Αμφιστρεφής: Ο τύπος προσωπικότητας που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην εσωστρέφεια και της εξωστρέφεια. Μήπως είσαι αυτός ο τύπος;

Πιθανώς γνωρίζεις το τι είναι εξωστρεφής και τι εσωστρεφής. Γνωρίζεις όμως ότι υπάρχει και ένας τρίτος τύπος προσωπικότητας: ο αμφιστρεφείς;

Σύρμα Κιουπελόγλου 25 Σεπ. 21
Αμφιστρεφής: Ο τύπος προσωπικότητας που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην εσωστρέφεια και της εξωστρέφεια. Μήπως είσαι αυτός ο τύπος;

Αμφιστρεφής, σκέψου αυτόν τον τύπο προσωπικότητας ως μία μίξη μεταξύ των δύο παραδοσιακών τύπων, του εξωστρεφή και του εσωστρεφή. Το άτομο που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία δεν είναι τόσο κοινωνικό όσο οι εξωστρεφείς ή τόσο ήσυχο όσο οι εσωστρεφείς. Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; Και πώς μπορείς να καταλάβεις αν ανήκεις και εσύ στην οικογένεια των αμφιστρεφών; Παρακάτω ακολοθούν τα 7 πιο σύνηθη σημάδια.

Μπορείς να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου

Η προσοχή των αμφιστρεφών δεν φαίνεται να αποσπάται από εξωτερικά ερεθίσματα. Μαλαισιανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν συνέδεσαν αμφιστρεφή άτομα σε ηλεκτρόδια για να μετρήσουν την ανταπόκριση του εγκεφάλου τους, ήταν πιο ικανοί να παραμείνουν συγκεντρωμένοι σε εργασίες, σε σχέση με τους εξωστρεφείς, καθώς ήταν πιο ισχυρή η ανταπόκριση των μπροστινών περιοχών του εγκεφάλου τους.

Είναι πιο ευέλικτοι

Εάν κάποιος είναι αμφιστρεφής, μπορεί να συμπεριφέρεται τόσο σαν εσωστρεφής όσο και σαν εξωστρεφής και να προσαρμόζουν την ικανότητα τους αυτή ανάλογα με τις συνθήκες.

αμφιστρεφής

Είναι καλύτεροι στην πειθώ

Μία από τις λίγες μελέτες που έχουν γίνει σε αμφιστρεφείς ανθρώπους διαπίστωσε ότι ήταν καλύτεροι πωλητές, συγκεντρώνοντας περισσότερα χρήματα από τους εσωστρεφείς ή τους εξωστρεφείς. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορούν και συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ καλοί στο να ακούν τις ανάγκες των άλλων ως εσωστρεφείς και στη συνέχεια να είναι ενθουσιασμένοι και να πλασάρουν το προϊόν βγάζοντας την εξωστρεφή πλευρά του χαρακτήρα τους.

Ξέρουν πότε πρέπει να μιλήσουν

Οι εσωστρεφείς μιλούν δημόσια μόνο μετά από πολλή σκέψη και δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα όπως κάνουν οι εξωστρεφείς. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία σε αυτό όπως η παράλυση από την υπερανάλυση των πραγμάτων.  Αντίθετα, οι αμφιστρεφείς έχουν την τάση να μοιράζονται τις ιδέες τους, παρόλο που δεν θα τις προβάλλουν με τον τρόπο που το κάνουν οι εξωστρεφείς.  Ταυτόχρονα ξέρουν πότε πρέπει να σωπάσουν, κάτι για το οποίο οι εξωστρεφείς πρέπει να δουλέψουν σκληρά.

Οι απλές αποφάσεις μπορεί να είναι κουραστικές γι’αυτούς

Ο Carl Jung, για παράδειγμα, πίστευε ότι οι αμφιστρεφείς ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια στην λήξη αποφάσεων επειδή δεν έχουν σταθερή βάση. Γνωρίζοντας τον εαυτό τους, οι εσωστρεφείς, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να αποφασίσουν να παραλείψουν μια εκδήλωση επειδή γνωρίζουν ότι τα πάρτι και οι κουβέντες δεν λειτουργούν γενικά για αυτούς. Ένας αμφιστρεφής όμως τείνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα πράγματα.

αμφιστρεφής

Μπορεί να έχουν έλλειψη κατεύθυνσης 

Το να είναι κάποιος τόσο ευέλικτος του δίνει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, ειδικά αν έχει αυτογνωσία. Αλλά όλη αυτή η ελευθερία μπορεί να είναι συντριπτική και να τον οδηγήσει στο να χάσει την πορεία και την κατεύθυνση του. Το αποτέλεσμα: μπορεί να γίνει αναποφάσιστος.

Είναι απρόβλεπτοι

Τη μία φορά είναι έτσι και την επόμενη φορά είναι αλλιώς. Η ξαφνική αυτή μεταστροφή μπορεί να μπερδέψει τους ανθρώπους γύρω τους. Έτσι, μπαίνουν σε μία θέση να δικαιολογήσουν στους άλλους τον εαυτό τους, «Στην πραγματικότητα είμαι αμφιστρεφής. Έτσι μερικές φορές θα είμαι σαν εσωστρεφής, άλλες φορές σαν εξωστρεφής. Και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πότε κάνω το ένα και πότε το άλλο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT