3 φιλανδικοί όροι που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις καλύτερα. Γιατί η Φιλανδία δεν είναι τυχαία το πιο ευτυχισμένο κράτος του κόσμου

Η Φινλανδία ψηφίστηκε για άλλη μια φορά το πιο ευτυχισμένο έθνος στον κόσμο στον δείκτη ευτυχίας του ΟΗΕ και αυτές οι εμπνευσμένες φινλανδικές λέξεις εξηγούν κατά κάποιο τρόπο το γιατί.

Elle 30 Μαρ. 22
3 φιλανδικοί όροι που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις καλύτερα. Γιατί η Φιλανδία δεν είναι τυχαία το πιο ευτυχισμένο κράτος του κόσμου

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας από τα Ηνωμένα Έθνη, οι φίλοι μας στον βορρά κατατάσσονται ως ο πιο ικανοποιημένος λαός ανάμεσα σε 149 χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Λοιπόν, τι κάνει τους Φινλανδούς τόσο ευτυχισμένους; Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια ποικιλία παραγόντων που αξιολογούνται από τους ίδιους, συμπεριλαμβανομένων αξιών όπως η κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία και η γενναιοδωρία τα οποία οι Φινλανδοί αξιολογούν με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία.

Ωστόσο, έχει επίσης υποπέσει στην αντίληψή μας ότι οι Φινλανδοί έχουν μερικές μοναδικές λέξεις στη γλώσσα τους που, μαζί με τα εκτεταμένα προγράμματα κοινωνικής στήριξης της χώρας και τη δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, μπορεί να εξηγήσουν την ιδιαίτερα ηλιόλουστη αντίληψή τους για τη ζωή.

Ακολουθούν τρία παραδείγματα, καθένα από τα οποία ρίχνει φως σε έναν τρόπο ζωής που είναι γεμάτος ανέμελα vibes και μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση σκοπού.

Φινλανδοί

Sisu

Η έννοια του «sisu» μπορεί να μεταφραστεί ως «ένας συνδυασμός αποφασιστικότητας, επιμονής, δύναμης και στωικότητας» και σύμφωνα με τους Φινλανδούς, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη ζωή, την αγάπη και την επιτυχία.

«Το «sisu» συμβάλλει στη σωματική και ψυχική ευεξία και σας βοηθά να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας, τα μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους σας», λέει ένας explainer από το Finland.Fi, το διαδικτυακό σπίτι του Φινλανδικού Συμβουλίου Προώθησης. «Μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου να έχουν sisu. Μπορείς να το χρησιμοποιήσετε ως τη βάση για να έχεις μια ενεργή, υγιή ζωή, μπορείς να το αξιοποιήσεις για να προχωρήσεις προς τους στόχους σου και μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να βρεις την ευτυχία».

Το «sisu» έχει τις ρίζες του στην εσωτερική ικανοποίηση της ανάληψης μιας πρόκλησης και της επιτυχίας σε αυτήν, αντί να επικυρώνεται από εξωτερικούς επαίνους. «Δεν καυχιέσαι ότι έχεις sisu, απλά αφήνεις τις πράξεις σου να μιλήσουν», λένε οι ειδικοί στο Finland.Fi.

Ομοίως, το «sisu» περιλαμβάνει το να έχεις βαθιά πίστη στον εαυτό σου, σε αντίθεση με το να βασίζεσαι σε άλλους ανθρώπους για αναγνώριση και προσωπική ανάπτυξη. Έχει να κάνει με την προσαρμογή και την οικοδόμηση εσωτερικής δύναμης καθώς προχωράς.

Φινλανδοί

Kalsarikännit

Μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά η φινλανδική φράση «kalsarikännit» ορίζεται ως «η αίσθηση όταν πρόκειται να μεθύσεις μόνος στο σπίτι με τα εσώρουχά σου χωρίς πρόθεση να βγεις έξω». Ποια άλλη γλώσσα έχει αυτή τη λέξη στο γλωσσικό οπλοστάσιο της;

Φυσικά, η ιδέα απέκτησε νέα σημασία υπό το καθεστώς του lockdown, όταν πολλοί από εμάς δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να μεθούν με τα εσώρουχά τους στο σπίτι, τόσο κατ’ ανάγκη, όσο και από επιλογή. Προφέρεται «karl-zar-ee-can-ee» και έχει ακόμη και το δικό της emoji.

Talkoot

Γνωρίζουμε ότι το να βοηθάμε τους άλλους μας κάνει χαρούμενους, όπως και το να μιλάμε σε αγνώστους. Επομένως, είναι λογικό ότι η φινλανδική έννοια του «talkoot» φέρνει επίσης πολλή χαρά μαζί της. Όπως εξηγούν οι φίλοι μας στο Finland.fi, το «talkoot» χρησιμοποιείται για να περιγράψει «ένα γεγονός όπου γείτονες, συγχωριανοί ή συνάδελφοι μαζεύονται για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση μιας μεγάλης δουλειάς». Αυτό μπορεί να καλύπτει οτιδήποτε, από τον «καθαρισμό των χώρων γύρω από μια πολυκατοικία, τη βελτίωση της αυλής ενός τοπικού σχολείου ή ακόμη και την πραγματοποίηση ενός μουσικού φεστιβάλ».

Για παράδειγμα, κάθε Ιούλιο, ένα ετήσιο φεστιβάλ ροκ που ονομάζεται Ilosaarirock λαμβάνει χώρα στην πόλη Joensuu της Ανατολικής Φινλανδίας. Τεράστιες γιορτές όπως αυτές σε όλη τη χώρα βασίζονται στην παράδοση του «talkoot» για να φέρουν τους ανθρώπους κοντά, σε μια τεράστια εθελοντική προσπάθεια που κάνει τη μαγεία να συμβεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT