Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε την ψυχική μας υγεία;

Τα πρώτα στάδια της πανδημίας και τα lockdown που ακολούθησαν ήταν δύσκολα για όλους μας, με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Η απομόνωση, η ανεργία, η φροντίδα των παιδιών και πολλές άλλες προκλήσεις επηρέασαν σοβαρά την ψυχική ευημερία πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά είμαστε ακόμα εδώ. Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Σύρμα Κιουπελόγλου 10 Οκτ. 21
Πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε την ψυχική μας υγεία;

Η πανδημία COVID-19 και η επακόλουθη οικονομική ύφεση έχουν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων και έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια στα άτομα που ήδη υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες και διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίπου 4 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Ενώ η COVID είναι εκ πρώτης όψεως σωματική ασθένεια, έχει προσθέσει ένα τεράστιο βάρος στους ανθρώπους τον οποίων η ψυχική υγεία ήταν ήδη τεταμένη.

Οι άνθρωποι ανησυχούσαν για τη συναισθηματική επίδραση που θα είχε η απώλεια αγαπημένων προσώπων σε αυτούς, στους φίλους και τους γείτονές τους. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και την απομόνωση και άλλοι δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια εργασίας και την οικονομική ανασφάλεια. Ένα σημαντικό θέμα, που δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε ήταν και η δυσμενή θέση στην οποία βρέθηκαν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες των οποίων η ψυχική ευεξία ήταν ήδη χαμηλότερη από αυτή του γενικού πληθυσμού. Ακόμη, οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετώπισαν μεγάλες συναισθηματικές προκλήσεις ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον ιό και τις καταστροφικές του συνέπειες, με ανθρώπους που έπρεπε να βοηθήσουν αλλά και ανθρώπους για τους οποίους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Η πανδημία ανάγκασε κάποιους να εργαστούν και να εκτεθούν στον ιό, ενώ άλλοι απομονώθηκαν στο σπίτι έχοντας όμως την ασφάλεια που προσέφερε η εξ αποστάσεως εργασία. Άλλοι πνίγονταν από τα αυστηρά μέτρα κατά του ιού, ενώ άλλοι ένιωθαν πιο ασφαλείς μέσα σε αυτά. Συνολικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνονταν πιο ταραγμένοι, πιο αγχωμένοι, πιο ανήσυχοι αλλά και πιο άυπνοι.

πανδημία και ψυχική υγεία

Οι μελέτες το επιβεβαίωσαν. Μια μικρή αλλά ανησυχητική έρευνα από τον Μάρτιο του 2020 αποκάλυψε αυξημένη χρήση αλκοόλ και κάνναβης στους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι πιθανότατα στράφηκαν σε αυτές τις ουσίες σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν το άγχος και τια καταθλιπτικές τάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό ποσοστό της τάξεως του 38%, ένιωθαν κουρασμένοι ή δεν είχαν ενέργεια, το 36% είχαν διαταραχές στον ύπνο και το 25% αισθάνθηκαν αναστατωμένοι, καταθλιπτικοί ή απελπισμένοι. Επίσης, περίπου το 24% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν δυσκολία συγκέντρωσης, το 43% ότι αισθάνθηκαν νευρικοί και ανήσυχοι και συνέχεια σε κατάσταση εγρήγορσης, το 36% ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν να ανησυχούν και το 35% δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να χαλαρώσουν.

Σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τεράστια σύνολα δεδομένων για να παρακολουθούν τον αντίκτυπο που είχαν τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Παρόλο που η πλήρης εικόνα δεν έχει γίνει ακόμη σαφής, μπορούμε να διακρίνουμε το περίγραμμα της και η συνολική πρώτη εντύπωση είναι μάλλον ζοφερή, καθώς έχουν αρχίσει να βλέπουν μια παγκόσμια «έξαρση» κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 από το U.S. Census Bureau, το 42% των ανθρώπων στη χώρα ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης εκείνο τον μήνα. Αυτή ήταν μια τεράστια αύξηση από το 11% που κατέγραψαν το 2019.

πανδημία και ψυχική υγεία

Η εικόνα αυτή είναι παρόμοια και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια άλλη μελέτη που εξέτασε τους κατοίκους των ΗΠΑ, του Ηνωμένο Βασίλειο, της Αυστραλίας και του Καναδά διαπίστωσε αύξηση 14% στο άγχος ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η πανδημία φαίνεται να έχει επηρεάσει περισσότερο την ψυχική υγεία των νεότερων ανθρώπων, της πιο παραγωγικής ομάδας του πλυθισμού μας.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κορυφαίοι οργανισμοί δημόσιας υγείας-συμπεριλαμβανομένου του CDC, του SAMHSA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκδώσει γενικές εκτιμήσεις και πόρους που αφορούν την ψυχική υγεία και την ευημερία τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και συγκεκριμένων ομάδων υψηλού κινδύνου. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πώς πολύς κόσμος περνάει δύσκολα ακόμη και αν δεν το δείχνει, κρύβει τα προβλήματα του κάτω από το χαλί και συνεχίζει να προχωράει. Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι ανάγκη να περνάς όλη αυτήν την δύσκολη κατάσταση μόνη σου, ζήτησε βοήθεια. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά δύναμης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT