«Ξέχασα να φάω»: Τι μπορεί να κρύβει πίσω της μία τόσο συνηθισμένη έκφραση;

Ο Δεκέμβριος είναι η πιο κατάλληλη εποχή να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες προς το καλύτερο.

Elle 02 Δεκ. 21
«Ξέχασα να φάω»: Τι μπορεί να κρύβει πίσω της μία τόσο συνηθισμένη έκφραση;

Το «Ξέχασα να φάω» είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο πια που μετά βίας δίνουμε προσοχή όταν κάποιος το λέει. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει πάει 4 μ.μ. και κάποιος στο γραφείο δεν έχει φάει όλη μέρα, χωρίς να αντιμετωπίζει έντονο συναίσθημα πείνας ή πτώση στην ενέργεια του.

Αλλά όσο πιο διαδεδομένη γίνεται η συζήτηση του «Ξέχασα να φάω», τόσο πιο παράξενο αρχίζει να φαίνεται όλο αυτό. Αν για παράδειγμα ο σύντροφός σου, σου έλεγε ότι είχε πάρει την απόφαση να κάνει OMAD (να τρώει δηλαδή ένα γεύμα την ημέρα) και έτρωγε μόνο λίγα ζυμαρικά μετά τη δουλειά, δεν θα είχες θορυβηθεί; Σίγουρα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν μία τέτοια διατροφική επιλογή χωρίς απώλειες, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία, η αποφυγή φαγητού για τόσο μεγάλες περιόδους δεν θα λειτουργούσε. Θα ένιωθαν κουρασμένοι, πεινασμένοι και θα αποσπώνταν εύκολα από την εργασία τους. Εάν μάλιστα είναι ευαίσθητοι, μια τέτοια ακραία νηστεία μπορεί να αρχίσει να παραμορφώνει τις διατροφικές τους συνήθειες γενικότερα. Κι όμως συχνά γελάμε όταν οι συνάδελφοί μας, μας λένε ότι δεν έχουν φάει όλη μέρα τη στιγμή που κλείνουν τον υπολογιστή για να πάνε σπίτι.

Ξέχασα

Το να ξεχνάς να φας μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης ή στρες

Σύμφωνα με την Dr Harriet Holme, διατροφολόγο και ιδρύτρια του Healthy Eating Dr, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ξεχνούν να φάνε. Εάν είσαι πολύ απασχολημένοι, τότε το μεσημεριανό γεύμα μπορεί πραγματικά να πέσει χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Αλλά αν εσύ, ο σύντροφός σου ή ένας συνάδελφός σου ισχυρίζεστε συνεχώς ότι παραλείπετε τα γεύματα επειδή σας ξεφεύγουν από το μυαλό, τότε είναι καιρός να κοιτάξετε λίγο πιο βαθιά. Η ίδια λέει πως θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης. Τα συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονται με την υποφαγία ή την υπερκατανάλωση τροφής. Το οξύ στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταστολή της όρεξης με μερικούς ανθρώπους είτε να μην ακούν είτε να μην συντονίζονται σε συνθήματα πείνας.

Το ότι είσαι πολύ απασχολημένη μπορεί να είναι διακιολογία για τις διατροφικές διαταραχές που αντιμετωπίζεις

Η παράλειψη του πρωινού είναι ένα πράγμα (η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής έχει συσχετιστεί με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης έκφρασης αντιοξειδωτικής άμυνας, της ενίσχυσης της επιδιόρθωσης του DNA, της μείωσης της φλεγμονής και του βελτιωμένου ελέγχου της γλυκόζης σε μερικούς ανθρώπους). Όμως η αδόμητη, ακούσια νηστεία είναι κάτι άλλο. Μπορεί να είναι σημάδι διατροφικών διαταραχών, με τους ανθρώπους να επιλέγουν να πιστεύουν ότι είναι πολύ απασχολημένοι για να φάνε αντί να αποδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα με το φαγητό.

Ξέχασα

Δώσε την απαραίτητη προσοχή στις σωματικές σου ανάγκες

Σύμφωνα με την Dr Harriet Holme: «Σε μια κοινωνία που 24/7 σου ασκεί τεράστια πίεση με άγχη, deadlines και την ανάγκη να καταφέρεις και να ισορροπήσεις χίλιαδυο πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να δεσμευτείς σε μία διατροφή, ειδικά σε μία υγιεινή διατροφή. Με άλλα λόγια, μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να αφήσεις απλώς το μεσημεριανό γεύμα μέχρι μετά τη δουλειά, εάν δεν υπάρχει τίποτα κατάλληλο και εύκολα προσβάσιμο όταν πεινάσεις. Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα υγιεινός τρόπος προσέγγισης της διατροφής. Όλα δείχνουν ότι ίσως δεν γνωρίζουμε το σώμα μας και τι χρειάζεται ο φυσικός μας εαυτός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το κλειδί, αν είσαι αυτή που συχνά φτάνει 4 μ.μ πριν καταλάβεις ότι πεινάς, ίσως πρέπει απλώς να σηκωθείς από το γραφείο και να αρχίσεις να κινήσαι. Εάν είσαι τόσο αποροφημένη στη δουλειά όλη την ημέρα, το πιθανότερο είσαι πλέον σωματικά παρούσα. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως γοητευτικό, αλλά σκέψου ότι όταν είσαι πραγματικά κολλημένη στη δουλειά σου, ξεχνάς τελείως το σώμα σου. Ο εγκέφαλός σου βρίσκεται στα υπολογιστικά φύλλα, τα μάτια σου στις λέξεις που πληκτρολογείς και ο υπολογιστής σου απομακρύνει όλη την προσοχή σου από το στομάχι που γουργουρίζει ή από τους σκυφτούς σου ώμους.

Ξέχασα

Ο Δεκέμβριος είναι η τέλεια εποχή για να ξεκινήσεις να ακούς το στομάχι σου

Ένα πράγμα που πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου είναι να σηκωνόμαστε από τα γρφεία μας και να απομακρυνόμαστε από την οθόνη του υπολογιστή μας περισσότερο, ώστε να μπορέσουμε να ακούσουμε τι είναι αληθινά αυτό που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα τέταρτο φλιτζάνι καφέ στις 11 π.μ. ή μήπως έπρεπε απλώς να τεντώσουμε τα πόδια μας και να ενυδατωθούμε με λίγο νερό; Πρέπει να δουλέψουμε στο μεσημεριανό μας διάλειμμα ή θα μπορούσαμε να αντέξουμε οικονομικά να κάνουμε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο για να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ένα σάντουιτς;

Η έλλειψη πείνας είναι απολύτως φυσιολογική όταν είμαστε αγχωμένοι, αλλά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τέλος της χρονιάς για να βάλουμε την ευεξία μας στην λίστα των προτεραιοτήτων μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT