3 έξυπνοι τρόποι να φροντίσουμε τα φυτά και τον κήπο μας αυτό το Σεπτέμβρη

Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου φέρνει μαζί του τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Ταυτόχρονα, ένας μήνας που διατηρεί αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει όψιμο καλοκαίρι. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να δώσουμε όλη τη φροντίδα και την αγάπη στον κήπο και τα φυτά μας, για να έχουν την ευκαιρία να ανθίσουν και να μας συντροφεύουν όλο το χρόνο!

Elle 02 Σεπ. 21
3 έξυπνοι τρόποι να φροντίσουμε τα φυτά και τον κήπο μας αυτό το Σεπτέμβρη
Καθώς ο κύκλος των καλοκαιρινών καλλιεργειών ολοκληρώνεται μέσα στο φθινόπωρο, είναι καιρός για να κάνουμε μια νέα αρχή και να ανανεώσουμε την επαφή και τη φροντίδα με τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.
Μέσα στον Σεπτέμβριο, ετοιμαζόμαστε λοιπόν να φυτέψουμε τα πρώτα φθινοπωρινά λαχανικά που θα μας χαρίσουν μία πλούσια παραγωγή στα τέλη του χρόνου. Επίσης, είναι κατάλληλη εποχή για να φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας που χρειάζονται καθάρισμα από ξερά λουλούδια κι ελαφρύ κλάδεμα. Να μην ξεχάσουμε βέβαια, να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα όσα φυτά το έχουν ανάγκη.
Παράλληλα ξεκινάμε να φυτεύουμε υπέροχους φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που θα ανθίσουν στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Φροντίζουμε όμως και το γκαζόν που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά τους καλοκαιρινούς μήνες και χρειάζεται τόνωση. Κι όσον αφορά την ανανέωση του βοτανόκηπου, κλαδεύουμε αρωματικά φυτά και βότανα για να δώσουν νέα βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο.
Και φυσικά κι ο μήνας Σεπτέμβριος έχει να μας προσφέρει τα δικά του φρέσκα λαχανικά εποχής και υπέροχα φρούτα, και ιδιαίτερα τα επιτραπέζια σταφύλια από τις κρεβατίνες και τα σταφύλια από το αμπέλι για να φτιάξουμε κρασί. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που κάνουμε για να ανανεώσουμε τα φυτά μας και να απολαύσουμε για ένα όμορφο φθινόπωρο στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.
φυτά
1. Φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας
Μέσα στον Σεπτέμβριο, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Για να τα τονώσουμε, κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα, απομακρύνοντας ξερά λουλούδια, λεπτούς και αδύναμους βλαστούς. Στη συνέχεια, τα ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση από ασθένειες και τους βάζουμε πλήρες κοκκώδες ή υγρό λίπασμα για να εμφανίζουν ζωηρή βλάστηση και όψιμη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.
Ο Σεπτέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για να γίνει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα των καλλωπιστικών φυτών που έχουν πυκνό ριζικό σύστημα και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν. Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρα μεγέθους 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτό που βρισκόταν το φυτό καθώς και κατάλληλο φυτόχωμα που εξασφαλίζει απομάκρυνση του νερού που περισσεύει κατά το πότισμα. Προσθέτουμε στα φυτά υγρό λίπασμα φυκιών για να έχουν καλύτερη ριζοβολία και ταχύτερη ανάπτυξη.
2. Φυτεύουμε φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών
Αυτό το μήνα, ξεκινά η φύτευση φθινοπωρινών βολβών που θα μας χαρίσουν την ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Μέσα στο Σεπτέμβριο φυτεύουμε υπέροχες τουλίπες, πολύχρωμες φρέζιες και αρωματικά ζουμπούλια, καθώς επίσης αλλά εντυπωσιακές ίριδες, νάρκισσους και αμαρυλλίδες με τα μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη τους.
Το βάθος φύτευσης των βολβών στο χώμα κυμαίνεται μεταξύ 5-15 εκατοστών, ανάλογα το είδος του λουλουδιού και το μέγεθος του βολβού. Ένας εμπειρικός κανόνας για τους αρχάριους κηπουρούς είναι να φυτεύουμε τον βολβό σε βάθος που αντιστοιχεί 2 με 3 φορές την διάμετρο του. Μετά την φύτευση των φθινοπωρινών βολβών, φροντίζουμε να τους καλύψουμε με χώμα και ποτίζουμε ελαφρά, ώστε το χώμα τους να διατηρείται σχετικά υγρό.
3. Φροντίζουμε και κλαδεύουμε τα αρωματικα φυτά
Μέσα στον Σεπτέμβριο, ανανεώνουμε το βοτανόκηπο μας και κλαδεύουμε τα αρωματικά φυτά που έχουμε φυτέψει στο σώμα ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, όπως τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο, την μέντα, το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο, τη ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δίκταμο. Το κλάδεμα γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, για να βλαστήσουν ξανά και να μας χαρίσουν και μια δεύτερη όψιμη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.
φυτά
Εκτός από το κλάδεμα, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε καινούρια αρωματικά φυτά για να εξασφαλίσουμε τα φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα τους όταν τα χρειαζόμαστε το επόμενο διάστημα. Για την φύτευση των αρωματικών φυτών σε γλάστρες, μπορούμε να φτιάξουμε μία αυτοσχέδια συνταγή ανακατεύοντας αφράτο επιφανειακό κηπόχωμα από τον κήπο μας, με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1.
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT