Ο Νο1 μύθος για το συναισθηματικό φαγητό. Τον ξέρεις;

Προσπαθείς να αποφύγεις το συναισθηματικό φαγητό με όλη σου τη δύναμη; Το κλειδί μπορεί να είναι το να χαλαρώσεις λίγο και να αλλάξεις τη νοοτροπία σου.

Elle 07 Ιαν. 22
Ο Νο1 μύθος για το συναισθηματικό φαγητό. Τον ξέρεις;

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είσαι emotional eater; Έχεις ποτέ πληκτρολογήσει «συναισθηματικό φαγητό» στο πλαίσιο αναζήτησης του Google ελπίζοντας να βρεις μια απάντηση στις καθημερινές νυχτερινές σου λιγούρες; Πιθανότατα έχεις διαβάσει αμέτρητα άρθρα που σου λένε πώς να «διορθώσεις» το συναισθηματικό διατροφικό σου «πρόβλημα». Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι δεν είσαι η  μόνη. Αλλά τα κακά νέα είναι ότι πιθανότατα σπαταλάς το χρόνο και την ενέργειά σου. Τι θα γινόταν αν σου λέγαμε ότι το συναισθηματικό φαγητό δεν είναι πρόβλημα; Λοιπόν, σύμφωνα με την Kara Lydon, αναγνωρισμένη και βραβευμένη διαιτολόγο/διατροφολόγο, πιστοποιημένη σύμβουλο διατροφής, δασκάλα yoga και δημιουργό του Kara Lydon Nutrition, το συναισθηματικό φαγητό ΔΕΝ είναι πρόβλημα και θα σου εξηγήσουμε αμέσως το γιατί. 

Το φαγητό υποτίθεται ότι είναι παρηγορητικό

Ως άνθρωπος, είσαι βιολογικά προγραμματισμένη να βρίσκεις ευχαρίστηση στο φαγητό. Είναι ένας έμφυτος μηχανισμός επιβίωσης που σε βοηθά να μείνεις ζωντανή. Η επιστήμη έχει δείξει ότι εάν δεν λαμβάνεις αρκετή ενέργεια (θερμίδες μέσω της τροφής), η σύνδεση μυαλού-σώματος θα κάνει το φαγητό πιο δελεαστικό. Σύντομη εκδοχή: Πεινάς και μετά λαχταράς ένα taco. Φαντάσου έναν κόσμο όπου το φαγητό δεν είναι νόστιμο. Πιστεύεις ότι θα ήθελες να φας; Πιθανώς όχι.

Το φαγητό είναι καύσιμο, ναι, αλλά είναι επίσης εκεί για να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και να σε παρηγορεί. Ας αφαιρέσουμε λοιπόν, την ενοχή και την ντροπή από το φαγητό που μας δίνει χαρά και άνεση και ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθουμε χαρούμενοι όταν δαγκώνουμε ένα ζουμερό burger ή ένα λαχταριστό red velvet cake. Εάν προσπαθείς όλο και περισσότερο να αποφύγεις το συναισθηματικό φαγητό, να περιορίσεις τον εαυτό σου και να τρως μόνο τροφές που θεωρείς «καλές», πολύ πιθανό να σου γυρίσει boomerang και να σε κάνει να λαχταράς όλο και περισσότερο ανθυγιεινές επιλογές και θα σε οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

φαγητό

Όσο περισσότερο προσπαθείς να ελέγξεις το συναισθηματικό φαγητό, τόσο περισσότερο καταλήγεις να σε ελέγχει αυτό. Επέτρψε στον εαυτό σου να απολαύσει ένα μπολ παγωτό όταν νιώθεις πεσμένη χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές ή ντροπή (αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής) και αντίθετα δες το ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Είναι εντάξει να τρως συναισθηματικά, εφόσον το φαγητό δεν είναι ο μόνος μηχανισμός αντιμετώπισης που έχεις στην εργαλειοθήκη σου για να αντιμετωπίσεις πράγματα στη ζωή.

Περιορίζεις το φαγητό σου

Μήπως έχεις κολλήσει σε νοοτροπία δίαιατας; Νιώθεις συνεχώς την πίεση να περιορίσεις ορισμένα τρόφιμα ή να περιορίσεις το πότε τρως; Το συναισθηματικό φαγητό και η πείνα είναι εύκολο να μπερδευτούν. Εάν έχεις κάνει «δίαιτα» και περιορίζεις πράγματα που σου δίνουν ευχαρίστηση όπως, πίτσα, μπισκότα ή ακόμα και το αγαπημένο σου πράσινο smoothie, δεν θα είσαι απλώς περισσότερο διατεθειμένη να τρως συναισθηματικά (ας πούμε, να παραγγείλεις λιπαρό φαγητό μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά), αλλά περισσότερο διατεθειμένη να φας υπερβολικά ακόμη και «υγιεινές» τροφές επειδή είσαι πεινασμένη. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να εγκαταλείψεις μια για πάντα την περιοριστική δίαιτα.

Εάν δεν λαμβάνεις αρκετές θερμίδες, ο εγκέφαλός σου θα απελευθερώσει μια χημική ουσία που ονομάζεται νευροπεπτίδιο Υ, που σε κάνει να λαχταράς υδατάνθρακες (την πρώτη και πιο άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας του σώματός σου). Βασικά είναι ο έμφυτος μηχανισμός επιβίωσης του σώματός για να βεβαιωθεί ότι έχεις όλα τα καύσιμα που χρειάζεσαι για να λειτουργήσεις. Εάν περιορίζεις λοιπόν, τους υδατάνθρακες ή τις θερμίδες και νιώθεις μια συντριπτική επιθυμία να πνίξεις τα συναισθήματά σου σε μια ολόκληρη πίτσα, πιθανότατα δεν είναι συναισθηματικό φαγητό, αλλά μάλλον μια αντίδραση στη χαμηλή ενέργεια και μία λαχτάρα για πράγματα που έχεις απορρίψει από τη διατροφή σου.

φαγητό

Οι απαγορευμένες τροφές είναι πιο νόστιμες

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς το φαγητό έχει πολύ καλύτερη γεύση και σε κάνει πολύ πιο χαρούμενη σε μια «cheat day» παρά σε μια «ημέρα δίαιτας»; Αυτό έχει μικρή σχέση με τους συναισθηματικούς δεσμούς σου με το φαγητό και περισσότερο έχει να κάνει με τη γοητεία των απαγορευμένων τροφών. Η έρευνα δείχνει ότι τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σου φωτίζονται ακόμη περισσότερο ως απόκριση σε ένα φαγητό που προηγουμένως ήταν εκτός ορίων. Δηλαδή αυτό το παγωτό που έχεις κρύψει στα βάθη του καταψύκτη σου, θα είναι πιο νόστιμο όταν τελικά το απολαύσεις, παρά αν απλώς δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να το φάει όποτε έχεις διάθεση.

Να θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος. Έχεις συναισθήματα και ανάγκες, που καθοδηγούν πολλές από τις ενέργειές σου σε καθημερινή βάση, που σχετίζονται με το φαγητό ή όχι. Είναι σαν να βάζεις ένα μικρό παιδί σε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια και να του πεις ότι μπορεί να παίξει με οποιοδήποτε παιχνίδι σε αυτό το δωμάτιο εκτός από αυτήν την μπλε μπάλα. Μάντεψε ποιο παιχνίδι θα αρπάξει αυτό το παιδί. Είναι η ίδια συνθήκη με το φαγητό. Αν πεις στον εαυτό σου ότι η pizza είναι εκτός ορίων, θα ονειρεύεσαι συνέχεις μία pizza peperoni με extra λιωμένο τυρί. Η αλήθεια είναι ότι αυτό πονάει.

φαγητό

Επομένως, βγάλε την ηθική από την εξίσωση των τροφίμων αφαιρώντας τις ετικέτες «καλό» και «κακό». Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να φάει όλα τα φαγητά, με έμφαση στην ισορροπία και την ποικιλία, και πιθανότατα θα μειώσεις αυτές τις λιγούρες, οι οποίες εκείνη τη στιγμή μπορεί να μοιάζουν με συναισθηματική υπερφαγία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT