Να γιατί πρέπει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι μαζί με το σύντροφό σου

Αν αισθάνεσαι ότι έχετε απομακρυνθεί τελευταία τότε αυτός ίσως είναι ένα τρόπος να έρθετε πάλι κοντά.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 07 Απρ. 22
Να γιατί πρέπει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι μαζί με το σύντροφό σου

Μερικές φορές, είναι πιθανό ανεξάρτητα από το πόσο αγαπιέστε με τον συντροφο σου να νιώθετε αποκομμένοι. Ίσως δεν λαχταράτε ο ένας τον άλλο όπως παλιά ή συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε πολλά κοινά ενδιαφέροντα ή συνηθίζεται να μαλώνετε όλο και πιο συχνά ή οι δουλειές και η καθημερινότητα σας έχουν απορροφήσει τόσο πολύ που απλά νιώθετε απόσταση ανάμεσα σας. Κι όμως σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχει ένας απροσδόκητος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας κι αυτός είναι να κάνετε γυμναστική μαζί. Πώς όμως η άσκηση με τον σύντροφό σου βοηθά τη σχέση σας;

Τα ενδοκανναβινοειδή μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδεση

Όταν ασκείσαι, απελευθερώνεται μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται «ενδοκανναβινοειδή», η οποία σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενη, αισιόδοξη και χαλαρή. Όταν γυμνάζεσαι μαζί με το σύντροφο σου, αυτά τα θετικά συναισθήματα θα επεκταθούν και σε εκείνον, βοηθώντας σας να νιώσετε πιο κοντά, αλλά και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση σας συνολικά, σύμφωνα με μια μελέτη. Επίσης, σύμφωνα με τον Shah Hasan, θεραπευτή γάμου και οικογένειας, η άσκηση έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία οδηγεί σε καλύτερη διέγερση.

σύντροφο

Η εργασία για τους στόχους φυσικής κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε και τους στόχους της σχέσης σας

Η άσκηση έχει πολλά κοινά με τις σχέσεις: το να ξεπερνάς εμπόδια, την εύρεση κινήτρων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την επίλυση προβλημάτων και πολλά άλλα. Όταν τα αντιμετωπίζετε αυτά στη σφαίρα της προπόνησης, μπορεί να γίνει πιο εύκολο να το κάνετε και στη σχέση σας.

«Όχι μόνο η άσκηση βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να θέσουν στόχους που μπορούν να επιτύχουν μαζί, να αισθάνονται συνδεδεμένοι και να αυξήσουν το δέσιμο τους», λέει ο Hasan. Εξηγεί ότι ο καθορισμός στόχων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων.Το ότι βρίσκετε χρόνο για να γυμναστείτε μαζί στα ήδη πολυάσχολα και μερικές φορές διαφορετικά προγράμματά σας, δείχνει ότι κάθε σύντροφος αφιερώνει χρόνο για τον άλλον και χτίζει εμπιστοσύνη και αγάπη μέσα στη σχέση.

σύντροφο

Η άσκηση με άλλο άτομο αυξάνει τη χαρά που παίρνουμε από την κίνηση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ενδορφίνες από την άσκηση μπορούν να σου δώσουν ένα φυσικό «boost». Όταν όμως γυμνάζεσαι με το σύντροφο σου, αυτά τα συναισθήματα δέσιμου και εγγύτητας ενισχύονται, ειδικά καθώς αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός.

Ωστόσο, εάν προτιμάτε έναν λιγότερο έντονο τύπο άσκησης, δεν πειράζει. Ακόμη και το να αναπνέετε μαζί σε ένα ομαδικό μάθημα yoga μπορεί να είναι ευεργετικό. Η σωματική κίνηση με κάποιον άλλο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους που μπορούμε να βιώσουμε τη χαρά. Στην πραγματικότητα, οι αθλητές που κινούνται μαζί σε συγχρονισμό – όπως οι χορευτές και οι κωπηλάτες – αναφέρουν υψηλότερη ανοχή στον πόνο. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο συγχρονισμός μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συνεργασία και ενίσχυση της ομαδικότητας.

Οι καλύτεροι τρόποι σύνδεσης μέσω της άσκησης

Αναρωτιέσαι αν μια συγκεκριμένη άσκηση είναι πιο αποτελεσματική σε αυτό το κομμάτι από μία άλλη; Ενώ εξαρτάται από το τι εσύ και ο σύντροφός σου απολαμβάνετε περισσότερο, ο Hasan έχει δύο συγκεκριμένες συστάσεις: να περπατάτε και να σηκώνετε βάρη.

σύντροφο

«Το περπάτημα είναι μια μέθοδος άσκησης, όπου μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε το περιβάλλον και να κάνετε συζητήσεις χωρίς να κουράζεστε πολύ», εξηγεί. «Αυτό σας βοηθά να κάνετε ένα διάλειμμα από καιρό σε καιρό για να ακούσετε ο ένας τον άλλο, να μιλήσετε για τις ημέρες σας και αντιμετωπίσετε μαζί τυχόν προβλήματα», προσθέτει. Το περπάτημα δεν χρειάζεται να είναι βαρετό, μπορείτε να πάτε να εξερευνήσετε μια νέα περιοχή ή να πάρετε και το κατοικίδιό σας μαζί.

Χρειάζεται να γυμνάζεστε ως ζευγάρι κάθε μέρα για να βελτιώσετε τη σχέση σας; 

Ο Hasan λέει ότι η Mayo Clinic προτείνει 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα για να αποκομίσεις τα σωματικά οφέλη της άσκησης, αλλά πόσο συχνά γυμνάζεστε μαζί εξαρτάται από τους στόχους τους δικού σου και του συντρόφου σου. «Αν το ζευγάρι θέλει να χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο συναισθηματικής σύνδεσης, τότε θα συνιστούσα έναν ελαφρύ περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα για να βρει λίγο χρόνο να επικεντρωθεί ο ένας στον άλλο», λέει. Τονίζει τη σημασία του να μην αισθάνεστε πιεσμένοι να ασκηθείτε περισσότερο από όσο θέλετε, και να έχετε και οι δύο το κίνητρο να το κάνετε να λειτουργήσει. Έτσι, μιλήστε με τον σύντροφό σας για τους στόχους και τις προτιμήσεις του, τόσο για την άσκηση όσο και γι α τη σχέση σας και μετά δέστε τα αθλητικά σας παπούτσια για να κινηθείτε μαζί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: