσα το πνευμονογαστρικό μας νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για να μας φέρει σε κατάσταση χαλάρωσης. Και, ποιο καλύτερο μέρος για να εξασκηθείς στην αναπνοή από το κρεβάτι;

«Το πνευμονογαστρικό νεύρο επιβλέπει την επαναφορά του σώματός μας σε κατάσταση ηρεμίας και πέψης», λέει. «Οι τακτικές πρακτικές, όπως η yoga, θα βελτιώσουν την ικανότητά σας να ανακάμπτετε από μια αντίδραση στο στρες, κάτι που θα βελτιώσει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT