Βιταμίνη D: Γιατί τόσος «ντόρος» γύρω από αυτήν;

Να γιατί χρειάζεσαι τη «βιταμίνη του ήλιου».

Elle 26 Ιουλ. 22
Βιταμίνη D: Γιατί τόσος «ντόρος» γύρω από αυτήν;

Η βιταμίνη D είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και τον φώσφορο, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού. «Η βιταμίνη D είναι μια ορμόνη που επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και έχει επίσης αναγνωρισμένες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Δρ Donald Ford, MD, γιατρός οικογενειακής ιατρικής στην Cleveland Clinic. Εδώ είναι 5 πράγματα που συμβαίνουν όταν λαμβάνεις βιταμίνη D κάθε μέρα. Διάβασε τα παρακάτω.

Βιταμίνη D και COVID-19

Ενώ η λήψη βιταμίνης D δεν μπορεί να αποτρέψει τον COVID-19, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σοβαρότητας της νόσου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια κρίσιμη περίπτωση COVID-19. «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι σκόπιμο να διατηρούνται φυσιολογικά τα επίπεδα βιταμίνης D», λέει ο Δρ. Amiel Dror από το Ιατρικό Κέντρο Galilee και την Ιατρική Σχολή Azrieli. Αυτό θα είναι ωφέλιμο για όσους μολυνθούν από τον ιό. Υπάρχει σαφής συναίνεση των παγκόσμιων οργανισμών υγείας για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε τακτική βάση.

Βιταμίνη D και υγεία των οστών

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των μυών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι η υπερβολική λήψη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι αν μερικά είναι καλά, περισσότερα είναι καλύτερα», λέει η Δρ JoAnn E. Manson, the Michael and Lee Bell Professor of Women’s Health at Harvard Medical School.. «Αυτό γενικά δεν ισχύει και σίγουρα δεν ισχύει για τη βιταμίνη D. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, φαίνεται ότι πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης D δεν παρέχουν περαιτέρω οφέλη για τα οστά για την υγεία και μπορεί στην πραγματικότητα να έχει επιβλαβή επίδραση». Πόσο είναι λοιπόν το ιδανικό; 600 IU είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D, σύμφωνα με το NIH.

βιταμίνη

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

«Πολλά κοινά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (γάλα, χυμοί, δημητριακά) και τα τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες και μερικά τυριά και μανιτάρια», λέει ο Δρ Ford. Τι γίνεται με τη λήψη βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο; «Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ένας εμπειρικός κανόνας για την έκθεση στον ήλιο είναι ότι αρκούν 15 λεπτά ημερήσια έκθεση στα χέρια και το πρόσωπο», επισημαίνει.

Βιταμίνη D και βακτήρια του εντέρου

Η βιταμίνη D μπορεί να ενθαρρύνει την ποικιλότητα του μικροβιώματος, λένε οι ερευνητές. «Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος – η ποικιλία των τύπων βακτηρίων στο έντερο ενός ατόμου – συνδέθηκε στενά με τη δραστική βιταμίνη D, αλλά όχι με την πρόδρομη μορφή», λέει η Deborah Kado, MD, διευθύντρια της Κλινικής Οστεοπόρωσης στο UC San Diego Health.. «Η μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιώματος του εντέρου πιστεύεται ότι σχετίζεται με καλύτερη υγεία γενικά», αναφέρει.

Βιταμίνη D και λειτουργία του εγκεφάλου

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. «Η βιταμίνη D είναι νευροπροστατευτική, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ισορροπία του ασβεστίου», λέει ο Thomas Burne, PhD. «Συμμετέχει επίσης στη ρύθμιση πολλών γονιδίων που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν και η βιταμίνη D θεωρείται βιταμίνη, δρα ως νευροστεροειδές και παίζει σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT