Yπάρχουν χιλιάδες λόγοι να γυμνάζεσαι που δεν έχουν καμία σχέση με την απώλεια βάρους. Αν όμως το να αποκτήσεις ένα υγιές βάρος είναι το βασικό σου κίνητρο τότε βεβαιώσου πως κάθε λεπτό άσκησης μετράει με αυτές τις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σου.
1. Κάνε περισσότερη αεροβική
Κάθε δραστηριότητα που σου επιτρέπει να μιλάς μεν αλλά να δυσκολεύεσαι να κάνεις μεγάλη συζήτηση (π.χ. αεροβική άσκηση) είναι το μυστικό όπλο για την απώλεια βάρους, λέει ο Edward Jackowski, Ph.D., προπονητής και συγγραφέας του Escape Your Weight. Σε αντίθεση με την άρση βαρών ή τις πολύ εντατικές και δύσκολες προπονήσεις (π.χ. αναερόβια άσκηση), οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν σωματικά την αεροβική άσκηση για τόση ώρα ώστε να κάψουν έναν σημαντικό αριθμό θερμίδων. Γι’ αυτό, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος θα πρέπει να αφιερώνεις το 60% του χρόνου σου στο γυμναστήριο σε αεροβική και το υπόλοιπο 40% σε άλλου είδους άσκηση.
2. Συγκεντρώσου στις ασκήσεις
Το να κάνεις μηχανικά τις ασκήσεις δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος. “Από επιστημονικής άποψης, η ένταση είναι αυτή που αυξάνει το μεταβολισμό”, λέει ο Jackowski. Κράτα στο μυαλό σου αυτό το βασικό κανόνα: αν δεν νιώθεις λαχανιασμένη, προσπάθησε να κινείσαι πιο γρήγορα. Και θα δεις γρήγορα τα αποτελέσματα.
3. Άλλαζε συχνά ένταση
Όταν αλλάζεις κάτι, κάθε σύστημα του σώματός σου πρέπει να προσαρμοστεί, εξηγεί η Franci Cohen, φυσιολόγος άσκησης και διαιτολόγος. Προσπάθησε να αλλάζεις ρυθμό στη διάρκεια της προπόνησής σου, έτσι θα μπορείς να τα δώσεις όλα για μερικά λεπτά δυνατής αεροβικής άσκησης και να αυξήσεις το μεταβολισμό και την καύση θερμίδων!
4. Μη φοβάσαι τα βάρη
Δεν θα κάψεις θερμίδες σηκώνοντας βάρη, θα χτίσεις όμως μύες. Και οι μύες αυτοί θα καίνε θερμίδες, ακόμη και όταν είσαι ξαπλωμένη στον καναπέ, επισημαίνει η Jackowski. Επιπλέον, όταν θα ξεφορτωθείς το λίπος που τους καλύπτει, θα αποκαλυφθεί η εντυπωσιακή σου γράμμωση!
5. Εξάντλησε το μυ που δουλεύεις
Το κάψιμο που νιώθεις μετά από Χ επαναλήψεις σημαίνει πως έφτασες στο αναερόβιο “κατώφλι” σου – δούλεψες σκληρά και έκαψες πολλές θερμίδες.