Τα τελευταία 2 χρόνια χάνουμε βάρος διαφορετικά. Τι έχει αλλάξει δηλαδή;

Έχει γίνει μια τεράστια αλλαγή νοοτροπίας.

ELLE Team 11 Ιουν. 22
Τα τελευταία 2 χρόνια χάνουμε βάρος διαφορετικά. Τι έχει αλλάξει δηλαδή;

Για δεκαετίες, η απώλεια βάρους κατείχε κορυφαία θέση στο μυαλό πολλών ανθρώπων, με πράγματα όπως η διατροφική κουλτούρα, οι δημοφιλείς δίαιτες του συρμού και η πίεση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο να τους ωθούν όλο και περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τώρα μπορεί να έχουμε διαφορετικό κίνητρο να θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Νωρίτερα φέτος, η Mayo Clinic ερεύνησε πάνω από 200.000 Αμερικανούς για να μάθει περισσότερα σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι θέλουν να χάσουν βάρος. Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 83% δήλωσε ότι η εμφάνιση δεν είναι πλέον το #1 κίνητρό. Μάλιστα, το βασικό του κίνητρο το 2022 είναι η βελτίωση της υγείας του.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος για την υγεία τους είναι 5 φορές μεγαλύτερος από τους ανθρώπους που το κάνουν για την εμφάνιση τους. Με τα κύρια στοιχεία της έρευνας να περιλαμβάνουν την εξέταση του πώς έβλεπε κάποιος τον εαυτό του, πού βρισκόταν στο πραγματικό του ταξίδι απώλειας βάρους και επίσης πόσο μεγάλο κίνητρο είχε.

Στο The Today Show, ο Δρ. Donald Hensrud, αναπληρωτής καθηγητής της Mayo Clinic, δήλωσε «νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο κίνημα για την εστίαση στη βελτίωση της υγείας». Με το TODAY να αναφέρει επίσης, ότι αυτός είναι ο τύπος εγγενών κινήτρων που φαίνεται να κρατά τους ανθρώπους να συνεχίζουν περισσότερο σε σχέση με άλλους τύπους κινήτρων.

βάρος

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το lockdown μπορεί να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της σημαντικής αλλαγής νοοτροπίας. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό ακολουθεί μια παγκόσμια τάση των ανθρώπων που εστιάζουν περισσότερο στην υγεία και την ευεξία μετά την πανδημία.

Η Δρ. Natalie Azar, Ιατρική Συνεργάτης του NBC News σχολίασε επίσης την έρευνα λέγοντας ότι η νοοτροπία της δίαιτας ήταν εμφανώς ανεπιτυχής για πολλούς Αμερικανούς. «Το 55% των Αμερικανών έχουν δοκιμάσει έξι ή περισσότερες δίαιτες στη ζωή τους και γνωρίζουμε ιστορικά ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολύ να ακολουθήσουν δίαιτες», δήλωσε.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα δεν είναι η πρώτη που έδειξε την επιτυχία της απώλειας βάρους με εγγενή κίνητρα. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εσωτερικά κίνητρα και η εστίαση σε προσωπικούς στόχους υγείας βοήθησαν τους ασθενείς να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν με πιο επιτυχημένο ρυθμό. Η Harvard Health Publishing διαπίστωσε ακόμη ότι πράγματα όπως η αυτο-παρακίνηση και το να έχεις συναισθήματα υπερηφάνειας για τον εαυτό σου και τα επιτεύγματά σου βοήθησαν επίσης σημαντικά στη διαδικασία απώλειας βάρους και διαχείρισης βάρους.

Cover photo: istockphoto.com

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: