She’s gone: Το ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη φιλοξενεί μία έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών

Μία συγκλονιστική εγκατάσταση με ένα ακόμη πιο συγκλονιστικπο μήνυμα.

Elle 19 Νοε. 21
She’s gone: Το ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη φιλοξενεί μία έκθεση με ρούχα δολοφονημένων γυναικών

Η 25η Νομεβρίου έχει καθοριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Γι’αυτό ήταν η πλέον κατάλληλη για τα εγκαίνια της έκθεσης «She’s gone», που συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

έκθεση

Το installation αυτό έχει ως χώρα καταγωγής το Ισραήλ και δημιουργούς τους Ισραηλίνους Keren Goldstein, σκηνοθέτιδα ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και Adi Levy, συν-διευθυντή της έκθεσης και σχεδιαστή. Στόχος μέσα από την έκθεση των ρούχων δολοφονημένων γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις γυναικοκτονίες, από συντρόφους, συζύγους και άλλα μέλη της οικογένειας. Ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο στις μέρες μας, παίρνει σάρκα και όστα, αποτίοντας ύστατο φόρο τιμής στα θύματα.

έκθεση

«Η έκθεση είναι ένα κάλεσμα προς όλους μας, μεμονωμένα άτομα και κυβερνητικούς φορείς, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό», αναφέρει η ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ.

έκθεση

Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα σακάκι και τόσα άλλα ρούχα φορτωμένα με την ενέργεια, τα όνειρα και τις ελπίδες της κάθε γυναίκας που έφυγε βίαια από τη ζωή. Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί. Ανάμεσα τους και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την χώρα μας το 2018. Η έκθεση επενδύεται ηχητικά με νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες.

έκθεση

Η δράση αυτή κάνει ένα παγκόσμιο ταξίδι και στόχος της είναι να καταλήξει στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου 2022,  με μια καθολική εκδοχή της εγκατάστασης. Στη χώρα μας η είσοδος να είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, από τις 18:00-22:00 στο κτίριο του ιδρύματος.

έκθεση

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Photos: www.shesgone.org

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: