Όλη η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 φανταστικές φωτογραφίες

Με 40 μοναδικές φωτογραφικά λήψεις, ταξιδέψαμε στις πιο εμβληματικές προστατευόμενες περιοχές τις Ελλάδος. Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν απο την Κριτική Επιτροπή του 1ου Πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού για τις περιοχές αυτές, με τίτλο «Click στη φύση»

Elle 06 Ιουν. 21
Όλη η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 φανταστικές φωτογραφίες
Cover photo credit: Ζαχαρίας Ορφανουδάκης

Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της να ξεπροβάλλουν από τους θάμνους, ένας ψαράς περικυκλωμένος από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς, φοινικόπτερα (ή αλλιώς φλαμίνγκο) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει, ένας νανόμπουφος που μας κοιτάζει κάπως… περίεργα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας.

Ταξίδι αρμονίας στη φύση

natura 2000

Λήψη κοντά στο χωριό Λαδάς, στα βορειοδυτικά του Ταϋγέτου. Η βλάστηση που κυριαρχεί στην περιοχή είναι τα δάση ελάτης (Abies cephalonica) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra).

natura 2000Αλπικό λιβάδι με κρόκους. Στο βάθος φαίνεται η κορυφή Μέγας Τράπος του Όρους Λάκμος. Η χώρα μας φιλοξενεί πάνω από 7.800 είδη και υποείδη φυτών, εκ των οποίων το 20% δεν φυτρώνει φυσικά πουθενά αλλού στον κόσμο!

natura 2000Λευκά Όρη, Κρήτη. Στο βάθος η κορυφή Γκίγκιλος του Ομαλού. Το δέντρο που απεικονίζεται είναι ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι. που πιθανολογείται ότι έχει δεχθεί χτύπημα από κεραυνό.

natura 2000

Λήψη από το Νησί της Κω στην περιοχή Τιγκάκι-Αλυκές. Πέραν της ομορφιάς του τοπίου, η περιοχή είναι πολύ σημαντική και για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Η ηρεμία της άγριας ζωής

natura 2000

Οι Γλαύκες είναι νυχτόβια αρπακτικά πουλιά, και περιλαμβάνουν είδη όπως η κουκουβάγια, ο γκιώνης και ο μπούφος.

natura 2000

Νεαρό αγριογούρουνο (Sus scrofa) στον Εθνικό Δρυμό Οίτης.

natura 2000

Ζευγάρι Λευκοπελαργών (Ciconia ciconia) στη φωλιά τους. Ένα από τα πιο γνωστά είδη μεταναστευτικών πουλιών στην Ελλάδα.

natura 2000

Καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στον ορεινό όγκο Μάλι-Μάδι, στην Καστοριά. Ένα από τα πιο εμβληματικά θηλαστικά της ελληνικής φύσης.

Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT