Cover photo @paolaturani
Όλα τα τρόφιμα σού προσφέρουν γι’αυτό δεν πρέπει να φοβάσαι κανένα από αυτά.
· Οι υδατάνθρακες είναι το σημαντικότερο μακροθρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σου χαρίζουν ενέργεια, πληθώρα βιταμινών συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, ενώ αν επιλέξεις ολικής άλεσης μπορείς να επωφεληθείς ακόμη περισσότερο λαμβάνοντας περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σελήνιο και αντιοξειδωτικά.
· Τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά αν έχει γίνει επεξεργασία για αφαίρεση όλων των λιπαρών (ο%) καθώς οι λιποδιαλυτές βιταμίνες χάνονται, όπως επίσης και η βιταμίνη D που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση του ασβεστίου.
· Ο κρόκος του αυγού δεν σε παχαίνει ούτε σου αυξάνει την χοληστερίνη. Αντί αυτού σου προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, καθώς και ασβέστιο, φυλλικό οξύ και Ω-3 λιπαρά οξέα.
· Τα καλά λιπαρά είναι σημαντικά στη διατροφή του ανθρώπου, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην αναγέννηση των κυττάρων, βοηθούν στην διατήρηση καλών επιπέδων χοληστερίνης, προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ, ενισχύουν την λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.
· Κάποια φρούτα, όπως η μπανάνα, είναι παρεξηγημένα. Η μπανάνα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο ενισχύει την υγεία των νεύρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την απέκκριση του νατρίου από το σώμα. Από μια μπανάνα μπορείς να πάρεις το 17% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα σου.
· Ακόμη και η σοκολάτα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν θα σου κάνει κακό. Αντιθέτως, λίγη μαύρη σοκολάτα μέσα στην εβδομάδα θα σου προσφέρει αντιοξειδωτικά, σίδηρο, φλαβονοειδή και πολλά οφέλη στην υγεία σου.
Για μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διατροφή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελευθερία Κεφάλα μέσω e-mail info@hnbdiet.gr, μέσω Instagram ή και Facebook στο Health Nutrition Balance.