Όταν δεχόμαστε πίεση, όλοι αντιδρούμε με διαφορετικούς τρόπους, με κάποιους είναι πιο υγιείς και αποτελεσματικοί από άλλους. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το καθημερινό άγχος και το στρες του lockdown χτύπησαν κόκκινο και όλοι αναγκαστήκαμε να επιστρατεύσουμε όποιον μηχανισμός αντιμετώπισης είχαμε στη διάθεση μας. Σύμφωνα με την Amy Saltzman, MD, μια ολιστική γιατρό και coach ενσυνειδητότητας, «Σε περιόδους δυσκολίας, οι επιλογές μας δεν μειώνουν πάντα το άγχος μας. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές το αυξάνουν κιόλας».
Ωστόσο, γράφοντας για το Psychology Today, η Saltzman προτείνει τη μέθοδο «PEACE» ως έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, παραμένοντας όμως ρεαλιστές σχετικά με την κατάσταση και τα πιθανά αποτελέσματα. Η υπόθεση είναι αρκετά απλή. Το «PEACE» σημαίνει παύση, εκπνοή, αναγνώριση και αποδοχή και επιλογή και εμπλοκή (pause, exhale, acknowledge and allow, choose and engage).
Σκέψου το σαν έναν εσωτερικό απολογισμό. Όταν μπορείς να νιώσεις τον εαυτό σου να συντρίβεται, να αγχώνεται ή να είναι σε απόγνωση, αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί για να καλμάρεις τα νεύρα σου και να ηρεμήσεις τον εγκέφαλο σου κατακτώντας τις πολυπόθητες στιγμές χαλάρωσης. «Όταν συνειδητοποιήσεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα εξωτερικά, εσωτερικά ή και τα δύο, απλώς κάνε μια παύση», εξηγεί η Saltzman σχετικά με το πρώτο βήμα της πρακτικής.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στα βασικά και εξέπνευσε, επιτρέποντας στον εαυτό σου να νιώσει τυχόν συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Μετά από αυτό, εισέπνευσε και επανάλαβε τη διαδικασία. «Καθώς συνεχίζεις να αναπνέεις, αναγνωρίζεις την κατάσταση ως έχει», προσθέτει η Saltzman. Είτε αντιμετωπίζεις συνεχές άγχος γύρω από την πανδημία, απογοήτευση στις προσωπικές σου σχέσεις ή εργασιακή πίεση, το να αναγνωρίσεις μια κατάσταση δεν σημαίνει ότι είσαι ευχαριστημένη με αυτήν. «Απλώς σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι η κατάσταση είναι αυτή που είναι, είτε σου αρέσει είτε όχι», συμπληρώνει η ίδια.
Σύμφωνα με την Saltzman, το «A» μπορεί επίσης να σημαίνει και αποδοχή της εμπειρίας σου. Το πρώτο είναι σημαντικό για να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο για τη συναισθηματική σου απόκριση και το δεύτερο για να βρεις έναν «τρόπο να ελέγχεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου χωρίς να σε «ελέγχουν» οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να σε κάνουν να ενεργείς με τρόπους που μπορεί να μετανιώσεις». «Όταν είσαι έτοιμη – και, ανάλογα με την κατάσταση, αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές στιγμές, ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες – επέλεξε πώς θα αντιδράσεις», συνεχίζει.
Το «Ε» είναι για την επιλογή. «Αφού κάνεις μια παύση, εκπνεύσεις, αποδεχτείς την εμπειρία σου και επιλέξεις την απόκριση σου, είσαι έτοιμη να εμπλακείς: με τους ανθρώπους, την κατάσταση και τη ζωή. Μπορείς να κάνεις τη δύσκολη συζήτηση, να θέσις ένα όριο ή να επιλέξεις να αφήσεις κάτι απλά να είναι», προτείνει.
Η μέθοδος δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοποριακή ή μια μαγική σφαίρα για την επίλυση όλων των προβλημάτων της ζωής. Μεμονωμένα, κάθε στάδιο είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, ανεξάρτητα από την κατάσταση. Είναι πάντα καλή ιδέα να αφιερώσουμε μια στιγμή προβληματισμού πριν απαντήσουμε, είτε κατά τη διάρκεια ενός καβγά, είτε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά είτε σε ένα ραντεβού. Αλλά στη ζέση της στιγμής, μπορεί να είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι μερικές φορές, είναι καλύτερο να επιστρέφουμε στα βασικά και να κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ίσως εκπλαγούμε ευχάριστα με το πόσο αποτελεσματικό είναι.