Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε τα φαγητά σε «καλά» και «κακά»

Σύμφωνα με τη Rebecca Scritchfield, R.D.N., συγγραφέα του Body Kindness, το να αφαιρέσουμε όλες αυτές τις ετικέτες από τα τρόφιμα μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας και σε αυτό το άρθρο εξηγούμε το γιατί.

Elle 23 Δεκ. 21
Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να διαχωρίζουμε τα φαγητά σε «καλά» και «κακά»

Σήκωσε το χέρι σου αν έχεις πει ποτέ κάτι σαν, «Ήμουν πολύ κακή σήμερα» σχετικά με τη διατροφή σου ή αν χαρακτήρισες ένα απολαυστικό brunch ως «cheat meal». Ναι όλοι το έχουμε κάνει αλλά ήρθε η ώρα να σταματήσουμε.

Καταρχάς, δεν είναι επιστημονικά αληθές ότι υπάρχουν «κακά» φαγητά. Εάν επιλέξουμε να πάρουμε ένα burger και πατάτες για δείπνο, δεν σημαίνει ότι θα πάθουμε καρδιακή προσβολή από αυτό το γεύμα. Ένα μόνο εποχιακό Frappuccino – αν και σίγουρα δεν είναι το πιο υγιεινό πράγμα στον κόσμο – δεν είναι εισιτήριο για διαβήτη, όπως πολλοί μας κάνουν να πιστεύουμε. Έχει να κάνει περισσότερο με τα γενικά διατροφικά μας πρότυπα.

φαγητά

Αλλά το κυριότερο πρόβλημα από την επισήμανση των τροφίμων ως «καλά» ή «κακά» συμβαίνει όταν κάτι που απολαμβάνουμε πραγματικά, όπως για παράδειγμα οι τηγανητές πατάτες, μπει στη στήλη των «κακών» τροφών. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να θέλουμε να προσφέρουμε ευχαρίστηση στον εαυτό μας, κάτι που επιτυγχάνεται με το να ενδίδουμε στο νόστιμο φαγητό. Αλλά αν χαρακτηρίζουμε τα αγαπημένα μας φαγητά ως «κακά», όταν όντως «λυγίζουμε» και τρώμε ένα «cheat meal», συνήθως αυτό ακολουθείται από ενοχή που μας μπλέκει σε έναν ιστό ντροπής. Δεν είναι μόνο ότι η διατροφική μας επιλογή είναι «κακή», συχνά νιώθουμε και άσχημα που το τρώμε. Ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε φάει πιο υγιεινά. Αλλά δεν ήμασταν κακοί. Το να προδόσεις κάποιον είναι κακό. Το ψέμα είναι κακό. Το να φας ένα burger δεν είναι κακό.

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Όταν λέμε στον εαυτό μας ότι αποτύγχαμε επειδή φάγαμε μερικές πατάτες τηγανιτές, μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή, γεγονός  που κάνει λιγότερο πιθανό να προβούμε σε άλλες υγιεινές συμπεριφορές επειδή αρχίζουμε να χάνουμε τον σεβασμό για τον εαυτό μας. Γιατί να φροντίζεις κάποιον που δεν σέβεσαι;

φαγητά

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λιπαρά τρόφιμα όλη την ώρα. Είναι σημαντικό να αποφασίσουμε πρώτα τι πραγματικά μας αρέσει να καταναλώνουμε. Εάν οι πατάτες είναι στη λίστα, δεν πειράζει, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τις πατάτες να ταιριάζουν στη διατροφή μας. Αντί να λέμε ότι είναι το φαγητό είναι «κακό», να χαρακτηρίσουμε ολόκληρο το γεύμα ως «cheat» και να δημιουργήσετε μια κακή σχέση με τις τηγανητές πατάτες, πρέπει να σκεφτούμε πόσο συχνά θέλουμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να τρώει τηγανητές πατάτες. Όταν πούμε στον εαυτό μας ότι επιτρέπεται να φάμε το αγαπημένο μας φαγητό, η απόλαυση χάνει ξαφνικά τη γοητεία της ως κάτι που πρέπει να πολεμήσεις και να αποφύγεις. Οι πατάτες δεν είναι πλέον κανόνας που πρέπει να παραβιάσουμε. Πολλές φορές, οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι με το να δίνουν στον εαυτό τους την άδεια να φάει και να απολαύσει τα αγαπημέβα τους «κακά» φαγητά, όχι μόνο απολαμβάνουν κάθε μπουκιά αλλά στην πραγματικότητα τρώνε λιγότερο επειδή δεν αισθάνονται πλέον ότι χρειάζεται να φάνε όσο περισσότερο μπορούν όταν έχουν την ευκαιρία.

Τελικά, όταν κατηγορούμε το φαγητό ως «καλό» ή «κακό», αφαιρείς τη χαρά από όλα τα φαγητά. Τα «καλά» τρόφιμα είναι βαρετά και υγιεινά και τα «κακά» μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές. Αλλά όταν αρχίσουμε να ακούμε το σώμα μας και να τρώμε ό,τι θέλουμε με μέτρο, τα υγιεινά τρόφιμα έχουν ακόμα καλύτερη γεύση και σταματάμε να αισθανόμαστε σαν αποτυχημένοι όταν απολαμβάνουμε τα φαγητά που μας προσφέρουν ευχαρίστηση. Αν λοιπόν το θέλεις πραγματικά, παράγγειλε αυτό το burger και άσε τον εαυτό σου να απολαύσει και να εκτιμήσει την κάθε μπουκιά!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT